Ga naar de hoofdinhoud
uit 21.903 reviews

Hieronder hebben wij de meestgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen, ook wel endodontologie genoemd, voor je op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best om je van alle informatie over de wortelkanaalbehandeling te voorzien. Staat je vraag er niet tussen? Bel of mail dan jouw tandartspraktijk.

Algemene informatie wortelkanaalbehandeling

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de wortelkanaalbehandeling. Meer weten? Lees verder over de wortelkanaalbehandeling.

Een endodontische (wortelkanaal)behandeling wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door je eigen tandarts. In gecompliceerde gevallen is een verwijzing naar een tandarts-endodontoloog aan te raden of zelfs noodzakelijk. Voordat er met de behandeling wordt gestart, stelt je tandarts eerst de complexiteit en moeilijkheidsgraad van de behandeling vast, om zo te kunnen bepalen door wie je het beste kunt worden geholpen.

Een endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in het uitvoeren van gecompliceerde behandelingen aan het wortelkanaal en de tandzenuw. In Nederland bestaat hiervoor een 3-jarige opleiding aan de ACTA, die na het behalen van de opleiding tandheelkunde kan worden gevolgd.

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan je tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag jouw tandarts om advies.

Als een endodontische (her)behandeling niet mogelijk is, bekijkt de tandarts of een chirurgische behandeling mogelijk is (apexresectie). Een andere mogelijkheid is om de tand of kies te trekken. Bespreek met je tandarts of een tand of kies te vervangen is, bijvoorbeeld door een brug of een implantaat.

Over het algemeen is een wortelkanaalbehandeling succesvol. Maar zoals bij alle ingrepen kunnen er tijdens de behandeling complicaties optreden.

  • Er kan een vijl of een ander instrument in een kanaal afbreken.
  • Er kan spoelvloeistof worden doorgeperst.
  • Soms zijn kanalen niet te vinden of niet toegankelijk.
  • Een kies kan zo verzwakt zijn dat een kanaalbehandeling niet meer mogelijk is.
  • Een deel van de kies kan afbreken.
  • De wortel kan breken of al gebroken zijn.
  • Er kan onbedoeld een opening vanuit het kanaal naar het omliggende weefsel ontstaan.

Verloop van een wortelkanaalbehandeling

Hier vind je meer informatie over de wortelkanaalbehandeling zelf. Uitgebreide informatie over de behandeling lees je op de pagina waar wij de behandeling stap voor stap hebben uitgelegd.

Hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies en de moeilijkheidsgraad. De behandeling kan tussen de 30 minuten en 3 uur duren.

Of de behandeling in één keer mogelijk is, hangt af van het aantal kanalen van de tand of kies en de moeilijkheidsgraad. Ook maakt het uit of je met spoed bij de tandarts bent gekomen. Bij een herbehandeling moet eerst het oude vulmateriaal uit de wortelkanalen worden verwijderd. Daarom duurt de herbehandeling meestal langer dan de eerste wortelkanaalbehandeling.

Soms wordt de behandeling in twee keer uitgevoerd. De eerste keer zorgen we er dan voor dat je van je (eventuele) ergste pijnklachten af bent. Bij de volgende afspraak worden de wortelkanalen volledig en grondig gereinigd

Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk. Meestal zal door de verdoving de bestaande pijn onmiddellijk verdwijnen.

Voorafgaand, tijdens en na de behandeling maken we röntgenfoto’s. Deze drie momenten zijn belangrijk, omdat we zo controle hebben over het verloop van de behandeling en kunnen we de genezing goed in de gaten houden.

Om zo schoon, veilig en efficiënt mogelijk te werken, wordt een cofferdam/rubberdam geplaatst. Dit is een rubber lapje waarmee de tand of kies wordt afgeschermd van de rest van de mondholte. Ook beschermt de rubberdam de mondholte tegen spoelmiddelen en kleine instrumenten die de tandarts tijdens de behandeling gebruikt.

Nazorg en herstel wortelkanaalbehandeling

Om jouw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen, vind je hieronder antwoord op de meestgestelde vragen over nazorg en herstel na een wortelkanaalbehandeling.

Na de wortelkanaalbehandeling is de infectie zo veel mogelijk geminimaliseerd, maar nog niet direct genezen. In werkelijkheid duurt het vaak een half jaar voordat de eerste verbeteringen duidelijk te zien zijn en het kan wel enkele jaren duren voordat de ontsteking helemaal is verdwenen. Dit is alleen zichtbaar op een röntgenfoto. Daarom maken wij tegen die tijd een nieuwe afspraak voor een röntgenonderzoek, om zo jouw genezingsproces in kaart te brengen. De klachten verdwijnen gelukkig wel veel sneller. Soms is het niet mogelijk om het wortelkanaal helemaal schoon te maken en is er een (her)behandeling of apexresectie nodig.

Na de behandeling kan er soms wat napijn ontstaan, de wond moet genezen. Dit verdwijnt vanzelf na enkele dagen tot een week. Je kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken.

Napijn duurt meestal niet langer dan vijf dagen en is met pijnstillers goed te onderdrukken. De napijn kan soms pas een paar dagen na de behandeling opkomen.

Heb je voorafgaand aan de behandeling ernstige pijn gehad? Dan is het verstandig na de behandeling alvast twee tabletten paracetamol van 500 milligram in te nemen. De pijnstillers werken namelijk effectiever wanneer je ze inneemt voordat de pijn opkomt. De volgende dag kun je zelf bepalen of verdere pijnstilling nodig is.

Gebruik bij voorkeur paracetamol en lees voor gebruik van medicatie altijd eerst de bijsluiter. Bespreek je pijnklachten ook met je tandarts. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en eventuele andere medicatie schrijven we een recept voor.

Na de behandeling blijft de verdoving nog één à twee uur doorwerken. Wij raden aan om nog even te wachten met eten, drinken en roken, omdat je door de verdoving niet merkt wanneer je op je wang of lip bijt of je mond verbrandt.

De meeste zwellingen zijn niet pijnlijk, maar kunnen wel vervelend zijn. Door 15 tot 20 minuten met ijs of een coolpack te koelen ga je de zwelling tegen.

Je kunt dit vier keer herhalen tijdens de eerste dag. Daarna heeft koelen geen zin meer, maar het kan soms wel prettig aanvoelen. Vaak is de zwelling na een dag of 5 verdwenen.

De kans bestaat dat een noodvulling los komt te zitten. Een tijdelijke vulling slijt sneller, waardoor het kan lijken dat een deel van de noodvulling weg is, terwijl het toch nog goed is afgesloten. Denk je dat je vulling echt loszit? Neem dan contact op met je tandartspraktijk.

Wees op de dag van de behandeling voorzichtig met hard voedsel wanneer je een noodvulling hebt gekregen. Het materiaal is dan namelijk nog niet helemaal uitgehard. Verder kun je je gebit gewoon reinigen zoals je gewend bent. Poetsen, stokeren en je mond spoelen geven geen problemen.

Je kunt direct na de behandeling weer alles doen. Wel kun je last hebben van de plaatselijke verdoving. Dit kan ongemakkelijk zijn, maar is niet gevaarlijk.

Kosten en vergoeding wortelkanaalbehandeling

Hieronder vind je meer informatie over de tarieven en vergoedingen. Meer weten? Lees dan verder op de pagina over de kosten van een wortelkanaalbehandeling.

De tandheelkundige tarieven worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en gelden voor alle tandartsen in Nederland.

Hoeveel een wortelkanaalbehandeling precies kost is vooraf niet exact aan te geven. De kosten zijn sterk afhankelijk van de complexiteit van de wortelkanaalbehandeling en kunnen dus per persoon verschillen. Wij stellen daarom altijd een begroting op maat op. Op deze pagina vind je alle codes die gebruikt kunnen worden voor een wortelkanaalbehandeling.

Of de wortelkanaalbehandeling voor een deel of zelfs helemaal wordt vergoed, hangt af van de polis en de zorgverzekeraar. Wij raden je aan om contact met je zorgverzekeraar op te nemen om te kijken of dit bij jou het geval is. Klik hier voor meer informatie over de aanvullende tandartsverzekering.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?