Veelgestelde vragen over beugels

Hieronder hebben wij de antwoorden op veelgestelde vragen over beugels voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met één van onze Dental Clinics-praktijken.

Wanneer er iets mis is met uw beugel, adviseren wij u eerst contact op te nemen met de praktijk. Vertel duidelijk wat er aan de hand is of wat er is beschadigd, ook als u binnenkort of nog dezelfde dag een afspraak hebt. Zo kunnen we rekeninghouden met eventuele extra tijd.

Is er ’s avonds, in het weekend of tijdens de vakantie een probleem met uw beugel of met de beugel van uw kind? Lees dan de tips op ortho EHBO.

De kosten van een orthodontische behandeling zijn afhankelijk van het soort beugel en de duur van de behandeling. Dit zal per persoon verschillen. Gemiddeld kost een totale orthodontische behandeling tussen de €2.000 en €3.000.

Alle kosten zijn gebaseerd op de door de overheid vastgestelde tarieven. De gehele lijst vind u op deze pagina op onze website. Het bedrag uit de begroting hoeft niet in één keer te worden betaald, maar wordt gespreid over de behandeling in rekening gebracht.

Een beugel wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar u kunt wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het is verstandig om eerst goed uit te zoeken op welke vergoedingen u recht heeft. Vergoedingen voor orthodontie kunnen per zorgverzekeraar verschillen.

Het kan nodig zijn om uw pakket uit te breiden. U kunt uw pakket aan het eind van elk jaar wijzigen (dit is wettelijk vastgesteld en geldt voor iedere zorgverzekering). In dat geval is het wellicht verstandig om te wachten met de start van de behandeling tot uw pakketwijziging is doorgevoerd.

Let op bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar: sommige verzekeraars hebben een wachttijd voor vergoeding van orthodontische behandeling. U moet dan een half jaar of een jaar bij die zorgverzekeraar zijn aangesloten voordat uw rekening wordt vergoed.

De duur van een behandeling hangt af van een aantal zaken:

  • De ernst van het probleem.
  • De groei van de patiënt.
  • Mogelijke afwijkende mondgewoontes.
  • Hoe trouw en nauwkeurig de instructies van de orthodontist/tandarts worden opgevolgd.

Een behandeling kan uitlopen als bijvoorbeeld de groei anders verloopt dan verwacht, het wisselen van tanden of kiezen trager verloopt of als niet goed wordt meegewerkt door de patiënt. Na de orthodontische behandeling kan een aanvullende tandheelkundige behandeling wenselijk zijn om een optimaal resultaat te bereiken. Uw orthodontist en tandarts kunnen u hierover adviseren.

Een beugel is vrij kwetsbaar. Het is van groot belang om voorzichtig om te gaan met een beugel om losse slotjes en kromme draden te voorkomen.

Door het afbijten en eten van harde, taaie en kleverige dingen kan de beugel beschadigen. Tussendoortjes als dropjes, toffees, lollies, karamel, winegum, zuurtjes, pinda’s en popcorn kunt u beter laten staan. Snijd harde etenswaren, zoals appels, wortels en stokbrood eerst in stukjes.

Tijdens een orthodontische behandeling is een goede mondhygiëne van groot belang. Zo voorkomt u verkleuring, gaatjes, tanderosie en tandvleesontstekingen.

Let ook op het aantal eet- en drinkmomenten op een dag. Bij voorkeur niet meer dan 7 keer, want na ieder eet/drinkmoment duurt het even voordat tanden en kiezen weer goed beschermd zijn. Te vaak snacken is slecht voor het gebit!