Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Tand of kies trekken – Dental Clinics-min
uit 21.798 reviews

Of het nu gaat om het verhelpen van pijn of het voorkomen van verdere schade, een tand of kies laten trekken is een standaardbehandeling binnen de tandheelkunde. Bij Dental Clinics begrijpen we dat het trekken van een tand of kies spannend kan zijn. Daarom delen we alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden en met een gerust gevoel naar de tandarts te gaan. Vind een Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt.

Wanneer kan het nodig zijn om een tand of kies te trekken?

Een tand of kies moet soms worden getrokken vanwege ernstige schade, tandbederf of als het risico op infecties en andere complicaties te groot is. Het kan ook nodig zijn bij een overvol gebit, ter voorbereiding op een orthodontische behandeling of wanneer verstandskiezen problemen veroorzaken.

1. Ontstoken of dode kies laten trekken

Een dode of ontstoken kies kan ernstige pijn en zwelling veroorzaken. Als het niet mogelijk is om de kies te redden met behandelingen, zoals een wortelkanaalbehandeling, kan trekken de beste optie zijn om verdere complicaties te voorkomen.

2. Tand of melktand trekken

Bij kinderen wordt soms een melktand getrokken als deze niet vanzelf loskomt. Dit is belangrijk om ruimte te maken voor de permanente tand en om te zorgen voor een goede uitlijning van het gebit.

3. Kies met kroon laten trekken

Het trekken van een kies met een kroon kan nodig zijn als er sprake is van onderliggend tandbederf, een infectie of structurele schade aan de kies we niet kunnen herstellen. Deze procedure is iets complexer vanwege de aanwezigheid van de kroon, maar wordt uitgevoerd met de nodige zorgvuldigheid en precisie door je tandarts.

4. Kies trekken bovenkaak of onderkaak

Het trekken van een kies in de bovenkaak of onderkaak verschilt enigszins in techniek. In de onderkaak zit een kies vaak steviger vast dan in de bovenkaak. Je tandarts beoordeelt welke methode het beste is voor jouw situatie.

Tand trekken - Dental Clinics

Hoe bereid je je voor op het laten trekken van een tand?

Voorafgaand aan de behandeling neemt je tandarts de procedure met je door en maakt deze een röntgenfoto om de situatie te beoordelen. Het is belangrijk om je tandarts te informeren over je gezondheid en eventuele medicatie die je gebruikt. Enkele tips hoe je jezelf of je kind kunt voorbereiden op de behandeling:

  • Eet vooraf een lichte maaltijd, vooral als je lokale verdoving krijgt. Als je onder algehele narcose wordt behandeld, volg dan de instructies van je tandarts over nuchter blijven.
  • Probeer goed uitgerust en zo ontspannen mogelijk naar je afspraak te gaan.
  • Poets en stoker of rager je tanden goed voor de afspraak.
  • Zorg dat je zachte voeding in huis hebt zodra je weer mag eten na de behandeling, zoals yoghurt, soep of appelmoes.

Kies trekken met of zonder verdoving?

n de meeste gevallen wordt een lokale verdoving gebruikt. Voor patiënten met extreme angst of in bijzondere gevallen, kunnen we een behandeling onder narcose overwegen. Angstige patiënten kunnen ook terecht bij een tandarts met affiniteit voor angstbegeleiding.

Vind een Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt

Ben je nog geen patiënt bij Dental Clinics en wil je profiteren van onze deskundige zorg? Schrijf je eenvoudig online in als nieuwe patiënt. Vind een Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt:

Nazorg en herstel

Na het trekken van een tand of kies is het belangrijk om de instructies van je tandarts te volgen voor een goed herstel. Dit omvat adviezen over pijnbestrijding, voeding en mondhygiëne. Het trekken van een tand of kies is een veelvoorkomende procedure en met goede voorbereiding en nazorg kun je snel herstellen en weer genieten van een pijnvrij gebit.

Kosten tand of kies laten trekken

De kosten voor het laten trekken van een tand of kies variëren en zijn afhankelijk van de complexiteit van de procedure, plus eventuele bijkomende behandelingen. Voor een gedetailleerd overzicht van de kosten bij Dental Clinics verwijzen we je graag naar onze actuele tarieven.

Veelgestelde vragen over tanden trekken

Dankzij lokale verdoving is het trekken van een tand of kies niet pijnlijk. Je kunt wat druk of beweging voelen, maar geen scherpe pijn. Na de verdoving kan ongemak of pijn optreden, die meestal goed te beheersen is met pijnstillers.

Het herstel na het trekken van een kies varieert per persoon, maar meestal begint het genezingsproces direct. Zwelling en lichte pijn zijn normaal en verminderen doorgaans binnen enkele dagen. Het is belangrijk om de nazorginstructies van je tandarts nauwkeurig te volgen.

De verdovende werking blijft nog enkele uren na de behandeling actief. Gedurende deze periode kun je het beste hete etenswaren en dranken vermijden. Pas daarnaast op dat je niet op je verdoofde lip, tong of wang bijt.

Staat jouw vraag over het trekken van tanden of kiezen er niet tussen? Bezoek onze FAQ-pagina voor een overzicht van de veelgestelde vragen over deze procedure. Voor persoonlijk advies of als je een afspraak wilt maken, neem dan gerust contact met ons op.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?