uit 20.216 reviews

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over de angsttandarts voor je op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best jou van alle informatie over dit onderwerp te voorzien. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar jouw tandartspraktijk.

Mijn kind is bang voor de tandarts. Wat kan ik doen?

Het voorkomen van angst begint al bij kinderen. Neem jouw kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Zo kunnen ze al op jonge leeftijd wennen aan de behandeling, de omgeving en het team. Hierdoor wordt de kans op angst verkleind. De kindertandarts kan hierbij uitkomst bieden.

Ik durf echt niet naar de tandarts. Zijn er tips?

Er zijn verschillende tips voor mensen die echt niet naar de tandarts durven te gaan. Hieronder sommen wij er een paar op:

 • Praat er met anderen over. Zij kunnen je ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van jouw gebit.
 • Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie bekend staat als aardig, heeft meestal ook de persoonlijkheid om mensen gerust te stellen en om goed met kinderen om te gaan. Zo vind je een aardige tandarts bij jou in de omgeving.
 • Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets wordt gedaan. Die eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt tussen jou en de tandarts.
 • Zit de angst te diep, neem dan jouw huisarts in vertrouwen en laat je doorverwijzen naar een ‘angsttandarts’ of een centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp. Er zijn in Nederland zo’n 40 tandartsen die zich in het behandelen van mensen met extreme angst hebben gespecialiseerd.
Hoe verloopt de eerste afspraak bij tandartsangst?

Vaak is het zetten van de eerste stap, oftewel het bellen voor het maken van een afspraak, al een hele opgave. Als je de moed voor het eerste bezoek bij elkaar hebt geraapt, is het prettig om te weten wat er bij de eerste afspraak gebeurt.

Tijdens de eerste afspraak bespreken we de volgende zaken:

 • Het ontstaan en de aard van de angst. Door een idee te krijgen waarom je bang bent, kunnen we daarop inspelen tijdens vervolgbehandelingen.
 • Jouw gebitssituatie. Aan de hand van een mondonderzoek en het maken van röntgenfoto’s brengen we jouw gebitssituatie in kaart.
 • Jouw wensen. Samen zullen we een op maat gemaakt behandelplan opstellen. Hierbij houden we rekening met jouw wensen.

Lees ook meer informatie over de eerste afspraak.

Wat is een angsttandarts?

Een aantal van onze tandartsen heeft als aandachtsgebied angst tandheelkunde. Zij richten zich op de behandeling van extreem angstige patiënten. De tandarts neemt extra tijd voor de patiënt en werkt samen met de patiënt aan de angst. Indien nodig wordt tijdens de behandeling lachgas of een ander verdovend middel gebruikt.

Wat zijn tips voor mensen met tandartsangst?

Er zijn verschillende tips voor mensen met tandartsangst. Hieronder hebben wij er een paar voor je opgesomd:

 • Een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen jou en jouw tandarts is belangrijk. Probeer daar voor open te staan.
 • Wanneer je bang bent voor een behandeling, praat er dan over met jouw tandarts. De tandarts is voorbereid en kan eventueel extra tijd voor je nemen.
 • Laat je informeren over de behandeling die je te wachten staan. Wat gaat er gebeuren en waarom? Misschien vind je het prettig om in de spiegel mee te kijken als dat mogelijk is. Geef dat dan aan bij de tandarts.
 • Ben je erg bang voor pijn? Vraag dan om een verdoving.
 • Spreek met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van jouw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo krijg je meer het gevoel van controle.
 • Probeer eens of ontspannings- of ademhalingsoefeningen iets voor jou zijn.
 • Afleiding kan ook goed helpen. Neem bijvoorbeeld jouw eigen muziek mee en luister er geconcentreerd naar. Dat verlegt jouw aandacht van de behandeling en daardoor zal ook een eventueel vervelend gevoel minder zijn.
 • Als je een ontspannend of kalmerend middel wilt nemen, bespreek dat dan van tevoren met jouw tandarts.
Welke soort pijnbestrijdingsmiddelen zijn er bij de tandarts?

Wij doen ons uiterste best om jouw bezoek aan de tandarts zo prettig mogelijk te laten verlopen. Wil je graag pijnbestrijding? Dan is dat geen probleem. Er zijn verschillende middelen en we leggen je duidelijk uit hoe ze werken en wat er precies gaat gebeuren. Belangrijk om te weten: je bepaalt zelf of je wel of geen verdoving wilt.
Er zijn verschillende soorten pijnbestrijding:

 • Plaatselijke verdoving
  Als de tandarts iets moet doen wat onprettig voelt en pijnlijk kan zijn, zal in de meeste gevallen een plaatselijke verdoving worden voorgesteld.
  Je kunt een plaatselijke verdoving krijgen bij alle praktijken van Dental Clinics.
 • Lachgas
  Lachgas is een gas dat door inademen tijdens de behandeling de spanning en angst vermindert, terwijl je volledig bij bewustzijn blijft. Daarnaast zorgt het lachgas ervoor dat eventuele pijn minder goed wordt gevoeld. De scherpe kantjes gaan er als het ware vanaf. Een aantal van onze praktijken behandelt met lachgas.
 • Volledige narcose
  Wanneer je enorm opziet tegen een behandeling, is het mogelijk om te behandelen onder narcose. Je bent dan volledig ‘weg’, zodat je niets van de behandeling merkt. Je kunt voor een behandeling onder narcose terecht bij Dental Clinics Beuningen.
Hoe ontstaat angst voor de tandarts?

Het ontstaan van angst voor de tandarts kan verschillende oorzaken hebben. Een traumatische ervaring uit het verleden kan ervoor zorgen dat iemand het vertrouwen in de tandheelkundige behandeling verliest. Associaties met bijvoorbeeld het geluid van de boor of de geur van de praktijk waar men de nare ervaring heeft opgedaan, kan vervolgens op zichzelf een gevoel van angst oproepen.

Angst kan ook worden ‘aangeleerd’ en als het ware worden overgedragen van ouder op kind. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Al is de ouder nog zo bang, het kind begint met een schone lei.

Naast deze verschillende oorzaken kan angst bestaan als onderdeel van een psychische stoornis. Deze angst hoort in eerste instantie bij een psychologisch hulpverlener thuis, om daarna in samenwerking met de tandarts verder te worden behandeld.

Door de verbeterde mogelijkheden om pijnloos te behandelen en de mogelijkheid om meer aandacht te geven en meer tijd uit te trekken voor de patiënt, zal de kans op het ontstaan van angst afnemen.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?