Veelgestelde vragen over de mondhygiënist

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen en antwoorden over een bezoek aan de mondhygiënist voor u op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best u van alle informatie over de mondhygiënist te voorzien. Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar uw tandartspraktijk.

De mondhygiënist voert o.a. de volgende taken uit:

  • Meet de gezondheid van het tandvlees
  • Reinigt het gebit: verwijdert tandsteen, tandplak en aanslag
  • Reinigt onder het tandvlees
  • Brengt fluoride en sealant aan (sealen bij kinderen)
  • Geeft voorlichting over het ontstaan en voorkomen van gaatjes, voorkomen van tandvleesproblemen en geeft voedingstips voor een gezond gebit.

 

Een fabel natuurlijk. Door regelmatig de mondhygiënist te bezoeken, voorkomt u over het algemeen grotere behandelingen en daarmee hogere kosten in de toekomst. Wanneer u het bezoek aan de mondhygiënist overslaat en ontstoken tandvlees niet wordt behandeld, kan dat leiden tot verlies van tanden en kiezen. Ook heeft het een effect op uw algemene gezondheid en brengt het voor zwangere vrouwen risico’s met zich mee.

Een behandeling bij de mondhygiënist kan soms zorgen voor een pijnlijk of onaangenaam gevoel. Zelfs na de behandeling. Dit wordt na een paar uur of enkele dagen minder.

Voor kinderen valt de mondhygiënist onder de basisverzekering. Voor volwassenen valt een bezoek aan de mondhygiënist niet onder de basisverzekering. Hoeveel vergoeding u krijgt voor de mondhygiënist hangt dus af van uw aanvullende tandartsverzekering. U kunt dit navragen bij uw verzekeraar en teruglezen in uw polisvoorwaarden.

Voor een bezoek aan de mondhygiënist gelden de prijzen die zijn vastgelegd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er zijn twee soorten tarieven. Welk tarief voor u geldt is afhankelijk van de gezondheid van uw tandvlees. Dit wordt berekend aan de hand van uw PPS-score. Op onze kostenpagina geven we meer uitleg over de kosten van een bezoek aan de mondhygiënist.

Voorafgaand aan een behandeling bij de mondhygiënist kunt u om een verdoving vragen. Welke soorten verdovingen er zijn leest u op onze pagina over tandartsverdovingen.

Het verschil tussen een mondhygiënist en (paro) preventie-assistent zit vooral tussen de opleiding die er gevolgd is en daarmee de bevoegdheid die hij/zij heeft om specifieke behandelingen uit te voeren.

Een mondhygiënist heeft de 4-jarige HBO-opleiding Mondzorgkunde of Mondhygiëne afgerond. De preventie-assistent is een tandartsassistent die een aanvullende cursus heeft gedaan tot preventie-assistent of paro preventie-assistent.

Afhankelijk van de gezondheid van uw tandvlees en de behandeling die voor u nodig is wordt u doorverwezen naar de mondhygiënist of de (paro) preventie-assistent.

In een aantal van onze praktijken kun u terecht voor Guided Biofilm Therapy. Onze mondhygiënisten werken daar namelijk met de Airflow Prohylaxis Master. Door middel van luchtdruk, gedesinfecteerd water en poeder halen we op een pijnloze manier onder meer tandplak en tandsteen weg én kunnen we lastigere plekken beter bereiken en reinigen.