Veelgestelde vragen bij angst

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over de angsttandarts voor u op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best u van alle informatie over dit onderwerp te voorzien. Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar uw tandartspraktijk.

Het ontstaan van angst voor de tandarts kan verschillende oorzaken hebben. Een traumatische ervaring uit het verleden kan ervoor zorgen dat iemand het vertrouwen in de tandheelkundige behandeling verliest. Associaties met bijvoorbeeld het geluid van de boor of de geur van de praktijk waar men de nare ervaring heeft opgedaan, kan vervolgens op zichzelf een gevoel van angst oproepen.

Angst kan ook worden ‘aangeleerd’ en als het ware worden overgedragen van ouder op kind. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Al is de ouder nog zo bang, het kind begint met een schone lei.

Naast deze verschillende oorzaken kan angst bestaan als onderdeel van een psychische stoornis. Deze angst hoort in eerste instantie bij een psychologisch hulpverlener thuis, om daarna in samenwerking met de tandarts verder te worden behandeld.

Door de verbeterde mogelijkheden om pijnloos te behandelen en de mogelijkheid om meer aandacht te geven en meer tijd uit te trekken voor de patiënt, zal de kans op het ontstaan van angst afnemen.

Wij doen ons uiterste best om uw bezoek aan de tandarts zo prettig mogelijk te laten verlopen. Wilt u graag pijnbestrijding? Dan is dat geen probleem. Er zijn verschillende middelen en we leggen u duidelijk uit hoe ze werken en wat er precies gaat gebeuren. Belangrijk om te weten: u bepaalt zelf of u wel of geen verdoving wilt.
Er zijn verschillende soorten pijnbestrijding:

 • Plaatselijke verdoving
  Als de tandarts iets moet doen wat onprettig voelt en pijnlijk kan zijn, zal in de meeste gevallen een plaatselijke verdoving worden voorgesteld.
  U kunt een plaatselijke verdoving krijgen bij alle praktijken van Dental Clinics.
 • Lachgas
  Lachgas is een gas dat door inademen tijdens de behandeling de spanning en angst vermindert, terwijl u volledig bij bewustzijn blijft. Daarnaast zorgt het lachgas ervoor dat eventuele pijn minder goed wordt gevoeld. De scherpe kantjes gaan er als het ware vanaf. Een aantal van onze praktijken behandelt met lachgas.
 • Volledige narcose
  Wanneer u enorm opziet tegen een behandeling, is het mogelijk om te behandelen onder narcose. U bent dan volledig ‘weg’, zodat u niets van de behandeling merkt. U kunt voor een behandeling onder narcose terecht bij Dental Clinics Stramproy of Dental Clinics Beuningen.

Er zijn verschillende tips voor mensen met tandartsangst. Hieronder hebben wij er een paar voor u opgesomd:

 • Een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen u en uw tandarts is belangrijk. Probeer daar voor open te staan.
 • Wanneer u bang bent voor een behandeling, praat er dan over met uw tandarts. De tandarts is voorbereid en kan eventueel extra tijd voor u nemen.
 • Laat u informeren over de behandeling die u te wachten staan. Wat gaat er gebeuren en waarom? Misschien vindt u het prettig om in de spiegel mee te kijken als dat mogelijk is. Geef dat dan aan bij de tandarts.
 • Heeft u angst voor pijn? Vraag dan om een verdoving.
 • Spreek met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo krijgt u meer het gevoel van controle.
 • Probeer eens of ontspannings- of ademhalingsoefeningen iets voor u zijn.
 • Afleiding kan ook goed helpen. Neem bijvoorbeeld uw eigen muziek mee en luister er geconcentreerd naar. Dat verlegt uw aandacht van de behandeling en daardoor zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.
 • Als u een ontspannend of kalmerend middel wilt nemen, bespreek dat dan van tevoren met uw tandarts.

Een aantal van onze tandartsen heeft als aandachtsgebied angst tandheelkunde. Zij richten zich op de behandeling van extreem angstige patiënten. De tandarts neemt extra tijd voor de patiënt en werkt samen met de patiënt aan de angst. Indien nodig wordt tijdens de behandeling lachgas of een ander verdovend middel gebruikt.

Vaak is het zetten van de eerste stap, oftewel het bellen voor het maken van een afspraak, al een hele opgave. Als u de moed voor het eerste bezoek bij elkaar heeft geraapt, is het prettig om te weten wat er bij de eerste afspraak gebeurt.

Tijdens de eerste afspraak bespreken we de volgende zaken:

 • Het ontstaan en de aard van de angst. Door een idee te krijgen waarom u bang bent, kunnen we daarop inspelen tijdens vervolgbehandelingen.
 • Uw gebitssituatie. Aan de hand van een mondonderzoek en het maken van röntgenfoto’s brengen we uw gebitssituatie in kaart.
 • Uw wensen. Samen met u zullen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen. Hierbij houden we rekening met uw wensen.

Lees ook meer informatie over de eerste afspraak.

Er zijn verschillende tips voor mensen die echt niet naar de tandarts durven te gaan. Hieronder sommen wij er een paar op:

 • Praat er met anderen over. Zij kunnen u ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van uw gebit.
 • Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie bekend staat als aardig, heeft meestal ook de persoonlijkheid om mensen gerust te stellen en om goed met kinderen om te gaan. Zo vindt u een aardige tandarts bij u in de omgeving.
 • Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets wordt gedaan. Die eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt tussen u en de tandarts.
 • Zit de angst te diep, neem dan uw huisarts in vertrouwen en laat u doorverwijzen naar een ‘angsttandarts’ of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Er zijn in Nederland zo’n 40 tandartsen die zich in het behandelen van mensen met extreme angst hebben gespecialiseerd.

Het voorkomen van angst begint al bij kinderen. Neem uw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Zo kunnen ze al op jonge leeftijd wennen aan de behandeling, de omgeving en het team. Hierdoor wordt de kans op angst verkleind. De kindertandarts kan hierbij uitkomst bieden.