Duurzaamheid en mondverzorging – Hoe groen is jouw mondroutine?

Je bent graag duurzaam bezig, maar lukt dat wel met alles wat je nodig hebt voor een gezonde mond? Duurzaamheid en mondverzorging gaat niet altijd hand in hand met al dat plastic dat er bij komt kijken. In deze blog leggen we uit hoe je jouw mondverzorgingsroutine toch een stukje groener kunt maken.

Tips voor duurzamere mondverzorging

Er zijn meerdere manieren om jouw mondverzorging duurzamer te maken. Belangrijk is wel dat je met jouw tandarts of mondhygiënist bespreekt of dit geschikt is voor jouw mondgezondheid. Dit is waar je zoal aan kunt denken:

  • Gebruik houten tandenstokers en kies als het kan voor FSC-gecertificeerd hout. Kijk ook naar het verpakkingsmateriaal. Sommige fabrikanten hebben de plastic doosjes inmiddels vervangen voor karton.
  • Zoek naar ragers waar minder plastic aan zit of die van gerecycled plastic zijn gemaakt.
  • Skip het flossen. Waarom flossen niet voor iedereen werkt lees je hier.
  • Gebruik niet meer tandpasta dan nodig. Een bolletje de grote van een erwt is al voldoende.
  • Zoek een recycleprogramma bij jou in de buurt. Zo belanden jouw mondverzorgingsproducten niet tussen het huisvuil.

Liters (mond)water besparen

Wees bewust en draag je steentje bij tegen waterverspilling! Doe de kraan dicht terwijl je je tanden poetst, want alle kleine beetjes helpen. Door de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen bespaar je jaarlijks zo’n 1460 liter water. Wist je trouwens dat naspoelen na het tandenpoetsen niet nodig is? Zo bespaar je nog eens een heleboel water. Een andere manier om liters te besparen en minder plastic in de badkamer te hebben is door te stoppen met mondspoelwater. Mondspoelmiddelen zijn namelijk niet voor iedereen nodig. Lees hier of mondspoelmiddelen voor jou nodig zijn.

Bamboe tandenborstels

Er zijn verschillende merken die tandenborstels verkopen van bamboe of gerecycled materiaal. Voor duurzame opzetstukjes voor elektrische tandenborstels is er nog niet veel keus, maar wellicht in de toekomst wel. Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies als je wilt overstappen naar een duurzaam alternatief voor je tandenborstel of opzetstukje voor je elektrische tandenborstel.

Sla de tandartscontrole niet over

Een laatste duurzame tip is om regelmatig op controle te komen. Als je het ritme vasthoudt, worden eventuele problemen op tijd opgespoord en kunnen deze makkelijker worden verholpen. Dat scheelt ritjes naar de praktijk, lange behandelingen waar veel materiaal aan te pas komt en hoge kosten! Zoek hier de gegevens van de Dental Clinics praktijk bij jou in de buurt.

 

Verder lezen over (duurzame) mondverzorging? Deze blogs vind je misschien ook interessant: