Parodontitis, vitamine C en voeding

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er een relatie is tussen vitamine C en parodontitis. Vitamine C is als antioxidant belangrijk voor onze afweer en heeft indirect effect op het mondweefsel. Deskundigen adviseren dagelijks 200 mg vitamine te consumeren om een optimale bloedwaarde te bereiken.

Het blijkt dat parodontitispatiënten een lagere plasmawaarde van vitamine C in het bloed hebben. Ook is aangetoond dat er verschillen zijn tussen mensen in het opnemen van vitamine C in het bloed, vooral wanneer de inname via voeding laag is. Niet iedereen neemt vitamine C even goed op. Mogelijk ligt dat aan een genetische variatie in de transporteiwitten. Pas bij 100 mg vitamine C stijgt bij iedereen de bloedwaarde boven de 4mg/L uit, wat betekent dat niemand meer een tekort aan vitamine C heeft. Bij 200 mg per dag heeft iedereen een plasmawaarde van boven de 10 mg/L, de hoeveelheid die nodig is voor optimale functie.

200 mg vitamine C per dag

Je kunt dus het beste uitgaan van 200 mg vitamine C per dag. Hoe komt je hieraan? Allereerst door voldoende groente en fruit te eten. Kiwi’s bijvoorbeeld: twee stuks per dag zorgen gemiddeld voor 150 mg vitamine C. Wil je weten hoeveel vitamine C er in andere soorten fruit en groenten zit? Kijk eens op www.voedingscentrum.nl

Parodontitis en voeding

Verminderde afweer is niet goed voor het tandvlees. Goede voeding helpt de afweer op niveau te houden. Goed kauwen draagt trouwens ook in meerdere opzichten bij aan de algehele gezondheid. De onderstaande voeding is belangrijk voor gezond tandvlees:

  • Calcium – Een tekort aan calcium kan leiden tot botverlies. Calcium komt vooral voor in melk en kaas, en ook in volkorenbrood, groenten, peulvruchten en aardappelen.
  • Magnesium – Patiënten met parodontitis hebben een lager niveau van magnesium. Magnesium zit in cacao, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten. Ook groente en ongepelde granen zijn rijk aan magnesium. Verder kan water een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van magnesium.
  • Omega 3 – Omega 3 maakt een stof aan die ontstekingsremmend is. Vlees, geraffineerde suikers en alcohol breken deze stof af. Vlees maakt een stof aan die mede verantwoordelijk is voor het destructieve proces van parodontitis. Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten.
  • Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels.
  • Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking. Vitamine D kan je opdoen door buiten te zijn. Vitamine D zit ook in vette vis, margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dagelijks 10 mg extra vitamine D wordt aanbevolen voor mensen die onvoldoende buiten komen en/of ouder zijn dan 50 jaar (vrouwen) of 70 jaar (mannen).
  • Vitamine E – Vitamine E verlaagt de ontstekingsreactie bij parodontitis. Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.
  • Zink – Zink heeft indirect effect op het mondweefsel. Zink zit in volkoren producten, vlees, vis, noten, peulvruchten en rijst.

Meer weten? Lees hier alles over voeding en een gezond gebit

Bronnen: