Veelgestelde vragen over een afgebroken tand of kies

Heb je een afgebroken tand of kies en heb je hier vragen over? Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over dit onderwerp, zodat je weet wat je opties zijn. Je kunt terecht op onze spoedpagina voor directe hulp. Mocht je persoonlijk advies of meer informatie willen, aarzel dan niet om contact op te nemen met een Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt. 

Als je tand of kies afbreekt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je tandarts voor spoedeisende zorg. Bewaar het afgebroken stuk, indien mogelijk, in melk of je speeksel en breng het mee naar de tandarts. In dien de gehele tand of kies inclusief wortel eruit is, adviseren we je om de tand zo snel mogelijk terug te plaatsen op de originele plek.

Vermijd het eten of drinken van warme producten en zet geen druk op het beschadigde gebied.

Een afgebroken kies of tand wordt in veel gevallen als een spoedgeval beschouwd, vooral als er sprake is van ernstige pijn of bloeding. Als de gele tand met wortel is afgebroken, is het cruciaal om binnen een half uur bij de tandarts te zijn. Het is belangrijk om snel te handelen om de kans op succesvolle behandeling te verhogen. 

Als je je een stuk afgebroken tand of kies in melk bewaart, verhoog je de kans op terugplaatsing. De cellen op de tandwortel kunnen langer overleven in speeksel of melk. Hierdoor voorkom je dat de wortel afsterft. Zorg wel dat je de tand of kies binnen een halfuur in een beker melk of speeksel legt.

Of een afgebroken tand gerepareerd kan worden, hangt af van de ernst van de breuk en hoe snel je behandeld wordt. Kleine breuken kunnen vaak gerepareerd worden met vullingen of kronen, terwijl grotere breuken mogelijk meer uitgebreide behandelingen vereisen.

De meeste behandelingen van een afgebroken tand voeren we bij je uit onder plaatselijke verdoving, wat de pijn minimaliseert. Na de behandeling kunt je enige gevoeligheid ervaren. Dit is meestal tijdelijk.

Is je kroon afgebroken, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Bewaar eerst het afgebroken stuk van de kroon op een veilige plek en vermijd kauwen op het getroffen gebied om verdere schade te voorkomen. Neem vervolgens direct contact op met je tandarts voor een spoedafspraak. Je tandarts beoordeelt de situatie en bepaalt of de kroon gerepareerd of vervangen moet worden.

Als je vulling afbreekt, bewaar dan het stukje indien mogelijk en vermijd kauwen aan die kant van je mond. Neem onmiddellijk contact op met je tandarts voor een afspraak om de vulling te laten repareren of vervangen, om verdere tandbeschadiging te voorkomen.