Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Afgebroken tand – Dental Clinics
uit 21.798 reviews

Een afgebroken tand of kies kan een schokkende ervaring zijn. Of het nu gaat om een volledige tand, een stukje tand of bijvoorbeeld de zijkant van een kies, het is belangrijk om snel te handelen. Op deze pagina leggen we uit welke stappen je moet zetten en welke behandelingsopties beschikbaar zijn bij de Dental Clinics praktijken. 

Als een tand of kies is afgebroken, is het van cruciaal belang om direct contact op te nemen met je tandarts. Mogelijk heb je spoedeisende zorg nodig. Dit geldt ook voor een afgebroken voortand, kroon of een afgebroken dode kies. Bezoek onze spoedpagina voor meer informatie over de openingstijden en de locaties waar je direct terechtkunt. 

Wat te doen bij een afgebroken tand of kies?

Complete tand is eruit (inclusief wortel)  

 1. Zoek de tand snel op. Pak de tand vast bij de kroon (het deel dat boven het tandvlees zichtbaar is) en vermijd contact met de wortel. Een aanraking van de wortel kan de gevoelige cellen doden, wat de kans verkleint op succesvolle terugplaatsing van de tand. 
 2. Spoel de tand 10 seconden voorzichtig af met koud water. Hiermee verwijder je vuil en heeft de tand een grotere kans om het te overleven. Reinig de tand nóóit met reinigingsmiddelen of een borsteltje. 
 3. Plaats de tand terug in de mond, op de oorspronkelijke positie ondanks het bloeden. Het kan zijn dat hij niet perfect past, dat maakt niet uit. Houd de tanden op elkaar met een watje, gaasje of zakdoek om de tand te stabiliseren. Lukt het zelf terugplaatsen niet? Bewaar de tand dan in je mond  (in de ruimte tussen de kiezen en de wang) of in een beker met speeksel of koude melk. De cellen op de tandwortel kunnen relatief lang overleven in speeksel of melk en dit voorkomt dat de tandwortel opzwelt en afsterft. Als de tand langer dan een halfuur droog is geweest, kan hij mogelijk niet worden teruggezet. 
 4. Ga direct naar de tandarts. Die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken). Hoe sneller je dit doet, hoe groter de kans op een succesvolle terugplaatsing. 

Stukje tand afgebroken 

 1. Bewaar het afgebroken tanddeel in een glas (halfvolle) melk of speeksel. 
 2. Dit is geen spoed maar we adviseren je wel om snel met het stukje afgebroken tand naar de tandarts te gaan. 
 3. De tandarts bekijkt of hij het afgebroken stuk kan terugplaatsen. Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met een tandkleurig materiaal (composiet). 

Tand is verschoven

 1. Wanneer jouw tand is verschoven, neem je met spoed contact op met jouw tandarts. 
 2. Probeer de tand voorzichtig naar de originele positie te verplaatsen.
 3. Sluit je mond af met een stukje gaas, een schone zakdoek of een servet tussen de boven- en ondertanden.
 4. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts! De eerste paar uren zijn kritiek voor het herstel!

De tand staat los 

 1. Wanneer jouw tand los staat, adviseren we jou om snel naar de tandarts te gaan. 
 2. Probeer de tand voorzichtig naar de originele positie te verplaatsen.
 3. Sluit je mond af met een stukje gaas, een schone zakdoek of een servet tussen de boven- en ondertanden.
 4. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts!

Afgebroken melktand 

Melktanden mogen nooit worden teruggeplaatst, omdat het schadelijk kan zijn voor de tanden die nog uit moeten komen. Neem de melktand mee als je met jouw kind naar de de tandarts gaat voor controle. Bij een afgebroken melktand kan de tandarts de scherpe rand gladslijpen, zodat je kind de tong niet beschadigt.  

Welke behandeling is nodig bij een afgebroken tand of kies?

Is je tand of kies afgebroken? De behandeling hangt af van de ernst van de breuk en de locatie van de beschadigde tand of kies. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende behandelingsopties. Elk van deze opties is gericht op het herstellen van de functie en het uiterlijk van je tanden. 

 • Facings: bij afgebroken voortanden kunnen facings een optie zijn. Deze dunne laagjes porselein of composiet bedekken de voorkant van de tand voor een natuurlijke uitstraling. 
 • Gebitsprotheses: in gevallen waarbij de tand niet gered kan worden, kan een gebitsprothese of kunstgebit een oplossing bieden. 
 • Terugplaatsen: is je tand of kies met de wortel en al uit je mond gevallen, kom dan binnen een uur bij ons langs. Dan heb je de grootste kans dat we hem succesvol kunnen terugplaatsen. 
 • Vastlijmen: is er een groot stuk van je tand of kies afgebroken? De tandarts kan dit in enkele gevallen weer vastlijmen. Bij eventuele verkleuringen kunnen we dit gedeelte voor je bleken. 
 • Vullingen en kronen: bij een kleine breuk kan een vulling of een kroon nodig zijn. Dit helpt om de tand te herstellen en verder tandletsel te voorkomen. 
 • Wortelkanaalbehandeling: als de breuk diep is en de zenuw bereikt, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. 

Zoek een Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt

De kosten om een afgebroken kies of tand te herstellen

De kosten voor het behandelen van een afgebroken tand variëren en zijn afhankelijk van het type behandeling dat je nodig hebt. Raadpleeg onze tarievenpagina voor een overzicht van mogelijke kosten. De dekking van deze kosten door je verzekering kan verschillen. Neem voor specifieke informatie over vergoedingen contact op met je zorgverzekeraar. 

Voorkom tandletsel en draag een gebitsbeschermer

Bij sommige sporten heb je meer kans op tandletsel. Door het dragen van een gebitsbeschermer (bitje) kun je de schade vaak beperken. Kant en klare gebitsbeschermers zijn te koop in sportwinkels, maar je kunt ook een gebitsbeschermer op maat laten maken door je tandarts.  

De op maat gemaakte gebitsbeschermer ontwikkelen we speciaal voor je gebit en biedt daarom meer bescherming dan een gebitsbeschermer uit de winkel. Ook zit een op maat gemaakte gebitsbeschermer over het algemeen comfortabeler. Vraag je tandarts voor meer informatie over gebitsbeschermers.

Meer informatie over tandletsel weten?

Een afgebroken tand of kies kan veel ongemak veroorzaken, maar er zijn meerdere behandelingsopties beschikbaar. Neem direct contact op met je tandarts bij Dental Clinics voor de juiste zorg en behandeling. Ben je nog geen patiënt bij Dental Clinics? Schrijf je eenvoudig online in

De meeste behandelingen van een afgebroken tand voeren we bij je uit onder plaatselijke verdoving, wat de pijn minimaliseert. Na de behandeling kunt je enige gevoeligheid ervaren. Dit is meestal tijdelijk.

Of een afgebroken tand gerepareerd kan worden, hangt af van de ernst van de breuk en hoe snel je behandeld wordt. Kleine breuken kunnen vaak gerepareerd worden met vullingen of kronen, terwijl grotere breuken mogelijk meer uitgebreide behandelingen vereisen.

Een afgebroken kies of tand wordt in veel gevallen als een spoedgeval beschouwd, vooral als er sprake is van ernstige pijn of bloeding. Als de gele tand met wortel is afgebroken, is het cruciaal om binnen een half uur bij de tandarts te zijn. Het is belangrijk om snel te handelen om de kans op succesvolle behandeling te verhogen. 

Wil je meer weten over afgebroken tanden en kiezen en staat jouw vraag er niet tussen? Bekijk dan onze FAQ-pagina. 

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?