Zo maak je van stokeren en rageren een gewoonte

Wist je dat er tijdens het tandenpoetsen etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen blijven zitten? Stokeren en rageren zijn manieren om dit te verwijderen. Tandartsen en mondhygiënisten kunnen goed flossen, maar slechts weinig mensen flossen thuis goed genoeg om tandbederf en tandvleesproblemen te kunnen voorkomen. Hierdoor is het effect van rageren en stokeren beter.

Meld je aan voor een intake

Het reinigen van de ruimte tussen de tanden wordt ook wel interdentaal reinigen genoemd en het advies is om dit één keer per dag te doen. Maar dagelijks stokeren of rageren is makkelijker gezegd dan gedaan. Velen vinden het lastig om er elke dag aan te denken of stellen het steeds uit. ’s Ochtends is het druk en heb je er te weinig tijd voor. Dan maar ’s avonds. Maar wanneer het tijd is om naar bed te gaan, ben je moe en heb je geen zin om nog die extra aandacht aan je gebit te besteden. Dan morgen maar… Herkenbaar? Met deze tips maak je een vaste gewoonte van stokeren of rageren.

Begin vandaag

Om het stokeren of rageren aan te leren, is het belangrijk om er gelijk mee te starten en het niet steeds uit te stellen. Je kunt een nieuwe gewoonte immers niet aanleren als je er niet mee begint. Dus start vandaag!

Kies een vast moment op de dag

Een bepaalde handeling wordt gemakkelijker een onderdeel van je vaste routine wanneer je het iedere dag op een bepaald moment herhaalt. Koppel het aan iets dat je al iedere dag doet, bijvoorbeeld ’s avonds voor het tandenpoetsen, en zorg dat de stokers of ragers in het zicht liggen. Stoker of rager je voordat je gaat tandenpoetsen? Leg ze dan naast je tandenborstel. Of doe je het liever terwijl je ’s avonds televisie kijkt? Leg ze dan bij de televisie. Zo word je er constant aan herinnerd en is de kans dat je het vergeet kleiner.

Let wel op dat je niet vlak na het eten of drinken gaat stokeren of rageren. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van het zuur in voedingsmiddelen, waardoor je de glazuurlaag kunt beschadigen. Wacht daarom minstens één uur na het eten of drinken.

Maak een schema

Maak een eenvoudig schema met de dagen en weken erop en streep iedere keer een dag door als je die dag hebt gestokerd of geragerd. Hierdoor heb je gelijk een overzicht voor jezelf. Daarbij kan het als een beloning aanvoelen wanneer je iedere keer weer een dag in het schema kunt wegstrepen.

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd

Ben je het stokeren of rageren een keer vergeten? Wees niet te hard voor jezelf en bedenk je dat dit kan gebeuren. Wel is het belangrijk dat je het de dagen erna gelijk weer iedere dag doet. Anders wordt de kans dat je het volhoudt steeds kleiner. Het aanleren van een nieuwe gewoonte kost veel tijd. Sterker nog: je hebt een nieuwe gewoonte pas helemaal aangeleerd als je de handeling minimaal 6 maanden lang iedere dag hebt gedaan. Accepteer dus dat het een tijd duurt voordat het in je routine zit.

Meer weten? Lees hier alles over een goede mondhygiëne.