Ga naar de hoofdinhoud
uit 24.657 reviews

Een slecht gebit heeft niet alleen impact op je lach, maar veroorzaakt ook problemen aan het gebit die voor pijn en ongemak kunnen zorgen. Op deze pagina kun je doorklikken naar de meest voorkomende aandoeningen aan het gebit en beantwoorden wij vragen over slechte tanden en ziektes. 

Wist je dat deze aandoeningen ook impact kunnen hebben op je algehele gezondheid? Meerdere onderzoeken tonen aan dat er een significante relatie bestaat tussen een slechte mondgezondheid en een verhoogd risico op onder andere hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs ademhalingsproblemen. Het is dus belangrijk om deze aandoeningen voor te zijn door regelmatig op controle te komen bij de tandarts en de tips op te volgen die helpen om aandoeningen aan het gebit te voorkomen.  

Dental Clinics - Aandoeningen

Blog artikelen gerelateerd aan aandoeningen

Veelgestelde vragen rondom aandoeningen

Een slecht gebit kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, niet alleen in de mond maar ook in de rest van je lichaam. Enkele aandoeningen die kunnen worden geassocieerd met een slechte mondgezondheid zijn: tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis), hart- en vaatziekten, diabetes, luchtweginfecties, reumatoïde artritis, vroeggeboorte en laag geboortegewicht, en algemene ontstekingsreacties. 

Pijn aan tanden kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen aan het gebit. De tandarts kan de specifieke oorzaak van de pijn vaststellen en een behandelplan aanbevelen. Enkele mogelijke oorzaken voor pijn aan je tanden zijn: 

  • Gaatjes (cariës): Als je gaatjes hebt, kan dit leiden tot pijn. Het kan variëren van gevoeligheid tot scherpe pijn, afhankelijk van de ernst van het tandbederf. 
  • Tandvleesproblemen: Ontstoken tandvlees of gingivitis kan ook leiden tot pijn in de tanden. Dit kan worden veroorzaakt door tandplak en tandsteen op en rond de tanden. 
  • Tandheelkundige infectie: Een infectie in de tand of het tandvlees kan pijn veroorzaken. Dit kan optreden als gevolg van een onbehandelde holte, een abces of een ontstoken wortelkanaal. 
  • Gevoeligheid: Tanden kunnen gevoelig zijn voor koude, warme, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken. Dit kan worden veroorzaakt door blootliggende tandwortels, terugtrekkend tandvlees of dun glazuur. 
  • Tandletsel: Schade aan je tanden, zoals een barst, breuk of trauma, kan pijn veroorzaken. 

Verschillende aandoeningen kunnen bijdragen aan een slechte mondgezondheid. Enkele van deze aandoeningen zijn: 

  • Diabetes: Mensen met diabetes hebben vaak een verhoogd risico op tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis) en andere mondproblemen. Tegelijkertijd kan een slechte mondgezondheid het beheersen van diabetes bemoeilijken. 
  • Auto-immuunziekten: Aandoeningen zoals het syndroom van Sjögren, waarbij het immuunsysteem de vochtproducerende klieren in het lichaam aanvalt, kunnen leiden tot een droge mond. Speeksel speelt een cruciale rol bij het beschermen van de mond tegen tandbederf en andere infecties. 
  • Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa: Deze inflammatoire darmaandoeningen kunnen zich ook manifesteren in de mond en leiden tot problemen zoals aften, ontstoken tandvlees en mondzweren. 
  • Eetstoornissen: Aandoeningen zoals anorexia nervosa en boulimia nervosa kunnen de mondgezondheid ernstig beïnvloeden. Ongezonde eetgewoonten, braken en het ontbreken van essentiële voedingsstoffen kunnen tandbederf en andere mondproblemen veroorzaken. 
  • Hiv/AIDS: Mensen met hiv/AIDS hebben mogelijk een verhoogd risico op mondinfecties en andere mondgerelateerde problemen, vaak als gevolg van een verzwakt immuunsysteem. 
  • Osteoporose: Deze aandoening, die leidt tot verlies van botdichtheid, kan ook de kaakbeenderen beïnvloeden en het risico op tandverlies vergroten. 
  • Medicatie: Sommige medicijnen, zoals bepaalde antihypertensiva, antidepressiva en antihistaminica, kunnen bijwerkingen hebben die de mondgezondheid negatief beïnvloeden. Een droge mond is bijvoorbeeld een veelvoorkomende bijwerking van veel medicijnen. 
  • Kankerbehandelingen: Chemotherapie en bestraling kunnen ernstige bijwerkingen hebben op de mond, waaronder ontstoken tandvlees, mondzweren en een verhoogd risico op infecties. 

Het is belangrijk om met je tandarts te praten over eventuele gezondheidsproblemen die je hebt, omdat ze een impact kunnen hebben op je mondgezondheid. Regelmatige tandheelkundige controles en goede mondhygiëne zijn essentieel om deze problemen te voorkomen of te beheersen. 

Een greep uit onze behandelingen

Wanneer ontstoken tandvlees niet wordt behandeld, zal de ontsteking in de tandvleesrand verergeren. Het is daarom belangrijk dat parodontitis tijdig wordt behandeld.

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Samen zorgen we ervoor dat jouw tandvlees gezond blijft.

Bij teruggetrokken tandvlees trekt het tandvlees zich terug van de tanden, waardoor de tandwortels zichtbaar worden. Dit kan leiden tot ongemak en gevoeligheid. Lees meer over de kenmerken & behandeling.

Wanneer ontstoken tandvlees niet wordt behandeld, zal de ontsteking in de tandvleesrand verergeren. Het is daarom belangrijk dat parodontitis tijdig wordt behandeld.

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Samen zorgen we ervoor dat jouw tandvlees gezond blijft.

Bij teruggetrokken tandvlees trekt het tandvlees zich terug van de tanden, waardoor de tandwortels zichtbaar worden. Dit kan leiden tot ongemak en gevoeligheid. Lees meer over de kenmerken & behandeling.