Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Kauwgom kauwen onderzoek Rijksuniversiteit Groningen
uit 24.657 reviews

Stefan Wessel, promovendus bij het UMCG, heeft ontdekt dat een kauwgompje een goede vanger van bacteriën blijkt te zijn. Samen met zijn team heeft hij het aantal bacteriën op en in een gekauwd kauwgompje onderzocht.

Honderd miljoen bacteriën op kauwgom

Wessel liet vijf proefpersonen op een kauwgompje kauwen, waarbij de duur van de kauwtijd varieerde van 30 seconden tot en met tien minuten. Daarna onderzocht hij de hoeveelheid aanwezige bacteriën in en op de stukjes kauwgom. Dertig seconden op een kauwgompje kauwen bleek het effectiefst te zijn; er zaten maar liefst ongeveer honderd miljoen bacteriën in de kauwgom. Dit is vergelijkbaar met het aantal bacteriën op een gebruikt stukje flosdraad. Hoe langer de proefpersonen kauwden, hoe meer soorten bacteriën Wessel en zijn team vonden, maar hoe minder bacteriën er op de kauwgompjes zaten. Wessel: “Waarschijnlijk wordt de kauwgom na langere tijd minder plakkerig omdat de hoeveelheid speeksel in je mond toeneemt”.

Stoppen met tandenpoetsen?

Kunnen we nu allemaal onze tandenborstels laten staan en voortaan maar een kauwgompje nemen? Nee, dat niet. “Kauwgom verwijdert bacteriën op de kauwvlakken. Met flossen en tandenpoetsen kom je ook echt tussen de tanden en bij het tandvlees,” aldus Wessel. Goed tandenpoetsen en flossen blijft dus belangrijk. Wel kan een kauwgompje na de maaltijd bijdragen aan een schoner gebit. Het stimuleert namelijk de speekselproductie, waardoor etensresten tussen de tanden worden weggespoeld en het tandglazuur wordt versterkt. Dit werkt overigens alleen wanneer je suikervrije kauwgom gebruikt, omdat het aantal bacteriën anders juist toeneemt.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Meer weten? Lees hier alles over flossen.