Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Mondzorg op het consultatiebureau
uit 24.042 reviews

Hoe werkt het zorgstelsel in Nederland?

Het Nederlandse zorgstelsel is toegankelijk voor alle Nederlandse inwoners. Iedereen die in Nederland woont of werkt moet wel een basisverzekering (het basispakket) voor zorg afsluiten. Deze verzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis of apotheek.

Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Deze verzekering dekt (een deel van) de zorg die niet in het basispakket zit. Dit is bijvoorbeeld een extra vergoeding voor een behandeling bij de tandarts of huidtherapeut.

Meer informatie over het zorgstelstel vind je op de website van de Rijksoverheid.

Betaalbare tandheelkundige zorg in Nederland

Het basispakket dekt voor verzekerden tot 18 jaar een uitgebreid pakket tandheelkundige behandelingen. Denk aan periodieke controles, vullingen en chirurgische tandheelkundige hulp.

Voor verzekerden boven de 18 jaar dekt de basisverzekering de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. De periodieke controle zit voor deze groep niet in het basispakket.

Wil je precies weten welke behandelingen bij de tandarts vergoed worden? Op je verzekeringspolis vind je het complete overzicht. De exacte vergoeding verschilt namelijk per zorgverzekeraar.

Dental Clinics - tandheelkundige zorg in Nederland

Kosten tandarts

Hoeveel een behandeling bij de tandarts precies kost, hangt af van het type behandeling en de gekozen tandartspraktijk. Voor reguliere controles zijn de kosten relatief laag; complexere behandelingen, zoals implanteren of beugelbehandelingen zijn duurder.

Veel tandartspraktijken hanteren de tandartstarieven die door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn vastgesteld, waardoor de prijzen gelijk zijn tussen de verschillende praktijken.

Behandelingen bij de tandarts

Veel tandartspraktijken bieden een groot aanbod aan tandheelkundige behandelingen aan, bijvoorbeeld het reinigen van tanden, het vullen van gaatjes en het plaatsen van implantaten. Veel behandelingen die in Nederland voorkomen zijn:

  • Tanden reinigen (mondhygiëne): bij deze behandeling worden je tanden en kiezen door een mondhygiënist of (paro-)preventieassistent gereinigd door tandplak en tandsteen te verwijderen. Zo houd je je mond gezond. Het is belangrijk regelmatig een bezoek aan de mondhygiënist of (paro-)preventieassistent te brengen om tandvleesaandoeningen en cariës (gaatjes) te voorkomen.
  • Tanden bleken: steeds meer mensen kiezen ervoor hun tanden te laten bleken voor een stralender en witter gebit. Dit is een esthetische behandeling die onder begeleiding van een tandarts of mondhygiënist wordt uitgevoerd. Dit kan thuis of op een tandartspraktijk plaatsvinden.
  • Tand of (verstands)kies trekken: soms is het nodig een tand of kies te verwijderen, bijvoorbeeld bij ernstige cariës of als er niet genoeg ruimte in de mond is. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.
  • Implanteren: een tandheelkundig implantaat is een populaire oplossing voor het vervangen van een ontbrekende tand of kies. Het implantaat wordt in het kaakbot geplaatst en dient als basis voor een kroon, brug of kunstgebit.

Familietandarts

Wat is de samenstelling van jouw huishouden? Heb je bijvoorbeeld één of meerdere kinderen? Dan is het aan te raden je gehele gezin bij één tandarts in te schrijven. Een ‘familietandarts’ biedt zorg aan patiënten van alle leeftijden: van jonge kinderen tot ouderen. Dit betekent dat iedereen in een huishouden terecht kan bij dezelfde tandartspraktijk.

Dit heeft een aantal voordelen:

  • Continuïteit van de zorg: een familietandarts bouwt een langdurige relatie op met het hele gezin, waardoor hij of zij beter in staat is om de tandheelkundige geschiedenis van elke patiënt te kennen en te volgen.
  • Gemak: in veel gevallen kan het hele gezin in één keer – achter elkaar – terecht voor afspraken. Dit bespaart tijd en moeite.
  • Kindvriendelijk: sommige kinderen zijn bang voor de tandarts. Bij een familietandarts hebben de tandartsen vaak ervaring met het werken met kinderen. Ze stellen kinderen op hun gemak, waardoor de tandartsangst vaak naar de achtergrond verdwijnt.
Kinderen bij de tandarts - Dental Clinics

Tandheelkundige zorg voor kinderen in Nederland

Kinderen in Nederland worden vanaf jonge leeftijd aangemoedigd regelmatig een bezoek aan de tandarts te brengen. De meeste tandheelkundige behandelingen voor kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Denk aan onder andere de periodieke controles, het plaatsen van vullingen en een bezoek aan de mondhygiënist.

Veelgestelde vragen over de tandheelkundige zorg in Nederland

Het vinden van een tandarts die bij jou en jouw behoeftes past, kan op de volgende manieren:

  • Zoek online: gebruik online zoekmachines om tandartspraktijken te vinden. Het is aan te raden een tandartspraktijk in de buurt te vinden.
  • Lees reviews: online beoordelingen van andere patiënten kunnen je een goed beeld geven van de kwaliteit van mondzorg bij een bepaalde praktijk.
  • Vraag om aanbevelingen: vraag vrienden, familie of kennissen welke tandarts zij hebben en of zij deze tandarts aanbevelen.

Wanneer je niet tevreden bent over je huidige tandarts, kun je heel gemakkelijk overstappen naar een andere tandarts. Je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen aan je huidige tandarts.

  • Zoek een nieuwe tandarts: vind een nieuwe tandartspraktijk bij jou in de buurt die nog patiënten aanneemt. Dit kun je doen via online zoekmachines of door aanbevelingen te vragen aan vrienden en familie.
  • Inschrijven bij de nieuwe tandarts: neem contact op met de nieuwe praktijk om je in te schrijven. Ze zullen je vragen om je gegevens te verstrekken en vaak om toestemming vragen om je tandheelkundige dossier bij je oude tandarts op te vragen.
  • Informeer je oude tandarts: hoewel het niet verplicht is, is het beleefd om je oude tandarts te informeren dat je overstapt naar een andere praktijk. Je hoeft hiervoor geen reden te geven, wanneer je dit niet wilt.

Het is belangrijk eerst een burgerservicenummer (BSN) aan te vragen. Dit kan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Met het BSN kun je een zorgverzekering afsluiten. Je moet daarbij ook onder andere je paspoort-/ID-nummer en overige persoonsgegevens, zoals je bankrekening, overdragen. Je bent vrij om te kiezen bij welke verzekeraar je terecht wilt.

Ben je op zoek naar een internationale zorgverzekeraar? Dan zijn er in Nederland verschillende opties:

 Wanneer je bovenstaande stappen hebt gevolgd, kun je je inschrijven bij een tandartspraktijk naar keuze.

Een tandartsverzekering is een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten naast je basiszorgverzekering. Een tandartsverzekering dekt (voor een deel) de kosten van tandheelkundige behandelingen. Welke behandelingen dit zijn, is afhankelijk van de gekozen verzekering.

Bij het kiezen van een tandartsverzekering is het dus belangrijk goed te letten op de vergoedingspercentages, jaarlijkse maxima en welke behandelingen vergoed worden.

Er zijn verschillende websites waarop je meer informatie vindt over de tandheelkundige zorg in Nederland:

 

  1. Website van jouw zorgverzekeraar: de meeste zorgverzekeraars hebben uitgebreide informatie op hun website over de dekking van tandheelkundige zorg. Hier vind je ook details over vergoedingen en hoe je een tandartsverzekering kunt afsluiten.
  2. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT): de KNMT is de beroepsorganisatie van tandartsen in Nederland. Op hun website (www.knmt.nl) kun je veel informatie vinden over tandheelkundige zorg, het vinden van een tandarts en wat je kunt verwachten tijdens een bezoek aan de tandarts.
  3. Rijksoverheid: de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) biedt informatie over de gezondheidszorg in Nederland, inclusief de regels en wetten die van toepassing zijn op tandheelkundige zorg.
  4. Nederlandse Zorgautoriteit (NZa): De NZa stelt de tarieven voor tandheelkundige behandelingen vast. Op hun website (www.nza.nl) kun je informatie vinden over de kosten van behandelingen en de regels omtrent tarieven.
  5. Jouw tandartspraktijk: veel tandartspraktijken hebben een eigen website met gedetailleerde informatie over de aangeboden behandelingen, kosten, openingstijden en speciale diensten zoals spoedzorg. Ook kun je vaak online een afspraak maken of contact opnemen voor specifieke vragen.
  6. Consumentenbond: de Consumentenbond biedt onafhankelijke informatie en vergelijkingen van zorgverzekeringen, inclusief tandartsverzekeringen. Dit kan handig zijn als je meer wilt weten over de beste opties voor jouw specifieke situatie.

 

Door gebruik te maken van deze bronnen, kun je jezelf goed informeren over hoe tandheelkundige zorg in Nederland werkt en wat je kunt verwachten.