Kosten mondhygiënist

Wilt u weten wat het kost om de mondhygiënist te bezoeken? Dat hangt af van de gezondheid van uw tandvlees. Er zijn twee soorten tariefcodes: de M-codes en de T-codes. De meest voorkomende M-codes worden berekend per 5 minuten:

  • M01 – Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten: €15,78
  • M03 – Gebitsreiniging, per vijf minuten: €15,78

Hoeveel de totale behandeling kost is dus afhankelijk van hoeveel tijd er nodig is voor uw afspraak. De kosten van een behandeling van 30 minuten bij de mondhygiënist kost bijvoorbeeld €94,68. Wanneer het tandvlees in goede conditie is en er weinig tandsteen aanwezig is, zal de afspraak korter duren dan wanneer het tandvlees minder gezond is.

De T-codes worden berekend wanneer er een langer behandeltraject nodig is bij PPS score 2 of 3. Uw mondhygiënist zal u vooraf een begroting meegeven. Hierin staan de kosten voor het onderzoek, de behandeling zelf (bijvoorbeeld grondig reinigen van de wortels) en de nazorg. Ook zullen er in de begroting aanvullende kosten staan zoals voor de verdoving.

Op onze tandartstarievenpagina vindt u de volledige tandartstarievenlijst van de NZa. Voor meer informatie over de kosten van de mondhygiënist en een voorbeeld van een begroting met T-codes kunt u terecht op de website Mondzorgkosten.nl. Deze website is gemaakt door de beroepsvereniging voor tandartsen (KNMT).

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Een bezoek aan de mondhygiënist wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om de kosten (deels) vergoed te krijgen, moet u een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.