Ga naar de hoofdinhoud
uit 24.061 reviews

Wanneer het niet mogelijk is om je eigen gebit te behouden kan jouw tandarts een volledige gebitsprothese adviseren. Dit kan een kunstgebit zijn, een klikgebit, overkappingsprothese op eigen wortels of een telescoopprothese. Op deze pagina lees je alles over het klikgebit. 

Wat is een klikgebit met implantaten?

Een klikgebit is een volledige gebitsprothese die wordt vastgeklikt op implantaten. Een implantaat is een kunstwortel van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Het vervangt de wortel en wordt als een schroef in de kaak geplaatst. Implantaten bieden een prima houvast voor het kunstgebit, dat nadat het is vastgezet op de implantaten verandert in een klikgebit. Een klikgebit kan in de boven- en onderkaak worden gemaakt. 

Waarom een klikgebit?

Er zijn een aantal redenen waarom mensen kiezen voor een klikgebit. De meest genoemde redenen vind je hieronder.

  • Een klikgebit is een comfortabel vastzittend kunstgebit 
  • Er zijn geen dure uitgaven aan kleefpasta’s nodig
  • Het kaakbot blijft in stand en slinkt nauwelijks meer 
  • Je kunt weer probleemloos bijten en kauwen en voluit praten en lachen
  • Een klikgebit geeft (weer) zelfvertrouwen

Voordelen van een klikgebit

Een groot voordeel van een klikgebit is dat het ‘vast’ zit. Je kunt het zelf gemakkelijk verwijderen om de implantaten en het gebit schoon te maken. Het klikgebit zit comfortabel en geeft je zekerheid. Je kunt ongehinderd praten, lachen en eten wat je lekker vindt. 

De behandeling stap voor stap

Hieronder leggen we de stappen voor het aanmeten en plaatsen van een klikgebit stap voor stap uit.

  • Vooronderzoek naar de gezondheid en de toestand van de kaken 
  • Verdoven om het te behandelen gebied geheel pijnvrij te maken 
  • Tandvlees opzij schuiven, gaatje maken in het kaakbot (per implantaat) 
  • Plaatsing implantaat, hechting tandvlees 
  • Rustperiode van 8 tot 20 weken 
  • Voorbereiden plaatsing klikgebit (afdruk maken, kleurbepaling e.d.) 
  • Plaatsing kliksysteem (staafje of drukknoppen) en klikgebit 

Mondhygiëne en nazorg

Het is belangrijk dat je het klikgebit en de implantaten waarop het klikgebit steunt elke dag reinigt. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel. Jouw preventie-assistent of mondhygiënist helpt je graag bij de mondverzorging en het gezond houden van het tandvlees rondom de implantaten. Verder is het belangrijk regelmatige op controle bij de tandarts te komen. 

Wat kost een klikgebit?

Sinds de invoering van de basisverzekering kan iedere (langdurig) tandeloze patiënt aanspraak maken op vergoeding van de gehele behandeling. De verzekering verlangt wel een eigen bijdrage voor een nieuwe prothese en houdt je eigen risico in. Meer informatie hierover lees je op de kostenpagina.

Jouw tandarts, implantoloog of kaakchirurg adviseert je over de beste aanpak voor jouw situatie en kan je precies vertellen hoe jouw individuele probleem kan worden opgelost. Wij helpen je graag aan een blijvend stralende lach met een vastzittend kunstgebit. 

Alternatieven voor een klikgebit

Naast een klikgebit kun je in overleg met jouw tandarts kiezen voor een overkappingsprothese waarbij we gebruikmaken van je eigen wortels. Die wortels werken als een pijler onder het kunstgebit en geven het houvast en steun. Het voordeel is dat je kaken minder slinken, waardoor je kunstgebit langer goed blijft passen. Je kunt een overkappingsprothese uit de mond halen. Een andere optie is een telescoopprothese. Dit is een overkappingsprothese die wordt geplaatst op telescoopkronen. 

Meer weten?

Een klikgebit is vaak comfortabeler dan een traditioneel kunstgebit omdat het steviger vastzit in je mond. Waar een gewoon kunstgebit zich door de speeksellaag vastzuigt, zit een klikgebit vastgemaakt op implantaten.  

Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een klikgebit. Om een klikgebit te krijgen moet je aan verschillende voorwaarden voldoen, zowel tandheelkundig als eisen van de zorgverzekering. Zo moet je bijvoorbeeld al eerder een kunstgebit hebben gehad waarbij bewezen is dat dit niet goed werkt voor jou. 

Hoe snel je hersteld bent na het plaatsen van een implantaat verschilt per persoon. Meestal ligt het genezingsproces tussen 6 weken en enkele maanden. Op onze pagina met veelgestelde vragen over implantaten lees je wat je ongeveer kunt verwachten. 

Om je klikgebit uit te nemen, volg je deze stappen:

  • Was je handen goed met water en zeep: dit helpt om de hygiëne te handhaven en eventuele bacteriën te verwijderen.
  • Gebruik je duimen: plaats je duimen aan de binnenkant van je mond, net achter het klikgebit, en je vingers aan de buitenkant van je mond, rond de onderkant van je kin. Dit geeft je meer grip en stabiliteit bij het uitnemen van het klikgebit.
  • Duw voorzichtig: duw met je duimen voorzichtig naar beneden en naar buiten, weg van je gehemelte en tandvlees. Hierdoor wordt het klikgebit losgemaakt van de implantaten en kan het gemakkelijk worden verwijderd.
  • Til het klikgebit op: zodra het klikgebit los is gemaakt, til je het voorzichtig op en trek je het weg van je mond. Zorg ervoor dat je dit langzaam en geleidelijk doet om eventuele ongemakken te verminderen.
  • Reinig het klikgebit: nadat je het klikgebit hebt verwijderd, reinig je deze goed met water en een milde zeep of een speciale prothesereiniger. Zo worden voedselresten en bacteriën verwijderd en houd je je prothese schoon.
  • Bewaar het klikgebit veilig: plaats het klikgebit in een speciale prothesehouder of bewaar het in een glas water om uitdroging te voorkomen wanneer je de prothese niet draagt.

Wil je nog meer weten over het klikgebit? Bekijk dan deze pagina met veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?