Veelgestelde vragen over tanden polijsten

Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over tanden polijsten. Heb je een andere vraag of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op of kom langs bij jouw praktijk voor persoonlijk advies.

 

Tanden polijsten is veilig als het correct en met mate wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde tandarts, mondhygiënist of (paro) preventie-assistent. Het is echter belangrijk op te merken dat overmatig of onjuist polijsten schadelijk kan zijn. Te veel polijsten kan het glazuur dunner maken. Dit kan leiden tot verhoogde gevoeligheid en een groter risico op tandbederf en beschadiging.

Nee. Tanden bleken richt zich op het veranderen van de kleur van de tanden door diepe vlekken te verwijderen, terwijl tanden polijsten oppervlakkige vlekken en aanslag verwijdert en het tandoppervlak glad maakt voor een schone en glanzende uitstraling.

De meeste patiënten vinden deze behandeling niet pijnlijk. Sommige mensen kunnen lichte gevoeligheid ervaren. Als je je zorgen maakt over gevoeligheid, kun je dit het beste vooraf met ons bespreken.

 

 

 

Zelf tanden polijsten is mogelijk met een specifieke tandpasta en tandenborstel met polijstelement. Dit is echter nooit zo effectief als een professionele behandeling bij je tandarts, mondhygiënist of (paro) preventie-assistent. Overmatig of onjuist gebruik van polijstpasta’s kan overigens schade aan het tandglazuur veroorzaken. Daarom is het aan te raden professioneel advies in te winnen voor het gebruik van dergelijke producten.

 

Voor de actuele tarieven verwijzen we je naar onze tarievenlijst. Polijsten valt onder gebitsreiniging (M03).

De frequentie van het polijsten hangt af van je eigen behoeften en de aanbevelingen van je behandelaar. Over het algemeen raden we aan om je tanden te laten polijsten tijdens de gebitsreiniging, wat meestal eens in de zes maanden is. Sommige mensen hebben deze behandeling mogelijk vaker of minder vaak nodig, afhankelijk van hun mondgezondheid en levensstijl. Je tandarts kan je hierover het beste adviseren.

We adviseren over het algemeen om ongeveer anderhalf uur te wachten met eten en drinken. Dit zorgt ervoor dat de fluoride of andere toegepaste middelen goed kunnen inwerken. Je tandarts,  mondhygiënist of (paro) preventie-assistent kan specifieke aanbevelingen doen op basis van de gebruikte materialen en je individuele situatie.

Het is aan te raden om direct na het polijsten van je tanden het drinken van koffie even uit te stellen. Koffie kan vlekken veroorzaken, vooral direct na het polijsten als je tanden het meest vatbaar zijn voor verkleuring