uit 20.236 reviews

Verdoving bij de tandarts

In al onze Dental Clinics tandartspraktijken doen we ons uiterste best om je tandartsbezoek zo prettig mogelijk en pijnloos te laten verlopen. Als de tandarts iets moet doen wat niet prettig voelt en/of pijnlijk kan zijn, zal in de meeste gevallen een plaatselijke verdoving worden voorgesteld. Een verdoving wordt in veel gevallen toegediend bij een wortelkanaalbehandeling, het trekken van tanden en kiezen en het vullen van gaatjes.

We verdoven alleen met jouw toestemming. Bij patiënten jonger dan 16 jaar is toestemming van een ouder of verzorger nodig.

Wel of geen verdoving bij de tandarts?

Wanneer je enorm tegen een bepaalde behandeling opziet of wanneer een behandeling pijnlijk is, kun je kiezen voor een verdoving. Een verdoving is niet verplicht. Je bepaalt zelf of je een verdoving wilt. Een verdoving bij de tandarts hoeft niet pijnlijk te zijn. Een verdoving met lachgas of zelfs algehele narcose, is volledig pijnloos.

Soorten verdoving

Dental Clinics - DC-Hasselt-31-10-2023-13

Plaatselijke verdoving

De meest bekende verdoving is de plaatselijke verdoving bij de tandarts. Met een dunne naald wordt een verdovende stof in de huid gespoten. Je voelt dan geen pijn tijdens de behandeling.

Dental Clinics - Dental Clinics – Lachgassedatie

Lachgas

Je kunt kiezen voor een behandeling met lachgas. Hierdoor gaan de ‘scherpe randjes’ van de behandeling af.

Bij deze verdoving adem je een stofje in via een kapje op je neus. Bij een aantal van onze Dental Clinics praktijken zijn wij gekwalificeerd om deze methode te gebruiken.

Lachgassedatie is vooral bedoeld voor het kalmerende effect en om een deel van de pijn weg te nemen. Bij sommige tandheelkundige behandelingen is een extra plaatselijke verdoving noodzakelijk. Dankzij het lachgas voel je nauwelijks de plaatselijke verdoving (de ‘prik’).

tandarts Beuningen - angsttandarts Dental Clinics Beuningen

Narcose

Bij Dental Clinics Beuningen kun je kiezen voor een behandeling onder volledige narcose. Deze behandeling kan uitkomst bieden wanneer je veel angst hebt, een sterke kokhalsreflex hebt of wanneer je een grote ingreep moet ondergaan.

Verdoving bij Dental Clinics

Onderstaande kaart toont alle Dental Clinics tandartspraktijken waar je terecht kunt voor een verdoving. Vind een tandartspraktijk bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over de verschillende soorten verdovingen

Hoe lang werkt een verdoving?

Het verschilt per persoon hoe lang de verdoving aanhoudt. Meestal is een verdoving na 1 à 2 uur weer uitgewerkt. Het kan zijn dat de verdoving na 3 uur nog niet is uitgewerkt. Het is goed hier rekening mee te houden.

Uiteindelijk – in ieder geval na 5 uur – is de verdoving uitgewerkt.

Welke bijwerkingen kan een verdoving geven?

Een verdoving helpt om een pijnlijke behandeling te voorkomen. De kans op bijwerkingen is erg klein. Toch is het goed rekening te houden met eventuele bijwerkingen van een verdoving bij de tandarts. Deze bijwerkingen zijn vaak tijdelijk van aard, zoals vermoeidheid, tintelingen en algehele malaise. Ervaar je een aanhoudend vaag gevoel of spieruitval, raadpleeg dan een arts.

Wat zit er in een plaatselijke verdoving?

Wij kiezen het verdovingsmiddel dat geschikt is voor jou. Daarvoor checken we je medicijngebruik. Informeer ons daarom altijd als er wijzigingen zijn opgetreden in je medicijngebruik. Vraag gerust om meer toelichting als je nog vragen hebt over het verdovingsmiddel.

Verdovingsmiddelen bij Dental Clinics:

Klik op één van bovenstaande verdovingsmiddelen om de bijsluiter te openen.

Heb je nog een vraag over de verschillende soorten verdovingen? Lees dan alle veelgestelde vragen over dit onderwerp of neem contact op met je tandarts!

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?