Bloedend tandvlees: een (mond)gezondheidsrisico

Bloedend tandvlees, 80% van de Nederlanders heeft hier in meer of mindere mate mee te maken. Hiervan heeft 10 tot 15 procent ernstige tandvleesontsteking ofwel parodontitis, met de bijbehorende risico’s. Want tandvleesontsteking kan leiden tot verlies van tanden en kiezen, maar blijkt ook een rol te spelen bij hart- en vaatziekten, diabetes en vroeggeboorte. De mondhygiënisten en andere in preventie gespecialiseerde mondzorgprofessionals van Dental Clinics helpen u graag om de mond- én algemene gezondheid op peil te houden.

Tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten – Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten. Als gevolg van de tandvleesontsteking komen er bacteriën uit de mond in de bloedbaan, waar zij problemen kunnen veroorzaken bij de vaatwand en kunnen leiden tot bloedstolsels, die bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.

Tandvleesontsteking en diabetes – Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Als gevolg van de diabetes wordt de doorbloeding van verschillende weefsels minder. Ook hebben diabetespatiënten vaker een droge mond, waardoor ontstekingen en gaatjes eerder ontstaan. Daarbij komt dat diabetespatiënten een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, waarbij hetgeen hierboven is gemeld, een extra complicatie kan zijn.

Tandvleesontsteking en vroeggeboorte – Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van ontstoken tandvlees. Als gevolg daarvan komen er allerlei ontstekingsmediatoren vrij; een hoge productie kan ertoe leiden dat de weeën te vroeg worden opgewekt. Ook kunnen schadelijke mondbacteriën via de bloedbaan de placenta of foetus bereiken en een infectie veroorzaken. Lees meer over mondgezondheid tijdens de zwangerschap.

Tandvleesontsteking en overige aandoeningen – Ontsteking van het tandvlees kan leiden tot ontsteking in de hersenen, waardoor neurodegeneratieve afwijkingen kunnen ontstaan. Dat kan leiden tot dementie en de ziekte van Alzheimer. Dit verband is gelegd door onderzoekers van New York University nadat zij ontdekten dat patiënten met de ziekte van Alzheimer significant meer antilichamen en ontstekingsmoleculen door gebits- en tandvleesziekte in het lichaam hadden dan andere mensen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt verder dat er relaties zijn tussen tandvleesontsteking en reuma, longontsteking, kanker en de chronische longziekte COPD.

Meer weten? Lees hier alles over (het voorkomen van) ontstoken tandvlees

Bron: