Ga naar de hoofdinhoud
uit 21.798 reviews

Wat zijn aften?

Sommige mensen worden regelmatig geplaagd door pijnlijke zweertjes in de mond. Deze zweertjes of blaasjes in de mond heten aften en hebben een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het zijn grijswitte of dikke gele plekjes met een rode ontstoken rand. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Ze bezorgen een stekende pijn tijdens het eten van zuur of heet voedsel. Sommige mensen voelen een afte van te voren aankomen. Ze herkennen het pijnlijke gevoel wat erbij hoort. Soms ziet ook het mondslijmvlies rood. Aften komen zowel voor bij jongeren als bij volwassenen. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar ze richten geen blijvende gezondheidsschade aan.

Aften - Dental Clinics

Veelgestelde vragen over aften

Helaas is de oorzaak voor het ontstaan van aften onduidelijk. Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, een slechte mondhygiëne, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, hormonale veranderingen (zwangerschap) of stress. Ze kunnen ontstaan door het bijten op de tong of op de binnenkant van de wang, maar ook bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan een tand of kies of een slecht passend kunstgebit.

Hoe groter het zweertje of blaasje is, hoe langer de genezing ervan duurt. Na ongeveer zeven dagen tot twee weken moet de afte verdwenen zijn.

Raadpleeg jouw tandarts als de aften na twee weken niet zijn verdwenen. Vraag ook om advies als je er vaak last van hebt. Informeer jouw tandarts als je het idee hebt dat de aften ontstaan door scherpe randjes aan jouw tanden en kiezen of een slecht passend kunstgebit.

Het is belangrijk om de aften niet aan te raken. Het stuk maken van de blaasjes verergert de klachten. Als je voorzichtig poetst en rustig eet, voorkom je uitbreiding van de aften. Van sommige tandpasta’s en mondspoelmiddelen wordt beweerd dat ze effectief werken tegen aften, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Aften zijn soms erg pijnlijk, maar niet bedreigend voor de gezondheid. Alleen bij een combinatie van aften en hoge koorts kan er sprake zijn van een infectieziekte. Raadpleeg dan jouw tandarts en huisarts.

Er is geen geneesmiddel met een gegarandeerde werking. Om de pijn enigszins te verlichten kan de tandarts je een middel voorschrijven. Sommige mensen hebben baat bij ontsmettende mondspoelingen met chloorhexidine. Dat is een desinfecterend middel dat het aantal bacteriën in de mond vermindert. Om die reden kunnen de spoelingen een gunstige werking hebben op aften. Deze middelen versnellen de genezing echter niet. Bovendien kan het gebruik pijnlijk zijn.