Frameprothese

Wanneer je een aantal tanden of kiezen kwijt bent door tandbederf of een ongeval, kan een frameprothese een goede oplossing voor je zijn. Deze gebitsprothese zorgt ervoor dat je weer goed kunt praten en kauwen. De gebitsprothese beschermt ook de overige tanden in je mond, omdat deze voorkomt dat tanden scheef gaan staan of zich verplaatsen.  

Wat is een frameprothese?

Een frameprothese vervangt één of meerdere tanden of kiezen. Je kunt de frameprothese uit de mond halen. De frameprothese is gemaakt van metaal waarop tandvleeskleurige kunsthars is aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van hoe de prothese gemaakt is, rust hij meer of minder op het tandvlees. 

Wat is een plaatprothese?

De plaatprothese is een gebitsprothese gemaakt van tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn kunsttanden of –kiezen vastgemaakt.  De gehele plaatprothese rust op je tandvlees en zit eventueel met ankertjes (witte haakjes) vast aan de overgebleven tanden of kiezen. Omdat de plaatsprothese dezelfde kleur heeft als je tandvlees, is dit type prothese vrijwel onzichtbaar. 

Het plaatsen van een plaat- of frameprothese

Dit zijn de stappen die over het algemeen doorlopen worden bij het plaatsen van een plaat- of frameprothese: 

 • Consult en onderzoek: het proces begint met een afspraak bij de tandarts of tandprotheticus. Tijdens deze afspraak zal de tandarts jouw gebit onderzoeken, eventuele ontbrekende tanden beoordelen en de algemene mondgezondheid evalueren. Op basis van dit onderzoek worden de prothesemogelijkheden met je besproken. 
 • Afdrukken nemen: nadat is besloten om een plaat- of frameprothese te maken, zal de tandarts afdrukken van je gebit maken. Dit wordt gedaan met behulp van een speciale afdrukmassa die wordt gevormd rond de tanden en het tandvlees om een gedetailleerde afdruk te maken van je mondstructuur. 
 • Proefpassing: op basis van de afdrukken wordt een voorlopige prothese gemaakt. Tijdens een proefpassing zal de tandarts of tandprotheticus de prothese aanpassen om ervoor te zorgen dat deze goed past en comfortabel zit. Eventuele aanpassingen aan de pasvorm of esthetiek kunnen op dit moment worden gemaakt. 
 • Definitieve pasvorm: nadat eventuele aanpassingen zijn aangebracht, wordt de definitieve prothese gemaakt. Dit omvat het maken van de kunstmatige tanden en het voltooien van de prothese volgens de gewenste vorm en kleur. 
 • Plaatsing en aanpassing: de tandarts zal de definitieve prothese in je mond plaatsen en ervoor zorgen dat deze goed past en comfortabel zit. Indien nodig worden de klemmen van een frameprothese aangepast om de pasvorm te verbeteren. Je wordt ook geadviseerd over hoe de prothese te onderhouden en te verzorgen. 
 • Follow-up afspraken: na het plaatsen van de prothese maken we vaak follow-up afspraken om te bepalen of er aanpassingen nodig zijn en om jouw mondgezondheid te controleren. \

Kosten van een plaat- of frameprothese

De kosten voor een frameprothese of plaatprothese kunnen sterk variëren. Over het algemeen zijn frameprotheses vaak duurder dan plaatprotheses door het gebruik van materialen zoals metaal in het frame en de meer complexe fabricage. Voor een schatting van de kosten krijg je van ons een begroting mee. Op onze kostenpagina vind je de tariefcodes die je kunt verwachten wanneer je een gebitsprothese nodig hebt en lees je meer over de vergoedingen vanuit de verzekering.  

De eerste dagen met een plaat- of frameprothese

Als je net een prothese hebt gekregen is het belangrijk geduldig te zijn en jezelf de tijd te geven om te wennen. Hier zijn enkele dingen die je kunt verwachten tijdens de eerste dagen met een plaat- of frameprothese: 

 • Ongemak en irritatie: In het begin kan de prothese wat ongemakkelijk aanvoelen en irritatie veroorzaken in je mond. Dit komt omdat je mond en tandvlees zich moeten aanpassen aan het nieuwe apparaat. Dit ongemak zal na verloop van tijd moeten verminderen naarmate je mond eraan gewend raakt. 
 • Moeite met spreken en eten: Het kan zijn dat je in het begin wat moeite hebt met spreken en eten. Dit komt omdat de prothese in je mond zit en je tong en spieren moeten wennen aan de aanwezigheid ervan. Probeer langzaam te praten en kleine, zachte stukjes voedsel te eten totdat je meer gewend bent aan de prothese. 
 • Kwijlen: Sommige mensen ervaren in de eerste dagen na het krijgen van een prothese een toename van speekselproductie, wat kan leiden tot kwijlen. Dit is meestal tijdelijk. 
 • Gevoeligheid: Je tandvlees en de weefsels in je mond kunnen gevoeliger zijn in de eerste dagen nadat je een prothese hebt gekregen. Dit kan leiden tot wat pijn of irritatie. Als de pijn ernstig is of aanhoudt, neem dan contact op met je tandarts. 

Reiniging van jouw prothese

Zo reinig je jouw frameprothese of plaatprothese: 

 • Verwijder de prothese uit je mond en spoel deze af onder stromend water om voedselresten en los vuil te verwijderen. 
 • Vul een kom met lauw water en voeg een milde zeep toe. Je kunt ook speciale prothese reinigingsmiddelen gebruiken die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. 
 • Dompel de prothese onder in het zeepwater en gebruik een zachte tandenborstel of een protheseborstel om voorzichtig alle oppervlakken te reinigen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het materiaal kunnen beschadigen. 
 • Spoel de prothese grondig af onder stromend water om alle zeepresten te verwijderen. 
 • Droog de prothese voorzichtig af met een schone handdoek of laat de prothese aan de lucht drogen op een schone, zachte doek. 
 • Bewaar de prothese op een veilige plaats, bij voorkeur in een speciale prothesehouder of een glas water om uitdroging te voorkomen wanneer je hem niet draagt.

Meer weten?

Wil je meer weten over een frameprothese? Bekijk dan deze pagina met veelgestelde vragen over dit onderwerp.