Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Wortelkanaalbehandeling stap voor stap – Dental Clinics
uit 21.184 reviews

Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit het consult/vooronderzoek, de behandeling en de juiste nazorg voor een snel en voorspoedig herstel. Hieronder vind je alles wat je moet weten, voordat je een wortelkanaalbehandeling ondergaat.

Heb je nog vragen? Kijk dan op de pagina met de meest gestelde vragen of bel naar de tandartspraktijk. Wij staan je graag te woord.

1. Het consult / vooronderzoek

Tijdens het consult doen wij vooronderzoek om jouw situatie in kaart te brengen. Net als bij alle andere tandheelkundige behandelingen wordt er gestart met een algemeen mondonderzoek om jouw mondgezondheid vast te stellen. Vervolgens wordt de diagnose vastgesteld. Dit gebeurt op basis van de omschrijving van je klacht, de gemaakte röntgenfoto’s en enkele tests.

Aanvullend brengen we de moeilijkheidsgraad van de wortelkanaalbehandeling in kaart met de DETI-score en/of de wortelkanaalclassificatiescore. Dit is een puntensysteem die door de Nederlandse tandartsen-beroepsgroep ontwikkeld is waarmee de complexiteit van de behandeling kan worden bepaald. Er wordt naar verschillende factoren gekeken die allemaal van invloed zijn.

Direct geholpen bij pijnklachten (endo-start)

Een infectie in het wortelkanaal kan plotseling voor ernstige pijnklachten zorgen. Omdat de volledige wortelkanaalbehandeling een complexere behandeling is die veel tijd inneemt, kan deze niet direct worden ingepland. Om de pijn wel zo snel mogelijk te verlichten kun je een korte spoedafspraak krijgen, waarbij het grootste deel van het kanalenstelsel wordt gereinigd. Een tijdelijke vulling zorgt ervoor dat de tand of kies weer wordt afgesloten. Dit wordt ook wel de endo-start genoemd.
De infectie is hiermee niet volledig verholpen. Om volledig te kunnen genezen en ook op de lange termijn van alle klachten verlost te zijn, maken we een nieuwe afspraak voor de volledige wortelkanaalbehandeling. Tijdens die afspraak worden de wortelkanalen allemaal volledig en grondig gereinigd en wordt de tijdelijke vulling vervangen door een definitieve vulling.

Radiologie

Röntgenonderzoek

Voorafgaand, tijdens en na de behandeling maken we röntgenfoto’s. Hierdoor hebben we meer informatie over hoe jouw tand of kies eruitziet en kunnen we het verloop van de behandeling en de genezing controleren.

De tand of kies waarvan de kanalen zijn geïnfecteerd, willen we volledig (met alle wortelpunten) op de röntgenfoto kunnen zien. Daarom is het soms noodzakelijk meer dan één röntgenfoto te maken.

Dental Clinics - DC Nieuwegein 30

Afstemmen behandelplan

Aan de hand van al deze informatie stellen we een persoonlijk behandelplan voor je op. We bespreken samen met jou de prognose, de verschillende behandelopties en de eventuele behandelrisico’s, bijvoorbeeld de kans op terugkeren van de infectie na de behandeling.

Daarnaast ontvang je de begroting, zodat je vooraf inzicht hebt in de kosten. Na dit consult nemen wij – indien nodig – contact op met de verwijzende tandarts of andere specialisten en maken we een afspraak voor de wortelkanaalbehandeling of verwijzen wij je naar een tandarts-endodontoloog in de buurt.

2. De wortelkanaalbehandeling

De tandarts heeft de situatie in kaart gebracht en het behandelplan opgesteld. Dit betekent dat er kan worden gestart met de behandeling. Wij plannen hiervoor de behandelafspraak met jou in of je wordt doorverwezen naar een endodontoloog bij jou in de buurt.

De stappen

De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Wanneer de zenuw in het wortelkanaal helemaal door de infectie is afgestorven, is een verdoving niet altijd nodig. Je kunt dan je voorkeur aangeven.

Om zo schoon en efficiënt mogelijk te werken, wordt als eerst een cofferdam/rubberdam geplaatst. Dit is een rubber lapje waarmee de tand of kies van de rest van de mondholte wordt afgeschermd. Ook beschermt de rubberdam de mondholte tegen spoelmiddelen en kleine instrumenten die de tandarts tijdens de behandeling gebruikt.

Over het algemeen verloopt de behandeling in onderstaande stappen:

Het wortelkanaal wordt toegankelijk gemaakt

Stap 1: Opening boren

Na het plaatsen van de cofferdam boort de tandarts een opening in de tand of kies om toegang tot het kanalenstelsel te krijgen.

Kleine vijl maakt de kanalen leeg en groter

Stap 2: Vijl gebruiken

Met een handvijltje of een roterende vijl wordt de inhoud van de kanalen weggenomen en worden de kanalen iets breder gemaakt.

Wortelkanaal spoelen met desinfecterend spoelmiddel

Stap 3: Desinfecteren

Dit is nodig om ruimte te maken voor het desinfecterende spoelmiddel.

Na bovenstaande stappen vult de tandarts de opening en het wortelkanaal op met vulmateriaal. Op deze manier wordt het kanaal afgesloten, waardoor de kans op nieuwe ontstekingen wordt verkleind.

3. Na de wortelkanaalbehandeling

De wortelkanalen zijn gereinigd en gevuld en je zult merken dat de klachten snel verdwijnen. Wel kun je een aantal maanden tot een half jaar na de behandeling nog milde klachten hebben. Dit hoort bij het normale genezingsproces. Het kan zelfs nog enkele jaren duren voordat het volledig is genezen.

Onze tips:

  • Wacht met eten, drinken en roken tot de verdoving volledig is uitgewerkt. Dit duurt over het algemeen 1 à 2 uur.
  • Reinig je gebit zoals je dat gewend bent. Een goede mondhygiëne is erg belangrijk.

De herbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling heeft in de meeste gevallen een zeer goede prognose en een grote kans van slagen, maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. Dit kan door een lekkende vulling of tandbederf komen of doordat het wortelkanaal niet helemaal kon worden schoongemaakt. In dat geval moet de tand of kies opnieuw worden behandeld.

De herbehandeling verloopt voor het grootste gedeelte hetzelfde als de wortelkanaalbehandeling. Wel moeten er bij de herbehandeling obstakels, zoals wortelstiften en oud vulmateriaal, van de eerste behandeling worden verwijderd. Hierdoor zal de herbehandeling langer duren.

Apexresectie

Het is niet altijd mogelijk om het wortelkanaal helemaal tot aan de wortelpunt schoon te maken. Een tand of kies kan bijvoorbeeld een sterk gekromde wortelpunt of een al eerder geplaatste wortelstift hebben. Wanneer het niet mogelijk is het wortelkanaal helemaal schoon te maken, kan er bij de wortelpunt een ontsteking ontstaan of blijven bestaan die zich uitbreidt naar het kaakbot.

Zo’n wortelpuntontsteking kan ook lange tijd na een wortelkanaalbehandeling nog optreden. Als een wortelkanaalbehandeling niet toereikend is om een wortelpuntontsteking te verwijderen, kan het een optie zijn de ontsteking chirurgisch te behandelen. Zo’n behandeling heet een apexresectie.

Veelgestelde vragen over een wortelkanaalbehandeling

Heb je nog vragen over de behandeling of nazorg van een wortelkanaalbehandeling? Kijk dan op de pagina met de meest gestelde vragen of bel naar de tandartspraktijk. Wij staan je graag te woord.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?