4.6 / 5 uit 19.673 reviews

Heeft u vragen over tandsteen of de behandeling ervan? Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of kom bij ons langs voor persoonlijk advies.

Kan ik zelf tandsteen verwijderen?

Het verwijderen van tandsteen vereist speciale instrumenten en professionele vaardigheden. Wordt dit niet op de juiste manier uitgevoerd, dan kan dit leiden tot schade aan het tandglazuur of tandvlees. Hierom kunt u tandsteen het beste laten verwijderen door een tandarts of mondhygiënist tijdens een professionele gebitsreiniging.

Hoe ontstaat tandsteen?

Tandsteen ontstaat wanneer u tandplak (de bacteriën en voedselresten op uw tanden/kiezen) niet regelmatig verwijdert. Na verloop van tijd zal de tandplak verkalken en verharden tot tandsteen.

Hoe ziet tandsteen eruit?

Het ziet eruit als een harde afzetting die zich meestal vormt aan de rand van het tandvlees. Het kan zowel geel als bruin van kleur zijn. Het heeft een ruw oppervlak, wat kan zorgen voor verdere ophoping.

Hoe kan ik de aanmaak van tandsteen verminderen?

Om tandsteenvorming te verminderen, is het belangrijk een goede mondhygiëne te handhaven. Poets twee keer per dag met fluoridetandpasta en stoker of rager dagelijks om tandplak te verwijderen. Gebruik ook een antibacteriële mondspoeling om de groei van bacteriën te beperken. Beperk de inname van suikerrijke en zetmeelrijke voedingsmiddelen. Rookt u? Overweeg dan om te stoppen, aangezien dit het risico op tandsteenvorming verhoogt. 

Wat is ernstige tandsteen?

Ernstige tandsteen kan leiden tot ontstoken tandvlees en, in gevorderde gevallen, tot parodontitis. Het kan ook leiden tot slechte adem en verkleuring van de tanden. Professionele gebitsreiniging is nodig om ernstige tandsteen effectief te verwijderen. 

Is tandsteen verwijderen pijnlijk?

In veel gevallen is het een pijnloze behandeling, vooral als er slechts een kleine hoeveelheid tandsteen is en het tandvlees verder nog gezond is. Is er sprake van veel tandsteen of ontstoken tandvlees, dan kunnen sommige patiënten enige gevoeligheid of ongemak ervaren. Onze behandelaren gebruiken gespecialiseerde instrumenten om tandsteen effectief en zo pijnloos mogelijk te verwijderen. Indien nodig kan er lokale verdoving toegepast worden om het comfort te verhogen.

Kan tandsteen onder het tandvlees ontstaan?

Ja, tandsteen vormt zich vaak onder het tandvlees en op moeilijk bereikbare plaatsen tussen en achter de tanden; plekken die tijdens het poetsen soms over het hoofd worden gezien. Het is dan noodzakelijk om de tandsteen professioneel te verwijderen.

Is tandsteen gevaarlijk?

Tandsteen is niet direct gevaarlijk, maar kan leiden tot tandvleesontsteking en parodontitis als het onbehandeld blijft. Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking die schade aan het tandvlees en kaakbot veroorzaakt. Parodontitis kan uiteindelijk leiden tot losse tanden en tandverlies.

Kan tandsteen vanzelf verdwijnen?

Nee, tandsteen kan niet uit zichzelf verdwijnen. Het is een geharde vorm van tandplak die alleen professioneel door een tandarts, mondhygiënist of (paro) preventie-assistent verwijderd kan worden. 

Is tandsteen besmettelijk?

Nee, tandsteen is niet besmettelijk. Tandsteen ontstaat door de mineralisatie van tandplak, een film van bacteriën op de tanden, wat een individueel proces is. Het hangt samen met iemands mondhygiëne, dieet, en andere persoonlijke factoren. Hoewel de bacteriën in de mond overdraagbaar kunnen zijn door bijvoorbeeld zoenen, leidt dit niet direct tot de vorming van tandsteen bij een ander persoon.

Wat kost het om tandsteen te verwijderen?

Een afspraak kan variëren in duur, afhankelijk van de conditie van het tandvlees en de hoeveelheid tandsteen. Voor gedetailleerde informatie over de kosten, bezoekt u onze pagina over de kosten van een mondhygiënist.

Wordt de behandeling van tandsteen vergoed?

In de basisverzekering is deze behandeling niet opgenomen, maar veel aanvullende verzekeringen bieden wel dekking voor tandheelkundige zorg, inclusief behandelingen door een mondhygiënist. Het is aan te raden om uw polisvoorwaarden te controleren of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. 

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?