Ga naar de hoofdinhoud
uit 21.798 reviews

Heb je vragen over tandsteen of de behandeling ervan? Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of kom bij ons langs voor persoonlijk advies.

Het verwijderen van tandsteen vereist speciale instrumenten en professionele vaardighedenWordt dit niet op de juiste manier uitgevoerd, dan kan dit leiden tot schade aan het tandglazuur of tandvleesHierom kun je tandsteen het beste laten verwijderen door een tandarts of mondhygiënist tijdens een professionele gebitsreiniging.

Tandsteen ontstaat wanneer je tandplak (de bacteriën en voedselresten op je tanden/kiezen) niet regelmatig verwijdert. Na verloop van tijd zal de tandplak verkalken en verharden tot tandsteen.

Het ziet eruit als een harde afzetting die zich meestal vormt aan de rand van het tandvlees. Het kan zowel geel als bruin van kleur zijn. Het heeft een ruw oppervlak, wat kan zorgen voor verdere ophoping.

Om tandsteenvorming te verminderen, is het belangrijk een goede mondhygiëne te handhaven. Poets twee keer per dag met fluoridetandpasta en stoker of rager dagelijks om tandplak te verwijderen. Gebruik ook een antibacteriële mondspoeling om de groei van bacteriën te beperken. Beperk de inname van suikerrijke en zetmeelrijke voedingsmiddelen. Rook je? Overweeg dan om te stoppen, aangezien dit het risico op tandsteenvorming verhoogt. 

Ernstige tandsteen kan leiden tot ontstoken tandvlees en, in gevorderde gevallen, tot parodontitis. Het kan ook leiden tot slechte adem en verkleuring van de tanden. Professionele gebitsreiniging is nodig om ernstige tandsteen effectief te verwijderen. 

In veel gevallen is het een pijnloze behandeling, vooral als er slechts een kleine hoeveelheid tandsteen is en het tandvlees verder nog gezond is. Is er sprake van veel tandsteen of ontstoken tandvlees, dan kunnen sommige patiënten enige gevoeligheid of ongemak ervaren. Onze behandelaren gebruiken gespecialiseerde instrumenten om tandsteen effectief en zo pijnloos mogelijk te verwijderenIndien nodig kan er lokale verdoving toegepast worden om het comfort te verhogen.

Ja, tandsteen vormt zich vaak onder het tandvlees en op moeilijk bereikbare plaatsen tussen en achter de tanden; plekken die tijdens het poetsen soms over het hoofd worden gezien. Het is dan noodzakelijk om de tandsteen professioneel te verwijderen.

Tandsteen is niet direct gevaarlijk, maar kan leiden tot tandvleesontsteking en parodontitis als het onbehandeld blijft. Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking die schade aan het tandvlees en kaakbot veroorzaakt. Parodontitis kan uiteindelijk leiden tot losse tanden en tandverlies.

Nee, tandsteen kan niet uit zichzelf verdwijnen. Het is een geharde vorm van tandplak die alleen professioneel door een tandartsmondhygiënist of (paro-)preventieassistent verwijderd kan worden. 

Nee, tandsteen is niet besmettelijk. Tandsteen ontstaat door de mineralisatie van tandplak, een film van bacteriën op de tanden, wat een individueel proces is. Het hangt samen met iemands mondhygiëne, dieet, en andere persoonlijke factoren. Hoewel de bacteriën in de mond overdraagbaar kunnen zijn door bijvoorbeeld zoenen, leidt dit niet direct tot de vorming van tandsteen bij een ander persoon.

Een afspraak kan variëren in duur, afhankelijk van de conditie van het tandvlees en de hoeveelheid tandsteen. Voor gedetailleerde informatie over de kosten, bezoek je onze pagina over de kosten van een mondhygiënist.

In de basisverzekering is deze behandeling niet opgenomen, maar veel aanvullende verzekeringen bieden wel dekking voor tandheelkundige zorg, inclusief behandelingen door een mondhygiënist. Het is aan te raden om je polisvoorwaarden te controleren of contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. 

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?