Ortho EHBO

Actuele aanvullende informatie over uw beugelbehandeling en het Coronavirus

Wat is spoed?
In geval van spoed kunt U telefonisch contact opnemen met de praktijk voor het maken van een afspraak. Onder spoed wordt verstaan:

  • Erge pijn of risico op het doorslikken van een groot of scherp onderdeel van de apparatuur.
  • Een (trans- palatinale) bar die loshangt, of zeer pijnlijk in het gehemelte prikt.
  • Een loshangende hyrax (spin/vlinder), een loshangende herbst (scharnierbeugel), forsusveer of een ander loshangend deel van een beugel groter dan een bracket.
  • Een losse spalk die pijnklachten veroorzaakt.

 Wat betekent dit voor mijn beugelbehandeling?
Uw reguliere afspraak is nu een aantal weken opgeschoven. Voor de meeste soorten beugels  kan dit geen kwaad. Het kan echter zijn dat de instructies, die bij de laatste controle gegeven zijn , veranderd moeten worden. Hiervoor gelden de volgende aanpassinge:

  • Apparatuur waaraan gedraaid moet worden: STOPPEN met draaien totdat u een afspraak gehad heeft op de praktijk.
  • Voor uitneembare beugels en het dragen van elastieken geldt: bij twijfel alleen ‘s nachts dragen of neem contact op met de praktijk om te overleggen.

Mocht u twijfel hebben of de  tanden of kaken wel in de goede richting bewegen, neem dan gerust contact op met de praktijk.

Ortho EHBO
Is er ’s avonds, in het weekend of tijdens de vakantie een probleem met uw beugel of met de beugel van uw kind? Lees dan eerst hieronder onze tips voor het oplossen van de meest voorkomende klachten. Mogelijk kunt u zelf het ongemak verhelpen en zo de klachten verminderen. Stuur de praktijk een mail zodat u zo snel mogelijk terecht kan, u wordt de eerstvolgende werkdag ingepland.

Wanneer u op vakantie bent, dan kunt u indien gewenst een orthodontist of tandarts op uw vakantieadres om hulp vragen. Denk er wel aan dat tandheelkundige behandelingen in het buitenland niet altijd worden vergoed vanuit de verzekering. Neem eventueel van tevoren contact met op met uw verzekeraar om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan.

Laat de beugel uit en mail de praktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen. In sommige gevallen wordt de beugel voor reparatie opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. De reparatie duurt dan iets langer. Als u uw gebitsmodellen nog hebt, neem deze dan mee.

Vraag iemand om voorzichtig met een nagelknipper of kniptang het prikkende draadje af te knippen. Mail de praktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen, ook als het draadje na uw handeling niet meer prikt.

Uitsluitend wanneer het hindert mag het ringetje verwijderd worden van de kies. Soms is het nodig om dan ook een stukje van een draad van de beugel af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Wanneer u een headgear/buitenbeugel draagt dan moet u deze uitlaten tot het ringetje weer is vastgezet. Mail de praktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen en neem de buitenbeugel mee.

Uitsluitend wanneer het hindert mag de bracket verwijderd worden van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Stop tijdelijk met het dragen van elastiekjes. Mail de praktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen.

Prikt de spalk, doe er dan wat wax op (of eventueel een stukje suikervrije kauwgom) en neem op de eerstvolgende werkdag contact op met de praktijk. Laat het spalkje in de mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Trek de spalk nooit los. Als de spalk uit uw mond is dan kunnen de tanden zich vrij snel weer verplaatsen! Vervolgens moet er een nieuwe spalk gemaakt worden waar ook extra kosten aan vastzitten. Wanneer u een nachtbeugel/retentiebeugel heef draag deze dan zoveel mogelijk.

 

Als de schanieren los zitten probeer deze dan zelf met het meegeleverde imbus sleuteltje vast te draaien. Mocht dit niet lukken probeer dan beide kanten los te draaien en de scharnieren te verwijderen. Mocht er een ringetje/bandje loszitten zie ‘’er zit een ringetje/bandje los’’. Mail de praktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen om de beugel te laten repareren.