4.6 / 5 uit 19.673 reviews

Hieronder hebben wij de meestgestelde vragen en antwoorden over een bezoek aan de mondhygiënist voor jou op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best je van alle informatie over de mondhygiënist te voorzien. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar je tandartspraktijk.

Wat doet een mondhygiënist precies?

De mondhygiënist voert onder andere de volgende taken uit:

  • Meten van de gezondheid van het tandvlees
  • Reiniging van het gebit: verwijdert tandsteen, tandplak en aanslag
  • Reiniging onder het tandvlees
  • Aanbrengen van fluoride en sealant (sealen bij kinderen)
  • Het geven van voorlichting over het ontstaan en voorkomen van gaatjes, voorkomen van tandvleesproblemen
  • Het geven van voedingstips voor een gezond gebit
Is een behandeling bij de mondhygiënist pijnlijk?

Een behandeling bij de mondhygiënist kan een onaangenaam gevoel geven. Zelfs na de behandeling. Dit wordt na een paar uur of enkele dagen minder.

Zie je op tegen de behandeling bij de mondhygiënist omdat je bijvoorbeeld last het van gevoeligheid tijdens het tandsteen weghalen? In een aantal van onze praktijken kunt je terecht voor Guided Biofilm Therapy. Dat maakt de preventiebehandeling net even anders. Onze mondhygiënisten werken namelijk met de Airflow Prohylaxis Master. Door middel van luchtdruk, gedesinfecteerd water en poeder halen zij op een pijnloze manier onder meer tandplak en tandsteen weg én kunnen ze lastigere plekken beter bereiken en reinigen.

Wat kost een bezoek aan de mondhygiënist?

Voor een bezoek aan de mondhygiënist gelden de prijzen die zijn vastgelegd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er zijn twee soorten tarieven. Welk tarief voor jou geldt is afhankelijk van de gezondheid van jouw tandvlees. Dit wordt berekend aan de hand van uw PPS-score.

Op onze kostenpagina geven we meer uitleg over de kosten van een bezoek aan de mondhygiënist.

Wat is het verschil tussen een mondhygiënist en (paro-)preventieassistent?

Het verschil tussen een mondhygiënist en (paro-)preventieassistent zit vooral tussen de opleiding die er gevolgd is en daarmee de bevoegdheid die hij/zij heeft om specifieke behandelingen uit te voeren.

Een mondhygiënist heeft de 4-jarige HBO-opleiding Mondzorgkunde of Mondhygiëne afgerond. De preventieassistent is een tandartsassistent die een aanvullende cursus heeft gedaan tot preventieassistent of (paro-)preventieassistent.

Afhankelijk van de gezondheid van jouw tandvlees en de behandeling die voor jou nodig is, word je verwezen naar de mondhygiënist of (paro-)preventieassistent.

Feit of fabel: de mondhygiënist is overbodig en geldklopperij

Dit is natuurlijk een fabel. Door regelmatig de mondhygiënist te bezoeken, voorkom je over het algemeen grotere behandelingen en daarmee hogere kosten in de toekomst. Wanneer je het bezoek aan de mondhygiënist overslaat en ontstoken tandvlees niet wordt behandeld, kan dat leiden tot verlies van tanden en kiezen. Ook heeft het een effect op je algemene gezondheid en brengt het voor zwangere vrouwen risico’s met zich mee.

Wat is de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar voor de mondhygiënist?

Voor kinderen valt de mondhygiënist onder de basisverzekering. Voor volwassenen valt een bezoek aan de mondhygiënist niet onder de basisverzekering. Hoeveel vergoeding jij precies krijgt, hangt dus af van jouw aanvullende tandartsverzekering. Je kunt dit navragen bij je verzekeraar en teruglezen in je polisvoorwaarden.

Is een verdoving mogelijk bij de mondhygiënist?

Voorafgaand aan een behandeling bij de mondhygiënist kun je om een verdoving vragen. Welke soorten verdovingen er zijn lees je op onze pagina over tandartsverdovingen.

Wat is Guided Biofilm Therapy?

In een aantal van onze praktijken kun je terecht voor Guided Biofilm Therapy. Onze mondhygiënisten werken daar met de Airflow Prohylaxis Master. Door middel van luchtdruk, gedesinfecteerd water en poeder halen we op een pijnloze manier onder meer tandplak en tandsteen weg én kunnen we lastigere plekken beter bereiken en reinigen.  

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?