Ga naar de hoofdinhoud
uit 22.994 reviews

Waarom een wortelkanaalbehandeling?

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies bevindt zich één of meerdere wortels. De wortel zit in het kaakbot en zorgt ervoor dat tanden en kiezen stevig in de kaak vastzitten. In elke wortel loopt een wortelkanaal met daarin bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit wordt ook wel pulpa genoemd.

Wortelkanaalbehandeling, ontstoken weefsel in het wortelkanaal kan voor veel pijn zorgen en is bovendien slecht voor de gezondheid

Een ontsteking in het wortelkanaal.

De pulpa kan ontstoken raken door een infectie via een gaatje (cariës), een lekkende vulling of na een harde klap op een tand. Omdat de pulpa onder andere bestaat uit zenuwvezels, kan zo’n ontsteking voor hevige tand- of kiespijn zorgen. Er zijn ook patiënten die niets merken.

Welke situatie het ook is, het is erg belangrijk dat de infectie wordt bestreden. Wanneer de infectie lang blijft bestaan, kan het omliggende weefsel ontstoken raken en het kaakbot gedeeltelijk door ontstekingsweefsel worden vervangen. Hierdoor komen tanden en kiezen los te staan in de kaak, waardoor ze uiteindelijk verloren kunnen gaan.

Bij de wortelkanaalbehandeling wordt het wortelkanaal gereinigd. De bacteriën worden daarmee zo veel als mogelijk weggehaald. Vervolgens wordt het wortelkanaal met een vulling weer netjes afgesloten. Door de reiniging van de kanalen wordt de oorzaak van de ontsteking weggenomen en kan het lichaam deze ontsteking genezen.

Kijk voor meer informatie over de wortelkanaalbehandeling ook op de website van de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE).

Angst voor een wortelkanaalbehandeling

Veel patiënten zien op tegen een wortelkanaalbehandeling. Dit is begrijpelijk, maar niet nodig. Onze tandartsen en endodontologen zijn zeer ervaren in hun werk. De wortelkanaalbehandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Dit betekent dat je vrijwel niets voelt.

En wanneer je het prettig vindt, kan je behandelaar tijdens de behandeling stap voor stap vertellen wat er gaat gebeuren. Neem voordat er gestart wordt met de behandeling zorgvuldig onze website en de brieven door. Zo ben je goed voorbereid en weet je wat je te wachten staat.

Een wortelkanaalbehandeling bij Dental Clinics

Een wortelkanaalbehandeling wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door de tandarts. De complexe(re) gevallen worden geholpen door een tandarts met aandachtsgebied endodontologie of een tandarts-endodontoloog.

Veelgestelde vragen over een wortelkanaalbehandeling

Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk. Meestal zal door de verdoving de bestaande pijn onmiddellijk verdwijnen.

Als een endodontische (her)behandeling niet mogelijk is, bekijkt de tandarts of een chirurgische behandeling mogelijk is (apexresectie). Een andere mogelijkheid is om de tand of kies te trekken. Bespreek met je tandarts of een tand of kies te vervangen is, bijvoorbeeld door een brug of een implantaat.

Na de wortelkanaalbehandeling is de infectie zo veel mogelijk geminimaliseerd, maar nog niet direct genezen. In werkelijkheid duurt het vaak een half jaar voordat de eerste verbeteringen duidelijk te zien zijn en het kan wel enkele jaren duren voordat de ontsteking helemaal is verdwenen. Dit is alleen zichtbaar op een röntgenfoto. Daarom maken wij tegen die tijd een nieuwe afspraak voor een röntgenonderzoek, om zo jouw genezingsproces in kaart te brengen. De klachten verdwijnen gelukkig wel veel sneller. Soms is het niet mogelijk om het wortelkanaal helemaal schoon te maken en is er een (her)behandeling of apexresectie nodig.

Wanneer de infectie blijft bestaan, kan het omliggende weefsel ontstoken raken en het kaakbot gedeeltelijk door ontstekingsweefsel worden vervangen. Hierdoor komen tanden en kiezen los te staan in de kaak, waardoor ze uiteindelijk verloren kunnen gaan.

Heb je nog meer vragen over de wortelkanaalbehandeling? Lees dan alle veelgestelde vragen over een wortelkanaalbehandeling of neem contact op met jouw tandarts.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?