Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - home-background
uit 21.798 reviews

Tussen zijn of haar zesde en twaalfde jaar wisselt jouw kind de tanden en kiezen. Dit gebeurt volgens een vast patroon. Let erop dat de eerste blijvende kiezen goed worden gepoetst, want ze staan vrij ver achter in de mond. Vanaf het 16e jaar kunnen de verstandskiezen doorbreken. Daarmee is het gebit compleet.

Blijven napoetsen

Als het goed is, heeft jouw kind zelf een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om het gebit van je kind eenmaal per dag na te poetsen tot het tien à twaalf jaar is. Een elektrische tandenborstel is het overwegen waard.

Tandenpoetsen met fluoridetandpasta

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Vanaf 5 jaar en ouder is het advies om twee keer per dag te poetsen met fluoridetandpasta (1.000-1.500 ppm fluoride). Dit kan een junior-, kinder- of een tandpasta voor volwassenen zijn. Lees meer over fluoride.

Regelmatig naar de tandarts

Regelmatig de tandarts en mondhygiënist bezoeken is een gezonde gewoonte. Zeker voor kinderen, want die zijn gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. De tandarts controleert de mondgezondheid en geeft waar nodig advies voor mondhygiëne. Niet voor niets vergoedt de basisverzekering alle tandheelkundige controles en verrichtingen bij kinderen van 0 tot en met 18 jaar (met uitzondering van o.a. orthodontie). Vul hieronder jouw plaats of postcode in en vind een praktijk bij jou in de buurt.

Poetsadvies voor alle leeftijden

Poetsadvies 0-24 maanden
De eerste tandjes komen door, je kunt starten met tandenpoetsen. Lees meer.

Poetsadvies: 2-4 jaar
Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Lees meer.

Poetsadvies 4-6 jaar
De eerste blijvende kiezen komen door. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Lees meer.