Veelgestelde vragen over de wortelkanaalbehandeling

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen, ook wel endodontologie genoemd, voor u op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best om u van alle informatie over de wortelkanaalbehandeling te voorzien, Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar uw tandartspraktijk.

Algemene informatie wortelkanaalbehandeling

Hier vindt u het antwoord op veelgestelde vragen over de wortelkanaalbehandeling. Meer weten? Lees verder over de wortelkanaalbehandeling.

Een endodontische (wortelkanaal)behandeling wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door uw tandarts. In gecompliceerde gevallen is een verwijzing naar een tandarts-endodontoloog aan te raden of zelfs noodzakelijk. Voordat er met de behandeling wordt gestart, stelt uw tandarts eerst de complexiteit en moeilijkheidsgraad van de behandeling vast, om zo te kunnen bepalen door wie u moet worden geholpen.

Een endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in het uitvoeren van gecompliceerde behandelingen aan het wortelkanaal en de tandzenuw. In Nederland bestaat hiervoor een 3 jarige opleiding aan de ACTA, die na het behalen van de opleiding tandheelkunde kan worden gevolgd.

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag uw tandarts om advies.

Als een endodontische (her)behandeling niet mogelijk is, kan de tandarts met u overleggen of een chirurgische behandeling mogelijk is (apexresectie). Een andere mogelijkheid is om de tand of kies te trekken. U kunt met uw tandarts bespreken of een tand of kies te vervangen is, bijvoorbeeld door een brug of een implantaat.

Over het algemeen is een wortelkanaalbehandeling succesvol. Maar zoals bij alle ingrepen kunnen er tijdens de behandeling complicaties optreden.

  • Er kan een vijl of een ander instrument in een kanaal afbreken.
  • Er kan spoelvloeistof worden doorgeperst.
  • Soms zijn kanalen niet te vinden of niet toegankelijk.
  • Een kies kan zo verzwakt zijn dat een kanaalbehandeling niet meer mogelijk is.
  • Een deel van de kies kan afbreken.
  • De wortel kan breken of al gebroken zijn.
  • Er kan onbedoeld een opening vanuit het kanaal naar het omliggende weefsel ontstaan.

Verloop van de wortelkanaalbehandeling

Hier vindt u meer informatie over de wortelkanaalbehandeling zelf. Uitgebreide informatie over de behandeling kunt u lezen bij de behandeling stap voor stap.

Hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies en de moeilijkheidsgraad. De behandeling kan tussen de 30 minuten en 3 uur duren.

Of de behandeling in één keer mogelijk is, hangt af van het aantal kanalen van de tand of kies en de moeilijkheidsgraad. Ook maakt het uit of u met spoed bij de tandarts bent gekomen. Bij een herbehandeling moet eerst het oude vulmateriaal uit de wortelkanalen worden verwijderd. Daarom duurt de herbehandeling meestal langer dan de eerste wortelkanaalbehandeling.

Soms wordt de behandeling in twee keer uitgevoerd. De eerste keer zorgen we er dan voor dat u van uw (eventuele) ergste pijnklachten af bent. Bij de volgende afspraak worden uw wortelkanalen volledig en grondig gereinigd

Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk. Meestal zal door de verdoving de bestaande pijn onmiddellijk verdwijnen. U kunt met de tandarts overleggen of verdoving noodzakelijk is.

Voorafgaand, tijdens en na de behandeling maken we röntgenfoto’s. Deze drie momenten zijn belangrijk, want zo hebben we controle over het verloop van de behandeling en kunnen we de genezing monitoren.

Om zo schoon, veilig en efficiënt mogelijk te werken, wordt een cofferdam/rubberdam geplaatst. Dit is een rubber lapje waarmee de tand of kies wordt afgeschermd van de rest van de mondholte. Ook beschermt de rubberdam de mondholte tegen spoelmiddelen en kleine instrumenten die de tandarts tijdens de behandeling gebruikt.

Nazorg en herstel wortelkanaalbehandeling

Om uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen, vindt u hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over nazorg en herstel na een wortelkanaalbehandeling.

Na de wortelkanaalbehandeling is de infectie zo veel mogelijk geminimaliseerd, maar nog niet direct genezen. In werkelijkheid duurt het vaak een half jaar voordat de eerste verbeteringen duidelijk te zien zijn en het kan wel enkele jaren duren voordat de ontsteking helemaal is verdwenen. Dit is alleen zichtbaar op een röntgenfoto. Daarom maken wij tegen die tijd een nieuwe afspraak voor een röntgenonderzoek, om zo uw genezingsproces in kaart te brengen. De klachten verdwijnen gelukkig wel veel sneller. Soms is het niet mogelijk om het wortelkanaal helemaal schoon te maken en is er een (her)behandeling of apexresectie nodig.

Na het afsluiten van de wortelkanaalbehandeling kan soms wat napijn ontstaan. Dit verdwijnt vanzelf na enkele dagen tot een week. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken.

Napijn duurt meestal niet langer dan vijf dagen en is met een pijnstillers goed te onderdrukken. De napijn kan soms pas een paar dagen na de behandeling opkomen. Heeft u voorafgaand aan deze behandeling ernstige pijn gehad, dan is het verstandig om na de behandeling alvast twee tabletten paracetamol van 500 milligram in te nemen. De pijnstillers werken namelijk effectiever als u ze inneemt voordat de pijn opkomt. De volgende dag kunt u zelf bepalen of verdere pijnstilling nodig is. Gebruik bij voorkeur paracetamol en lees voor gebruik van medicatie altijd eerst de bijsluiter. Bespreek uw pijnklachten ook met uw tandarts. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en eventuele andere medicatie schrijven we u een recept voor.

Na de behandeling blijft de verdoving nog één à twee uur doorwerken. Wij raden u aan om nog even met eten, drinken en roken te wachten. Door de verdoving merkt u niet wanneer u op uw wang of lip bijt of uw mond verbrandt.

De meeste zwellingen zijn niet pijnlijk, maar kunnen wel vervelend zijn. Door 15 tot 20 minuten met ijs of een coolpack te koelen gaat u de zwelling tegen. U kunt dit vier keer herhalen tijdens de eerste dag. Daarna heeft koelen geen zin meer, maar het kan soms wel prettig aanvoelen. Vaak is de zwelling na een dag of 5 verdwenen.

De kans bestaat dat een noodvulling los komt te zitten. Een tijdelijke vulling slijt sneller, waardoor het kan lijken dat een deel van de noodvulling weg is, terwijl het toch nog goed is afgesloten. Denkt u dat uw vulling echt loszit, neem dan contact met ons op.

Wees op de dag van de behandeling voorzichtig met hard voedsel, als u een noodvulling heeft gekregen. Het materiaal is dan namelijk nog niet helemaal uitgehard. Verder kunt u uw gebit gewoon reinigen zoals u gewend bent. Poetsen, stokeren en een mondspoeling zijn geen enkel probleem.

U kunt direct na de behandeling weer alles doen. Wel kunt u last hebben van de plaatselijke verdoving. Dit kan ongemakkelijk zijn, maar is niet gevaarlijk.

Tarieven en vergoedingen wortelkanaalbehandeling

Hieronder vindt u meer informatie over de tarieven en vergoedingen. Meer weten? Lees verder over de kosten van een wortelkanaalbehandeling.

De tandheelkundige tarieven worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zijn geldend voor alle tandartsen in Nederland.

Hoeveel een wortelkanaalbehandeling precies kost is vooraf niet exact aan te geven. De kosten zijn sterk afhankelijk van de complexiteit van de wortelkanaalbehandeling en kan dus per persoon verschillen. Wij stellen daarom altijd een begroting op maat op. Lees meer.

Of de wortelkanaalbehandeling geheel of gedeeltelijk wordt vergoed, hangt af van de polis en de zorgverzekeraar. Wij raden u aan om contact met uw zorgverzekeraar op te nemen, om te kijken of dit bij u het geval is. Klik hier voor meer informatie over de aanvullende tandartsverzekering.