Ga naar de hoofdinhoud
uit 20.919 reviews

Hoe belangrijk is het melkgebit? En wat kun je doen om het melkgebit van jouw kind gezond te houden? Lees snel meer over het belang van een gezond melkgebit in dit blogartikel geschreven door onze mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna. 

Het melkgebit is tijdelijk, dus wat maakt een paar gaatjes in de tanden van het kindergebit nou uit? Toch schrik je waarschijnlijk wel wanneer ik je wijs op een rottende tand of kies bij jouw kind. Zeker als dit nog maar een kleuter betreft. Of een peuter. Of… een baby. Een gezond melkgebit is zeker wel belangrijk. Het is namelijk een voorspeller van het blijvende gebit!

Bij een goede start hoort een gezonde mond

Sinds een jaar werk ik ook als mondhygiënist op het consultatiebureau. Of beter gezegd, het Centrum Jeugd en Gezin. Fijn om te doen, want hier kan ik kersverse ouders helpen met de verzorging van het kindergebit. De jeugdverpleegkundige en jeugdarts kaarten mondzorg aan, maar kunnen wegens de krappe tijd niet de diepte ingaan rondom dit onderwerp. Terwijl iedere ouder een goede start wenst en dus ook een gezonde mond bij hun pasgeborene.

Met zes maanden naar de mondhygiënist

Vanuit het Centrum Jeugd en Gezin verwijs ik ouder(s)/verzorger(s) naar de mondzorgpraktijk in de buurt. Want wist je dat bij de doorbraak van de eerste tandjes het advies is de baby al in contact gebracht te brengen met een tandheelkundige? Bij doorbraak zijn die kleine tandjes namelijk nog erg zwak. Dus de hoogste tijd om te zorgen dat deze melktandjes gezond blijven.

Waarom is het melkgebit zo belangrijk?

De gezondheid van het melkgebit is een voorspeller voor het blijvende gebit. Anders gezegd: wanneer het melkgebit slecht is, komen er vaak ook gaatjes in het volwassen gebit. Bovendien zitten sommige kiezen heel lang in de mond en worden pas ver in de puberteit gewisseld. Daarnaast kunnen kleine kindjes erg last van kiespijn krijgen waardoor ze minder goed eten. Hierdoor is het mogelijk dat kinderen kleiner blijven en moeite krijgen met leren. Vaak kunnen ze zelf nog niet goed aangeven wat ze precies voelen en lopen ouders dus lang rond met een kind waarvan ze niet snappen wat het mankeert.

Kindertandarts Dental Clinics - opgroeien zonder gaatjes

Hoeveel tanden heeft een melkgebit?

Een compleet melkgebit bevat 20 tanden en kiezen. Totdat de kaken zo gegroeid zijn dat het blijvende gebit kan doorkomen. Dit is meestal rond het zesde jaar. De voortanden wisselen en…verrassing!…er komen ook zomaar vier kiezen bij. Doordat jij en jouw kind(eren) bij Dental Clinics begeleiding krijgen bij het tandenpoetsen, wordt er gezorgd dat ze alle 20 én die extra kiezen gewoon gaaf worden en blijven!

Hoe vaak moet het melkgebit gepoetst worden?

Vanaf de doorbraak van de eerste tandjes zal er meteen gepoetst moeten worden. Het is niet altijd eenvoudig om met die borstel dat mondje in te komen. Gelukkig hebben wij daar wat trucjes voor en helpen we je hier graag bij. De tanden hoeven de eerste twee jaar nog maar een keer per dag gepoetst te worden. Zodra kindjes twee jaar worden, zal er twee keer daags gepoetst moeten worden. Precies het tijdstip dat ze leren ‘nee’ zeggen. Dus komen jullie gauw een keertje bij ons op bezoek? Dan weet je precies hoe je ze kunt tandenpoetsen voordat ze gaan tegenstribbelen.