Kunstgebit

Een kunstgebit vervangt je eigen tanden en kiezen en wordt voor je op maat gemaakt. Daardoor past het perfect in je mond. Door de speeksellaag tussen je tandvlees en het kunststof zuigt het kunstgebit zich vast. Je kunt een kunstgebit uit je mond nemen, bijvoorbeeld om te reinigen of als je gaat slapen. 

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een uitneembaar tandheelkundig hulpmiddel dat bestaat uit kunstmatige tanden en tandvlees die zijn gemonteerd op een kunststof basis die de vorm van je mond volgt. 

Voordelen van een kunstgebit

Hoewel de ervaring met een kunstgebit voor ieder persoon anders kan zijn, afhankelijk van factoren zoals mondgezondheid, pasvorm en persoonlijke voorkeuren, zijn dit de meest genoemde voordelen van een kunstgebit: 

 • Verbeterd uiterlijk: een kunstgebit herstelt je lach. Dit kan bijdragen aan een verbeterd zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. 
 • Herstel van kauwfunctie: met een kunstgebit kun je weer normaal eten en kauwen, waardoor je kunt genieten van gevarieerd eten en de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. 
 • Verbeterde spraak: ontbrekende tanden kunnen spraakproblemen veroorzaken, zoals slissen. Een kunstgebit kan deze problemen helpen verlichten en je spraak verbeteren. 
 • Behoud van gezichtsstructuur: een kunstgebit ondersteunt de structuur van je gezicht door de vorm van je kaak te behouden. Hierdoor voorkom je verzakking van de gezichtsspieren en het optreden van een ingevallen uitstraling die soms optreedt bij het ontbreken van tanden. 
 • Verbeterde mondgezondheid: een kunstgebit maakt het gemakkelijker je mond schoon te houden, waardoor het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen kan worden verminderd. 
 • Uitneembare optie: kunstgebitten zijn uitneembaar, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn en comfortabel zijn om te dragen. Dit maakt het ook makkelijker om eventuele reparaties en/of aanpassingen te doen.  
 • Betaalbaarheid: in vergelijking met andere tandheelkundige opties, zoals implantaten, zijn kunstgebitten over het algemeen een meer betaalbare optie voor het vervangen van ontbrekende tanden. 

De voorbereiding

Je tandarts zal alle stappen van de behandeling uitgebreid met je doornemen. Vaak krijg je voordat je een kunstgebit krijgt eerst een immediaatprothese. Dit heet ook wel een noodprothese. Hiervoor zullen je resterende tanden en kiezen in de betreffende kaak worden getrokken. In de meeste gevallen zijn er meerdere behandelingen nodig. Na het trekken van de laatste tanden en kiezen wordt de prothese onmiddellijk in je mond geplaatst. Na 10 tot 12 weken past de prothese niet meer goed op de kaak, omdat de kaak na het trekken van de resterende tanden en kiezen al direct begint te slinken. Hierdoor zal de prothese na een paar weken al vrij los zitten. Het is verstandig om dan een voering in de prothese te laten maken (rebasing), zodat de prothese weer beter aansluit.  

Een afdruk maken van jouw gebit

Om een goed passend en comfortabel kunstgebit te maken, maken we eerst een afdruk van jouw mond. Dat doen we volgens deze stappen: 

 • Voorbereiding: voordat de afdruk wordt gemaakt, onderzoekt de tandarts je mond om eventuele andere tandheelkundige problemen vast te stellen.
 • Afdrukmateriaal: de tandarts kiest een afdrukmateriaal dat geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Dit kan een alginaat, siliconenmateriaal of ander type afdrukmateriaal zijn.
 • Plaatsen van de afdruktray: de tandarts plaatst een afdruktray, gevuld met het gekozen afdrukmateriaal, in je mond. De afdruktray heeft de vorm van een lepel en bevat het vloeibare afdrukmateriaal.
 • Afdruk maken: je wordt gevraagd om je mond te openen en je tanden voorzichtig in de afdruktray te bijten. De tandarts zorgt ervoor dat het afdrukmateriaal gelijkmatig over je tanden en tandvlees wordt verdeeld om een nauwkeurige afdruk te krijgen.
 • Uitharding: nadat de afdruk is gemaakt, laat de tandarts het afdrukmateriaal uitharden. Dit duurt meestal enkele minuten, afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt.
 • Verwijderen van de afdruktray: zodra het afdrukmateriaal is uitgehard, verwijdert de tandarts voorzichtig de afdruktray uit je mond. Dit kan soms een beetje ongemakkelijk aanvoelen, maar het duurt meestal maar even.
 • Inspectie en evaluatie: de tandarts inspecteert de verkregen afdruk zorgvuldig om ervoor te zorgen dat alle details van je mond nauwkeurig zijn vastgelegd. Indien nodig kan de tandarts aanpassingen maken of extra afdrukken maken. 

Het maken van een kunstgebit

Na het nemen van de afdruk wordt een proefprothese gemaakt. Dit is een tijdelijke prothese gemaakt van een zacht materiaal, zodat eventuele aanpassingen gemakkelijk kunnen worden aangebracht. 

Het passen van het kunstgebit

Hoe voelt het kunstgebit? Zit deze comfortabel en sluit hij goed aan? Op basis van je feedback zal de tandarts of tandprotheticus eventuele noodzakelijke aanpassingen aanbrengen aan de proefprothese. Dit kan onder meer het bijslijpen van bepaalde delen van de prothese om drukpunten te verminderen of het aanpassen van de pasvorm voor een betere stabiliteit. Nadat alle aanpassingen zijn gemaakt en je tevreden bent met de pasvorm en het comfort van de proefprothese, wordt de definitieve prothese gemaakt. Deze prothese is gemaakt van duurzamer materiaal en is bedoeld voor langdurig gebruik. 

Wanneer de definitieve prothese gemaakt is, zal de tandarts of tandprotheticus een laatste controle uitvoeren om ervoor te zorgen dat alles goed past en werkt. Indien nodig, worden er nog laatste aanpassingen aangebracht. Na deze stappen is je kunstgebit klaar voor dagelijks gebruik. Het is belangrijk om regelmatig controleafspraken bij de tandarts te maken om ervoor te zorgen dat je prothese goed blijft passen en om eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken. 

Wat kost een kunstgebit?

Op onze kostenpagina vind je informatie over de kosten van een kunstgebit en de vergoeding voor een kunstgebit vanuit de zorgverzekeraar. Ook leggen we je uit met welke overige kosten uit het behandeltraject je rekening kunt houden.  

Meer weten?

Wil je meer weten over het plaatsen en/of dragen van een kunstgebit? Bekijk dan deze pagina met veelgestelde vragen over dit onderwerp.