Mondzorgtips op het consultatiebureau

Bezoekt u het consultatiebureau? Dan heeft u binnenkort kans de mondhygiënist tegen te komen die u advies geeft over de mondverzorging van uw kind. In een aantal steden zijn er al mondzorgcoaches ingezet op consultatiebureaus tijdens het project Gezonde Peutermonden en dat zorgde voor positieve resultaten. Daarom wil de landelijke politiek dit uitbreiden naar alle consultatiebureaus in risicowijken.

Kinderen moeten op het consultatiebureau kunnen worden gecontroleerd door een mondhygiënist, vindt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).

Mondzorg op consultatiebureau zorgt voor een goede start

Hoogleraar Publieke Gezondheid en Mondzorg Katarina Jerković-Ćosić legt in een artikel van Dental Info uit waarom aandacht voor mondzorg op het consultatiebureau zo belangrijk is. ‘Ongeveer 98% van de kinderen bezoekt een consultatiebureau. Dit contact is intensief tot vierjarige leeftijd. Juist deze periode is belangrijk om gezond eet- en mondzorggedrag aan te leren. De mondhygiënisten die op het consultatiebureau begeleiding en coaching geven zorgen dat het gezonde gedrag vanaf het begin aangeleerd wordt, voordat een ongezonde leefstijl is ontstaan. Daarnaast brengen deze mondzorgprofessionals de kinderen voordat ze vier worden in contact met een mondzorgpraktijk in de buurt.’

6 op de 10 peuters gaat niet of nauwelijks naar de tandarts

Dat de mondzorgcoach op het consultatiebureau hard nodig is blijkt uit recente cijfers van onderzoeksbureau Vektis. Ruim 60% van de kinderen van 2 en 3 jaar oud gaat niet of nauwelijks naar de tandarts. Per provincie zijn er ook grote verschillen. Zo gaan in Flevoland de minste peuters naar de tandarts: hier gaat zelfs 67,5% van de peuters niet op controle. Ook in Noord- en Zuid-Holland is dit percentage hoog blijkt uit het onderzoek.

Gaatjes in het melkgebit zijn niet nodig

Veel kinderen bezoeken pas de tandarts of mondhygiënist als zij al (veel) gaatjes en kiespijn hebben. Terwijl gaatjes niet nodig zijn als u vanaf het eerste tandje goed poetst en let op wat uw kind eet en drinkt en hoe vaak. Het niet of te laat bezoeken van de tandarts gebeurt vaak door zorgen over kosten. Maar dat is niet nodig. Totdat uw kind 18 is vallen tandartscontroles en preventiebehandelingen onder de basisverzekering. Een andere drempel kan zijn dat u als ouder zelf misschien niet naar de tandarts gaat vanwege angst.

Vanaf het eerste tandje is uw kind welkom bij ons en dat kost u dus niks. Onze tandartsen en preventie-assistenten controleren de doorbraak van de tandjes en geven u graag tips om het tandenpoetsen makkelijker te maken. Ook kunnen we u helpen bij het stoppen met duimen of de speen. En heeft u of uw kind angst voor de tandarts, dan helpen we u graag om daar vanaf te komen.

Met ons programma Expeditie Tandarctica maken we het tandartsbezoek leuker en de mondverzorging thuis een stukje makkelijker. Maak een afspraak voor een tandartscontrole en ontvang uw ticket om mee op reis te gaan.

 

Bronnen: