Tips bij het tandenpoetsen

Door uw tanden goed te poetsen en iets te gebruiken om tussen uw tanden en kiezen te reinigen, verwijdert u tandplak en voedingsresten op en tussen uw tanden. Verschillende methodes werken goed. Het is vooral belangrijk dat u geen enkele plek overslaat. Een goede poetsbeurt duurt minimaal twee minuten. De tanden en kiezen worden schoon en de fluoride heeft tijd om zijn beschermende werk (tegen gaatjes) te doen. In het algemeen geldt: twee keer per dag poetsen.

Tips:

 • Gebruik een fluoridetandpasta. Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder gevoelig voor zuren in voedingsmiddelen en dranken.
 • Houd bij het poetsen een vaste volgorde aan: binnenkant, buitenkant, bovenop.
 • Maak uw tong dagelijks schoon met een tongschraper. Dit is nodig om alle aanwezige bacteriën en voedselresten op het achterste deel van de tong te kunnen verwijderen. Onderzoek toont aan dat het gebruik van een tongschraper beter werkt dan een tandenborstel.
 • Reinig de ruimten tussen uw tanden en kiezen eenmaal per dag met ragers, tandenstokers en/of floss. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welke aanpak voor u het meest geschikt is.
 • Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen geen zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur waardoor u direct na het eten of drinken van zuur de glazuurlaag kunt aantasten.

Elektrisch poetsen of met de handtandenborstel poetsen?  

Verschillende studies tonen aan dat elektrisch poetsen beter is dan het gebruik van een handtandenborstel:

 • Door de kleine borstelkop komt u makkelijker op de moeilijk bereikbare plaatsen in uw mond.
 • Door elektrisch poetsen verwijdert u meer tandplak op en tussen uw tanden en kiezen en langs de rand van het tandvlees dan met een handtandenborstel.
 • Met een elektrische tandenborstel poetst u meestal langer, waardoor uw gebit ook schoner wordt. Dit komt door de timers in de elektrische tandenborstel en omdat elektrisch poetsen vaak makkelijker en minder vermoeiend is.
 • De meeste elektrische tandenborstels zijn voorzien van een druksensor. Dit betekent dat het een signaal geeft als u te veel kracht zet. Denk hierbij aan een rood lampje of een ‘seintje’ door middel van vibratie’.  Dit voorkomt dat u uw tandvlees kunt beschadigen. De borstels met een druksensor zijn wel prijziger dan zonder druksensor.

 Elektrisch poetsen

 • Er bestaan twee typen elektrische tandenborstels: de oscillerende/roterende en de sonische. Beide hebben een andere techniek.
  • De oscillerende/roterende maakt gebruik van ronddraaiende heen- en -weer gaande bewegingen. Het voordeel van de roterende borstels is, dat ze een relatief kleine ronde borstelkop hebben en hierdoor toegankelijker zijn voor de moeilijk bereikbare plekken. Bij de ronde borstelkop is het wel belangrijk om goed ‘in te draaien’ en de vorm van de tanden en kiezen te volgen. Houd vervolgens de tandenborstel voor enkele seconden stil per tand en kies.
  • De sonische borstels hebben dezelfde vorm als een handtandenborstel. Daardoor lijkt de techniek ook sterk op die van een handtandenborstel. De borstel beweegt snel heen-en-  weer en maakt een zijwaartse borstelbeweging. Bij het poetsen met een sonische borstel adviseren we met  lichte druk door middel van heen en weer gaande bewegingen mee te poetsen.
 • Zet de borstel onder een kleine hoek op het tandoppervlak net over de tandvleesrand. De borstel maakt de poetsbeweging voor u, dus alleen het plaatsen van de borstel op de tanden en kiezen is voldoende.
 • Houd de borstel enkele seconden stil op de tand of kies.

Poetsen met een handtandenborstel

Eén van de methodes om tandplak te verwijderen met een handtandenborstel is als volgt:

 • Zet de borstel schuin (45 graden) op het tandvlees en maak heen en weer gaande bewegingen, zonder al te hard te duwen.
 • Gebruik dezelfde methode om uw tanden aan de binnenkant te poetsen.
 • Poets nu bovenop de tanden en kiezen. Eindig met de kauwvlakken van de kiezen.
 • Om de binnenkant van uw tanden te poetsen, kunt u uw tandenborstel het beste verticaal houden en van boven naar beneden op en neer bewegen

Poetsresultaat controleren

Tandplak heeft meestal dezelfde kleur als uw tanden en kiezen en is daardoor niet goed zichtbaar. Tandplakverklikker is een kleurstof in tabletvorm die tandplak zichtbaar maakt. Deze verklikkers geven met een kleur aan waar precies de tandplak is achtergebleven op de tanden en kiezen. Zo kunt u het resultaat van het poetsen controleren.