Ga naar de hoofdinhoud
uit 21.798 reviews

Heb je vragen over het laten trekken van een tand of kies? Je bent niet de enige. Deze procedure roept vaak veel vragen op over pijn, herstel en de zorg nadien. Op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen verzameld en beantwoord. Voor meer informatie of persoonlijk advies kun je contact opnemen met jouw tandartspraktijk.

De behandeling:

Het trekken van een kies duurt gemiddeld een kwartier. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de situatie.

Dankzij lokale verdoving is het trekken van een tand of kies niet pijnlijk. Je kunt wat druk of beweging voelen, maar geen scherpe pijn. Na de verdoving kan ongemak of pijn optreden, die meestal goed te beheersen is met pijnstillers.

In bepaalde gevallen kan een kies onder narcose worden getrokken. Dit is vaak het geval bij patiënten met extreme angst of bij zeer complexe gevallen. Bespreek deze mogelijkheid met je tandarts.

De keuze tussen een kies laten trekken of een wortelkanaalbehandeling hangt af van verschillende factoren, waaronder de conditie van de kies, de ernst van de infectie of schade en je persoonlijke voorkeur. Het laten trekken van een kies wordt meestal voorgesteld als de schade te groot is of als er andere complicaties zijn die het redden van de kies onmogelijk maken. Je tandarts geeft je advies over wat in jouw situatie de beste optie is.

Na de behandeling:

Na het trekken van een kies wordt vaak geadviseerd om de mond te spoelen met een zoutwateroplossing. Dit helpt om de mond schoon te houden en ondersteunt het genezingsproces. Volg altijd de specifieke instructies van je tandarts.

Een vieze smaak na het trekken van een kies is mogelijk en meestal tijdelijk. Dit kan te maken hebben met bloeding en genezing in de mond. Als de smaak aanhoudt of als er andere zorgen zijn, neem dan contact op met je tandarts.

De verdovende werking blijft nog enkele uren na de behandeling actief. Gedurende deze periode kun je het beste hete etenswaren en dranken vermijden. Pas daarnaast op dat je niet op je verdoofde lip, tong of wang bijt.

Na het trekken van een tand of kies is het normaal om enkele dagen lichte tot matige pijn te ervaren. Je tandarts kan aanbevelen om pijnstillers te nemen om het ongemak te verlichten. Echter, als de pijn aanhoudt, verergert of als andere symptomen optreden, is het belangrijk om contact op te nemen met je tandarts voor verder advies en eventuele vervolgbehandelingen.

Als je aanhoudende of verergerende pijn ervaart na het trekken van een kies, is het belangrijk om contact op te nemen met je tandarts. Zij kunnen je adviseren en indien nodig een controle of vervolgbehandeling inplannen.

Als de werking van de verdoving afneemt, is het toegestaan om iets te eten. Wel is het verstandig om harde en warme voedingsmiddelen te vermijden om het behandelde gebied niet te belasten. Na de behandeling kun je voorzichtig drinken, maar vermijd hete en alcoholische dranken.

De eerste 24 uur na de behandeling kun je alcohol beter vermijden, omdat dit het risico op een nabloeding verhoogt. Ook raden wij af om de eerste dagen na de behandeling te roken, omdat dit het genezingsproces vertraagt. Het kan zorgen voor zeer pijnlijke ontstekingen.

Het herstel na het trekken van een kies varieert per persoon, maar meestal begint het genezingsproces direct. Zwelling en lichte pijn zijn normaal en verminderen doorgaans binnen enkele dagen. Het is belangrijk om de nazorginstructies van je tandarts nauwkeurig te volgen.

Het kaakbot kan enkele maanden nodig hebben om volledig te genezen na het trekken van een kies. Dit proces kan variëren en is afhankelijk van de individuele gezondheid en de complexiteit van de behandeling.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?