Goede mondzorg, ook voor uw algehele gezondheid

Dat een slechte mondgezondheid de kans op longontsteking, aderverkalking en hart en vaatziekten verhoogt, was al bekend. Nu blijkt uit diverse onderzoeken dat mensen met een slechte mondhygiëne of parodontitis een hoger risico lopen om hersenaandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Kortom: een goede mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor het gebit, maar voor het hele lichaam.

Onnodige gezondheidsrisico’s voorkomen

Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid. In de mond worden veel aandoeningen als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes en ontstekingen. Omgekeerd kunnen aandoeningen in de mond – via bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen – allerlei ziektes veroorzaken zoals hart- en vaatziekten. Doordat het belang van de mondgezondheid voor de algehele gezondheid wordt onderschat, lopen mensen onnodig gezondheidsrisico’s.

Belangrijk voor een goede mondgezondheid:

  • Mondhygiëne – Door uw gebit dagelijks goed te reinigen houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt zowel gaatjes als ontstoken tandvlees. Tweemaal per dag minimaal twee minuten poetsen met fluoridetandpasta, in combinatie met het gebruik van bijvoorbeeld tandenstokers, ragers en flosdraad.
  • Een gezond voedingspatroon – Steeds meer mondzorgprofessionals adviseren om een vast aantal eet- en drinkmomenten van zeven per dag aan te houden: drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes. Zo blijft het aantal zuuraanvallen op het gebit beperkt.
  • Regelmatig bezoek aan uw tandartspraktijk – Bij de periodieke controle door uw tandarts of mondhygiënist worden beginnende gaatjes en tandvleesaandoeningen ontdekt, en wordt de mondhygiëne waar nodig bijgestuurd.

Ouder worden

Tandenverlies en verlies van kauwkracht houden rechtstreeks verband met een verminderd functioneren van de hersenen en de geheugencapaciteit. Dit ontdekten onderzoekers van de universiteit van Karlstad in 2013. Ook toen ze de onderzoeksresultaten corrigeerden op factoren als leeftijd , geslacht en omgeving, bleef deze conclusie overeind. Gelijksoortige bevindingen komen van de School of Medicine and Dentistry van de Universiteit van Central Lancashire. Daar bekeken onderzoekers monsters van hersenen van mensen met en zonder dementie. In de hersenen van de dementiepatiënten werden restproducten gevonden van een bacterie die duidt op chronische parodontitis. Naast uw eetgewoontes kan dus ook het ouder worden van invloed zijn op uw gebit. Blijf uw gebit goed verzorgen en ga regelmatig naar de tandarts voor controle of uw tandvlees nog gezond is, ook als u een kunstgebit heeft.

Gevolgen slechte mondverzorging

Enkele voorbeelden van aandoeningen en gezondheidsklachten die in de mond kunnen vroegtijdig worden herkend zijn reuma, keel-, maag- en darmproblemen, diabetes, stress en verlaagde weerstand. Klachten die samenhangen met een slechte mondgezondheid zijn onder andere:

  • Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben een hoger risico op tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen dan mensen zonder diabetes. Suikerziekte kan tandvleesontstekingen verergeren en omgekeerd kunnen tandvleesaandoeningen het onder controle houden van diabetes bemoeilijken.
  • Bij een slechte mondhygiëne en parodontitis kunnen bacteriën een longontsteking veroorzaken, met name bij patiënten met een verhoogd risico. 43% van alle in een zorginstelling opgenomen ouderen blijkt longontstekingveroorzakende bacteriën in de mond te hebben.
  • Parodontitis wordt in toenemende mate gezien als risicofactor voor het bevorderen van een hartinfarct en in zekere mate ook een herseninfarct.
  • Mensen met mondinfecties gaan cognitief harder achteruit dan mensen met een gezonde mond
  • Ouderen met een tandvleesontsteking hebben een 17% hogere kans op hart- en vaatziekten (onder de 65 jaar is deze kans zelfs 44% hoger)
  • Reuma, suikerziekte en overgewicht houden allemaal in meer of mindere mate verband met een slechte mondverzorging.

Meer weten? Lees hier alles over een goede mondhygiëne voor een gezonde mond

Bronnen: