Voorkom tanderosie!

Slijtage van het glazuur is de laatste jaren fors toegenomen. Een op de drie 21-jarigen heeft er last van. Snoep en frisdrank zijn de grote boosdoeners. Deze tips helpen om tanderosie te voorkomen.

Tanderosie wordt meestal veroorzaakt door zuren uit dranken en voedsel. Ook maagzuur bij bijvoorbeeld overgeven kan een oorzaak zijn.  Waar in 2003 tanderosie werd geconstateerd bij een op de tien 21-jarigen, was er in 2009 bij in op de drie 21-jarigen sprake van tanderosie. Tanderosie is minder bekend, maar net zo bedreigend als cariës (gaatjes). Bij voortschrijdende tanderosie kan het glazuur dunner worden en zelfs geheel verdwijnen. Weggesleten tandglazuur komt niet meer terug.

Juist bij schone tandoppervlakken

Het speeksel zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen erosie als buffer die zuren neutraliseert, maar deze wordt gedeeltelijk verwijderd bij het tandenpoetsen. Het erosieproces vindt dus met name plaats op schone tandoppervlakken: het zuur kan hier direct op inwerken. Als we direct na het nuttigen van zuur de tanden poetsen, slijt het door zuur geruwde oppervlak sneller weg!

Zure dranken

Bij een pH onder de 5,5 in de mondholte kan het tandglazuur gaan oplossen. Hoe zuurder de drank, hoe erosiever voor het gebit. Bijkomende factoren zoals de manier van poetsen, wijze van drinken (met een rietje?), en het tempo van slikken bepalen het patroon en de snelheid van de erosie. Een drank met een pH van beneden de 4 kan dus ook eroderend werken op het tandglazuur. De pH van een aantal dranken is als volgt:

  • Thee (naturel): 7,1
  • Water: 7,0
  • Halfvolle melk: 6,8
  • Kruidenthee: <6,0
  • Karnemelk: 4,4
  • Bier: 4,3
  • Yoghurt(drank): 3,8
  • Sportdrank: 3,4
  • Rode/witte wijn: 3,4
  • Kindercola: 3,3
  • Up-dranken: 3,2
  • Sinaasappelsap: 3,2
  • Limonadesiroop: 3,0
  • Cassis: 3,0
  • Cola Light: 2,9
  • Appelsap: 2,8
  • Maagsap: 2,0

Voedingsmiddelen

Alle zure voedingsmiddelen kunnen het gebit aantasten. Met name zuur fruit, citrusvruchten en bessen. Ook aangezuurde levensmiddelen (azijnzuur, citroenzuur of dieetzuur) kunnen een probleem vormen. Het zuigen op Vitamine C-preparaten kan funest zijn voor het tandglazuur.

Tips:

  • Verminder het gebruik van zure dranken en levensmiddelen. Neem liever water, thee (gewone), koffie (liefst zonder suiker) of zuivel.
  • Niet alleen wát je eet, maar ook hoe vaak je eet heeft invloed op je gebit. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag. Gebruik een hele maaltijd met een drankje in plaats van vaak op de dag iets.
  • Houdt zure dranken en levensmiddelen niet te lang in de mond. Drink bij voorkeur  met een rietje. Zuig niet op zuur snoepgoed, Vitamine C-tabletten en aangezuurde levensmiddelen.
  • Neutraliseer het zuur door na te spoelen met water of melk, of door op suikervrije kauwgom te kauwen .
  • Als je bij het ontbijt vruchtensap drinkt, poets dan bij voorkeur de tanden voor het ontbijt.
  • Gebruik tandpasta met fluor (liefst met bicarbonaat). Dagelijks spoelen met een 0,05% fluorideoplossing kan raadzaam zijn.

Meer weten? Lees hier alles over voeding en een gezond gebit.

Bronnen: