Waarom vitamine D belangrijk is voor een gezonde mond

De zon is erg schadelijk wanneer je je onvoldoende beschermt. Maar de zon is ook goed voor ons. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D in het lichaam. En vitamine D hebben we hard nodig om onder andere onze mond gezond te houden. Maar waarom eigenlijk?

Belangrijke vitamine

Vitamine D heeft veel verschillende functies in het lichaam. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor de bloeddrukregulering en spierkracht, maar is het ook betrokken bij de opname van calcium. En juist dat laatste maakt het zo’n belangrijke vitamine voor onze mond. Het mineraal calcium is een vereiste voor sterke botten en een sterk gebit. Maar het kan alleen door het kaakbot en het gebit worden opgenomen als je voldoende vitamine D in je lichaam hebt. Een tekort aan vitamine D vergroot mede de kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

Een sterk gebit

Ongeveer twee derde van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D wordt via zonlicht in de huid aangemaakt. In de zomer is het al voldoende om een korte periode met ontblote armen, benen en gezicht in de zon te zitten (wel eerst goed insmeren met zonnebrandcrème). In de wintermaanden is er te weinig zon om genoeg vitamine D aan te maken. Gelukkig zit het ook in verschillende voedingsmiddelen, zoals vette vis, vlees en eieren en volle melkproducten. Zo kun je ervoor zorgen dat de vitamine D in je lichaam op peil blijft en je gebit sterk blijft.

Bron: Oergezonde Mond

Meer weten over een gezonde mond? Lees hier alles over mondhygiëne.