Ga naar de hoofdinhoud
uit 21.903 reviews

Heb je een frameprothese of denk je na over het plaatsen van een frameprothese en heb je hier vragen over? Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over dit onderwerp, zodat je weet wat je opties zijn. Mocht je persoonlijk advies of meer informatie willen, aarzel dan niet om contact op te nemen met een Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt. 

De kosten voor een frameprothese variëren van ongeveer € 500 tot € 1.500 of meer, terwijl de kosten voor een plaatprothese meestal tussen € 300 en € 1.000 liggen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten alleen betrekking hebben op de prothese zelf en dat er mogelijk extra kosten zijn voor consulten, afdrukken, proefpassingen en eventuele aanpassingen die nodig zijn tijdens het proces. 

We raden je aan de plaat- of frameprotheses uit te doen tijdens het slapen. Door de prothese uit te doen, krijgt het tandvlees de kans te rusten en te herstellen van de druk die gedurende de dag op de prothese wordt uitgeoefend. Bovendien kan het ‘s nachts dragen van een prothese ongemak veroorzaken en zelfs de kans op irritatie of ontsteking vergroten.  

Een plaatprothese, frameprothese en partiële prothese zijn allemaal typen tandprotheses, maar ze verschillen in hun ontwerp en hoe ze aan de mond vastzitten. Een partiële prothese is een algemene term; een plaatprothese en een frameprothese zijn voorbeelden hiervan. 

Een plaatprothese bestaat uit een roze kunststof basis die is ontworpen om op het tandvlees te rusten, samen met kunstmatige tanden die de ontbrekende tanden vervangen. Een frameprothese, ook wel bekend als een partiële frameprothese, heeft een metalen frame dat op maat is gemaakt om rond de bestaande tanden te passen. Dit frame wordt vastgehouden door klemmen die aan de natuurlijke tanden vastzitten. Kunstmatige tanden worden aan het frame bevestigd om de ontbrekende tanden te vervangen. Een frameprothese is steviger dan een plaatprothese omdat het de steun van de natuurlijke tanden gebruikt. 

Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar heeft ook nadelen. Aangezien de plaatprothese geheel op je tandvlees steunt, kan dat tot tandvleesproblemen geven. Daarnaast blijft voedsel makkelijker onder een plaatprothese zitten. Dit leidt sneller tot ontstekingen van het tandvlees. De frameprothese steunt gedeeltelijk op je overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Je tandvlees wordt daarom meer ontzien. Overleg met je tandarts welke prothese voor jou het meest geschikt is.   

In het algemeen kan een frameprothese in het begin wat ongemak of druk veroorzaken omdat het zich aanpast aan de mondstructuur en het tandvlees. Dit kan leiden tot tijdelijke irritatie of gevoeligheid. Echter, als de prothese goed is aangepast, zou de pijn moeten verminderen naarmate de mond eraan gewend raakt. Het is belangrijk bij aanhoudende pijn of ongemak contact op te nemen met je tandarts of tandprotheticus, zodat het comfort kan worden verbeterd door een aanpassing aan de prothese. 

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?