Ga naar de hoofdinhoud
Slotjesbeugel - Dental Clinics
uit 21.923 reviews

Hieronder hebben wij de antwoorden op veelgestelde vragen over beugels voor jou op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met één van onze Dental Clinics-praktijken.

Wanneer er iets mis is met jouw beugel, adviseren wij om eerst contact op te nemen met de praktijk. Vertel duidelijk wat er aan de hand is of wat er is beschadigd, ook als je binnenkort of nog dezelfde dag een afspraak hebt. Zo kunnen we rekening houden met eventuele extra tijd. Is er ’s avonds, in het weekend of tijdens de vakantie een probleem met jouw beugel of met de beugel van jouw kind? Lees dan de tips op ortho EHBO.

De kosten van een orthodontische behandeling zijn afhankelijk van het soort beugel en de duur van de behandeling. Dit zal per persoon verschillen. Gemiddeld kost een totale orthodontische behandeling tussen de €2.000 en €3.000. Alle kosten zijn gebaseerd op de door de overheid vastgestelde tarieven. De gehele lijst vind je op deze pagina op onze website. Het bedrag uit de begroting hoeft niet in één keer te worden betaald, maar wordt gespreid over de behandeling in rekening gebracht.

Een beugel wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar je kunt wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het is verstandig om eerst goed uit te zoeken op welke vergoedingen je recht hebt. Vergoedingen voor orthodontie kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Het kan nodig zijn om jouw pakket uit te breiden. Je kunt jouw pakket aan het eind van elk jaar wijzigen (dit is wettelijk vastgesteld en geldt voor iedere zorgverzekering). In dat geval is het wellicht verstandig om te wachten met de start van de behandeling tot jouw pakketwijziging is doorgevoerd.

Let op bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar: sommige verzekeraars hebben een wachttijd voor vergoeding van orthodontische behandeling. Je moet dan een half jaar of een jaar bij die zorgverzekeraar zijn aangesloten voordat jouw rekening wordt vergoed.

De duur van een behandeling hangt af van een aantal zaken:

  • De ernst van het probleem.
  • De groei van de patiënt.
  • Mogelijke afwijkende mondgewoontes.
  • Hoe trouw en nauwkeurig de instructies van de orthodontist/tandarts worden opgevolgd.

Een behandeling kan uitlopen als bijvoorbeeld de groei anders verloopt dan verwacht, het wisselen van tanden of kiezen trager verloopt of als niet goed wordt meegewerkt door de patiënt. Na de orthodontische behandeling kan een aanvullende tandheelkundige behandeling wenselijk zijn om een optimaal resultaat te bereiken. Jouw orthodontist en tandarts kunnen je hierover adviseren.

Een beugel is vrij kwetsbaar. Het is van groot belang om voorzichtig om te gaan met een beugel om losse slotjes en kromme draden te voorkomen.

Door het afbijten en eten van harde, taaie en kleverige dingen kan de beugel beschadigen. Tussendoortjes als dropjes, toffees, lollies, karamel, winegums, zuurtjes, pinda’s en popcorn kun je beter laten staan. Snijd harde etenswaren, zoals appels, wortels en stokbrood eerst in stukjes.

Tijdens een orthodontische behandeling is een goede mondhygiëne van groot belang. Zo voorkom je verkleuring, gaatjes, tanderosie en tandvleesontstekingen.

Let ook op het aantal eet- en drinkmomenten op een dag. Bij voorkeur niet meer dan 7 keer, want na ieder eet/drinkmoment duurt het even voordat tanden en kiezen weer goed beschermd zijn. Te vaak snacken is slecht voor het gebit!

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?