Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - DC Alkmaar 30-04-2024 10
uit 21.923 reviews

Ga voor een gezonde mond

Wil je graag een stralend én gezond gebit? Dan is het belangrijk regelmatig de tandarts te bezoeken voor een controleafspraak, ook wel een periodiek mondonderzoek (PMO) genoemd.

Bij Dental Clinics ontvang je een behandelprogramma dat op jou, en jouw situatie, is afgestemd. Elke mond is namelijk anders. Wij volgen hierin de nieuwste Praktijkrichtlijn Periodiek Mondonderzoek van het UMC St. Radboud Nijmegen.

Met deze aanpak zorgen we er samen voor dat we jouw mond gezond houden. Daarnaast worden eventuele problemen in je mond in een vroeg stadium ontdekt. Laat je controleafspraken dus nooit schieten!

Dental Clinics - DC Weesp 11-04-2024 17

Een gezonde gewoonte

Bij het periodiek mondonderzoek kijkt de tandarts in 10 stappen naar jouw totale mondgezondheid. Een paar vragen die worden beantwoord tijdens het periodiek mondonderzoek:

  • Hoe gezond is jouw gebit?
  • Hoe ziet jouw tandvlees eruit?
  • Sluiten eventuele vullingen goed aan?
  • Hoe groot is de ruimte tussen tand en tandvlees?

Daarnaast bepaalt je tandarts hoe groot het risico is op mondziekten, zoals tandbederf (cariës) en tandvleesaandoeningen, zoals parodontitis of gingivitis.

Behandelplan op maat

Op basis van deze uitkomsten en jouw wensen stelt de behandelaar samen met jou een korte- en langetermijnzorgplan op. Hierin spreken jullie onder meer af hoe vaak je de tandarts bezoekt voor controle. Dit kan elk half jaar, elk jaar of juist vaker zijn.

Heb je een specialistische behandeling nodig? Dan kan het zijn dat je voor een vervolgbehandeling naar een collega binnen de praktijk wordt verwezen, omdat hij of zij meer kennis over die specifieke behandeling heeft.

Verder bespreken we of de mondhygiënist of (paro-)preventieassistent kan helpen om jouw mondgezondheid en/of mondhygiëne te verbeteren. Zo zorgen we samen voor een stralend én gezond gebit.

Cariësrisico

Tijdens het periodiek mondonderzoek wordt ook in kaart gebracht hoe hoog het risico op tandbederf (cariës) is. Hierin onderscheiden we vier categorieën: hoog, verhoogd, verlaagd of laag risico.

  • Een hoog risico komt gelukkig weinig voor. Maar in geval van systeemziektes zoals reuma, auto-immuunziekten of langdurige behandeling van kanker is het gebit extra gevoelig voor cariës. Medicijngebruik kan de mondgezondheid sterk verminderen. In dit geval word je vaak op de praktijk verwacht voor een controle-afspraak.
  • Een groot deel van de mensen heeft een verhoogd risico. Dat wil zeggen dat er de afgelopen 12 maanden sprake is geweest van een uitbreiding van een bestaande laesie (aantasting van het glazuur) of een nieuwe laesie, vulling of kroon ten gevolge van cariës. Met regelmatige controle kan een laesie vroegtijdig worden gesignaleerd. Soms kan cariës dan worden voorkomen door o.a. een goede mondhygiëne. In dit geval bespreekt de tandarts met jou hoe vaak je de komende periode verwacht wordt voor controle.
  • Van een verlaagd risico is sprake als er de afgelopen twee jaar geen nieuwe laesies zijn geconstateerd en geen vulling of kroon is geplaatst. Op basis van jouw totale mondgezondheid wordt in overleg met jou bepaald hoe vaak je wordt verwacht voor controle.
  • Bij een laag risico is er nooit sprake geweest van laesies, vullingen, kronen of extracties, behalve ten gevolge van letsel. Deze mensen hebben een volledig gaaf gebit. Op basis van jouw totale mondgezondheid wordt in overleg met jou bepaald hoe vaak je wordt verwacht voor controle.

Cariësrisico is een van de factoren die bepalen hoe vaak je jouw tandarts voor controle moet bezoeken. Je totale mondgezondheid hangt namelijk ook af van je voedingspatroon en de gezondheid van je tandvlees.

Welk cijfer geef jij jouw tandvlees?

De behandelaren bij Dental Clinics bekijken tijdens elke periodieke controle hoe gezond jouw tandvlees is. Daarnaast meten zij hoeveel ruimte er tussen je tanden en tandvlees zit. Hoe dieper deze ruimte, hoe ongunstiger de situatie.

Uit deze meting volgt een cijfer dat de gezondheid van jouw tandvlees laat zien. Door deze periodieke screening kunnen ontstekingen van je tandvlees op tijd worden gezien. Dit voorkomt verlies van je tanden en kiezen.

Vind een tandartspraktijk bij jou in de buurt

Je kunt bij al onze tandartspraktijken terecht voor een controleafspraak. Bekijk hieronder welke praktijk er bij jou in de buurt zit.

Veelgestelde vragen over het periodiek mondonderzoek

Bij Dental Clinics hanteren wij de tandartstarieven die door de overheid zijn vastgesteld. Meer informatie over de kosten van een periodiek mondonderzoek vind je op deze pagina.

Wanneer je een tandartsbezoek vermijdt, kunnen kleine gaatjes zich ontwikkelen tot ontstekingen. Dit kan veel pijn geven. In het ergste geval kunnen de ontstekingen leiden tot parodontitis, wat weer kan leiden tot het verlies van tanden en/of kiezen. Om dit te behandelen zijn complexere (en daarmee duurdere) behandelingen nodig.

Problemen in het gebit kunnen elk moment ontstaan. In sommige gevallen geven de problemen geen klachten, maar breiden ze zich wel uit.

Via een periodiek mondonderzoek wordt jouw mondgezondheid goed in kaart gebracht en kunnen eventuele problemen, zoals gaatjes, op tijd opgespoord én behandeld worden.

Heb je nog vragen over het periodiek mondonderzoek? Bekijk dan deze pagina met veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?