2-4 jaar

Kinderen en de tandarts

Voortaan twee keer per dag tandenpoetsen; liefst na het ontbijt en na het laatste eetmoment of voor het slapen gaan.

Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Voortaan twee keer per dag tandenpoetsen; liefst na het ontbijt en na het laatste eetmoment/ voor het slapengaan. In elk geval ’s avond heel goed poetsen.

Tips voor tandenpoetsen

  • Gebruik peutertandpasta met 500-750 ppm fluoride: per keer een dosering die niet groter is dan een erwt. Zorg dat uw kind zo min mogelijk tandpasta inslikt.
  • Maak het tandenpoetsen een vast dagelijks ritueel. Leer uw kind om zelf tanden te poetsen. Poets minstens één keer per dag na. ‘s Avonds kun je na het tandenpoetsen nog een verhaaltje voorlezen.
  • Laat uw kind ’s avonds na het tandenpoetsen niets meer eten of drinken (behalve water).
  • Laat jonge kinderen niet alleen met de tandenborstel. Deze kan te diep in de keel gestoken worden.
  • Maak het tandenpoetsen aantrekkelijk: eigen tandenborstel, eigen tubetje tandpasta, poetsliedjes, poetsverhaaltjes, poetskaart met stickers voor elke keer poetsen, poetsdiploma… Leuke boekjes zoals ‘Tandenpoetsen’ van Helga Warmels en Barbara de Wolf kunnen hierbij helpen

Regelmatig naar de tandarts

Vanaf twee jaar kunt u uw kind laten kennismaken met uw tandarts, bijvoorbeeld als u zelf langsgaat voor de reguliere controle. Zo kan uw kind vast vertrouwd raken met de tandarts en de praktijk; een behandeling is op die leeftijd meestal nog niet nodig. De tandarts kijkt of het gebit in orde is en geeft voor jonge kinderen vooral advies en voorlichting. Bereid uw kind op dit bezoek voor. Vertel dat de tandarts in uw mond zal kijken, en misschien ook in die van uw kind. Prikkel de nieuwsgierigheid, maar begin bij jonge kinderen niet over behandelingen.

Speen of duim

Sommige kinderen vinden het prettig om op hun duim of op een speen te zuigen. Dit kan invloed hebben op de stand van de tanden, daarom heeft een orthodontische speen de voorkeur. Bouw het zuigen op een speen langzamerhand af, in ieder geval overdag. U kunt uw kind overdag afleiden met een speeltje of spelletje. Maak afspraken met uw kind over de momenten waarop het wel op de speen mag zuigen.

Lees ook:

Poetsadvies 0-24 maanden
De eerste tandjes komen door, u kunt starten met poetsen. Lees meer.

Poetsadvies 4-6 jaar
De eerste blijvende kiezen komen door. Deze kunnen diepe groefjes hebben: als deze niet goed worden schoongehouden, zijn ze gevoelig voor tandplak. Lees meer.

Poetsadvies vanaf 6 jaar
Als het goed is, is er nu een goede poetsroutine ontwikkeld. Aangeraden wordt om het gebit van uw kind eenmaal per dag na te poetsen tot het tien jaar is. Lees meer.

Gratis mondzorg tot 18 jaar

Goed om te weten is dat de basisverzekering tandheelkundige controles en zorg tot je 18e vergoedt (m.u.v. orthodontie). Kinderen tot 18 jaar kunnen dus gratis naar de tandarts! Zo staat niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit.

Vanaf 2 jaar kunnen kinderen kennismaken met de tandarts, om alvast vertrouwd te raken met de tandarts en de praktijk. Neem ze daarom mee als u zelf langskomt voor het periodiek mondonderzoek en laat zien dat de tandarts helemaal niet eng is. Vul hieronder uw plaats of postcode in en vind een praktijk bij u in de buurt.