Ga naar de hoofdinhoud
uit 20.919 reviews

Wil je weten wat het kost om de mondhygiënist te bezoeken? Dat hangt af van de gezondheid van jouw tandvlees. Er zijn twee soorten tariefcodes: de M-codes en de T-codes. De meest voorkomende M-codes worden berekend per 5 minuten:

  • M01 – Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten: €15,78
  • M03 – Gebitsreiniging, per vijf minuten: €15,78

Hoeveel de totale behandeling kost is dus afhankelijk van hoeveel tijd er nodig is voor jouw afspraak. Een behandeling van 30 minuten bij de mondhygiënist kost bijvoorbeeld €94,68. Wanneer het tandvlees in goede conditie is en er weinig tandsteen aanwezig is, zal de afspraak korter duren dan wanneer het tandvlees minder gezond is.

De T-codes worden berekend wanneer er een langer behandeltraject nodig is bij PPS score 2 of 3. De mondhygiënist geeft je dan vooraf een begroting mee. Hierin staan de kosten voor het onderzoek, de behandeling zelf (bijvoorbeeld grondig reinigen van de wortels) en de nazorg. Ook zullen er in de begroting aanvullende kosten staan zoals voor de verdoving.

Op onze tandartstarievenpagina vind je de volledige tandartstarievenlijst van de NZa. Voor meer informatie over de kosten van de mondhygiënist en een voorbeeld van een begroting met T-codes kun je terecht op de website Mondzorgkosten.nl. Deze website is gemaakt door de beroepsvereniging voor tandartsen (KNMT).

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Voor kinderen valt de mondhygiënist onder de basisverzekering. Voor volwassenen valt een bezoek aan de mondhygiënist niet onder de basisverzekering. Hoeveel vergoeding jij precies krijgt, hangt dus af van jouw aanvullende tandartsverzekering. Je kunt dit navragen bij je verzekeraar en teruglezen in je polisvoorwaarden.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?