Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Hoe krijg je wittere tanden
uit 20.919 reviews

Wie wil er nou geen mooi gebit? Een mond vol witte pareltjes die glanzen van gezondheid. Dat klinkt fantastisch, maar is het misschien te mooi om waar te zijn? Lees snel meer over witte tanden & mondgezondheid in dit blogartikel geschreven door onze mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna. 

Voor sommige mensen lijken witte tanden zo onmogelijk dat ze de vraag om witte tanden nauwelijks durven te stellen. Daarom vraag ik altijd waarom mensen bij me komen. Veruit de meeste mensen geven aan dat ze een gezond gebit willen. Wanneer dat eenmaal bereikt is, zijn ze soms toch wat teleurgesteld. Want bij een gezonde mond hadden ze mooie tanden verwacht.

Zijn witte tanden gezond?

Witte tanden zijn niet per se gezond en gezonde tanden zijn niet per se wit. Toch oordelen we snel over tanden die wat scheef staan of wat geler zijn. We denken dan al snel dat die persoon niet fris is. Van dat oordeel wil je natuurlijk snel af wanneer je enorm je best hebt gedaan om een gezonde mond te bereiken.

Kun je gele tanden nog wit krijgen?

Gelukkig is er tegenwoordig heel veel mogelijk om je tanden zonder schade witter te krijgen. We willen er wel voor waken dat je tips van TikTok overneemt. Die tandpasta’s, gels of DIY’s voor een wit gebit, zoals poetsen met bakingsoda of je tanden in een aardbei zetten, klinken allemaal prachtig, maar kunnen (op den duur) schade geven en juist nog gelere tanden veroorzaken. Dat komt omdat er stoffen worden geadviseerd die te sterk schuren of je tanden zelfs oplossen! Hierdoor wordt het glazuur dunner waardoor het onderliggende en altijd gele tandbeen gaat doorschemeren. Ook kan je tandvlees verbranden.

Dental Clinics - Mondhygiene – Dental Clinics

Goede mondhygiëne blijft de basis voor een wit gebit

Wat kan er allemaal gedaan worden in de tandartspraktijk? Als eerste is het belangrijk te bekijken of er stiekem toch nog een waas van tandplak aanwezig is. Tandplak en tandsteen kunnen een donkere kleur aannemen en de natuurlijke glans van je tanden wegnemen. Goede mondhygiëne is altijd de basis van verantwoorde mondzorg. Mochten je tanden nog niet schoon genoeg zijn dan gaan we daarvoor zorgen door een gebitsreiniging en persoonlijke adviezen.

Blonde vrouw met witte tanden - Dental Clinics

Tanden uit de schaduw

Soms staan tanden scheef waardoor sommige tanden meer schaduw vangen dan andere tanden. De oplossing is dan om het gebit recht te zetten. Bijvoorbeeld door een beugel, maar het kan ook dat we tanden optisch rechtzetten. Dan maken we een tand wat dikker waardoor het lijkt alsof hij keurig in de rij staat. Dit gebeurt met vulmateriaal met dezelfde kleur als de rest van je tanden. Tenzij je alles witter wilt hebben. Dan kan er overal een laagje opkomen met een wittere kleur. Dat kan met gewoon vulmateriaal zoals composiet maar ook met facings. Laat je goed voorlichten over de voor- en nadelen van deze materialen.

Veilig tanden bleken bij de tandarts of de mondhygiënist

Naast bovenstaande mogelijkheden is er ook een andere optie om je tanden op een veilige manier witter te maken: namelijk zelf thuis je tanden bleken onder begeleiding van de tandarts of de mondhygiënist. Je krijgt dan een bleekproduct mee dat alleen verkrijgbaar is bij tandheelkundige professionals en die speciaal voor jou op maat is gemaakt.

Vraag jouw tandarts advies wanneer je wittere tanden wilt

Je kent natuurlijk de filmsterren die naar het buitenland gaan en ineens een gigantische witte smile hebben. Dat lijkt misschien prachtig. Helaas hebben we hier niet altijd even goede ervaringen mee. Er is bijvoorbeeld veel van tanden geslepen en dat is vragen om problemen. Of de kronen zijn te dik waardoor het kaakbot verdwijnt. Dus vraag alsjeblieft eerst ons advies want we zien je heel graag lachen!

Verder lezen over het bleken van tanden? Bekijk dan onderstaande artikelen:

Dit blogartikel is geschreven door Lieneke Steverink-Jorna. Zij werkte als mondhygiënist bij Dental Clinics Doetinchem Centrum. Naast haar werk in de tandartspraktijk, schreef zij regelmatig over haar ervaringen. Deze keer stipte zij het onderwerp witte tanden aan. 

Een greep uit onze behandelingen:

Mensen behouden steeds langer hun gebit. Met (verantwoord) tanden bleken worden de tanden enkele tinten lichter.

Met facings kunnen we spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en rafelige tanden verbergen.

Last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan uw tanden wat los? Bezoek de mondhygiënist.

Mensen behouden steeds langer hun gebit. Met (verantwoord) tanden bleken worden de tanden enkele tinten lichter.

Met facings kunnen we spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en rafelige tanden verbergen.

Last van gevoelige tanden, bloedend of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of staan uw tanden wat los? Bezoek de mondhygiënist.