Ga naar de hoofdinhoud
uit 22.994 reviews

De mondhygiënisten en tandartsen in Nederland signaleren een toename van tanderosie. Daarom heeft de beroepsvereniging van tandartsen (KNMT) officieel gewaarschuwd voor tanderosie als bedreiging voor het gezonde gebit én lichaam.

Een sluipend proces

Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit snoep, dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Het tandglazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. De grootste boosdoeners zijn frisdranken en alcohol, maar ook vruchtensappen. Hierin zitten vaak ‘verborgen’ zuren: door de toegevoegde suiker of zoetstof valt de hoge zuurdosis nauwelijks op. Naast deze zuren in dranken slijt het gebit ook door zuren uit eten en snoepgoed. Wat veel mensen niet weten is dat ook vruchtensappen en fruit vaak zoete en zure componenten hebben. Veel fruit eten is hartstikke gezond, mits je het op de juiste manier doet.

Voedingsgewoonten

De explosieve toename van tanderosie wordt volgens KNMT veroorzaakt door voedingsgewoonten. “Er worden vaker en meer fris- en sportdranken en vruchtensappen gedronken, die door de aanwezige zuren desastreus zijn voor de mondgezondheid. De schade in het gebit stapelt zich op en zorgt voor pijn en het slecht functioneren van het gebit. Niet alleen de fysieke gezondheid is in gevaar, ook de gevolgen voor het psychische en sociale welbevinden zijn aanzienlijk.” De KNMT voorspelt dat de toenemende tanderosie zal leiden tot onnodige zorgkosten door behandelingen als witte vullingen, inlays en kronen.

Onomkeerbare schade

In het begin merk je weinig van tanderosie. Pas in een later stadium kan je gevoeligheid bij eten en drinken ervaren. Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan. De schade is onomkeerbaar, en vereist aanpassing van het eet- en drinkgedrag. Regelmatig bezoeken van de tandarts of mondhygiëniste is ook belangrijk: die signaleert al voordat je gevoeligheid ervaart of er sprake is van tanderosie.

Tips om tanderosie tegen te gaan

  • Fluoride maakt het glazuur sterk. Poets de tanden minimaal tweemaal per dag twee minuten met een fluoridehoudende tandpasta.
  • De hele dag door eten en/of drinken is zeer slecht voor het gebit. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven per dag. Gebruik daarvan tijdens een of twee momenten snoep, fruit of andere zure voedingsmiddelen en -dranken. Zo krijgt je glazuur de kans om te herstellen.
  • Bezoek een of tweemaal per jaar de tandarts of mondhygiënist. Hij/zij kan zien of er al sprake is van beginnende erosie.
  • Gebruik voor het slapen geen zure dranken of voedingsmiddelen.
  • Water, melk en thee spoelen het zuur als het ware weg. Drink vooral veel water, dat kan de hele dag door evenals kauwen op suikervrije kauwgom met xylitol.
  • Drink zure dranken bij voorkeur met een rietje. Zo breng je ze voorbij de tanden en kan het zuur relatief weinig kwaad.

Tandenpoetsen

  • Zorg voor een optimale mondhygiëne. Fluoride maakt het glazuur sterk. Poets je tanden tweemaal per dag, minstens twee minuten lang met fluoridetandpasta. Reinig de ruimten tussen de tanden en kiezen met ragers of stokers.
  • Poets na de maaltijd niet direct je tanden: dan wrijf je de zuren er als het ware in. Het is het beste om de tanden een uur na het eten te poetsen. Als dat niet lukt, kun je beter voor de maaltijd poetsen.
  • Vaak bevat het ontbijt zoetzure componenten die het glazuur aantasten zoals sinaasappelsap. Dit maakt de tanden extra kwetsbaar voor beschadiging van het glazuur. Door je mond een uur de tijd te geven om te neutraliseren, veroorzaak je minder schade.

Meer weten? Lees hier alles over voeding en een gezond gebit

Bronnen