Ortho EHBO

Dental Clinics en TopOrtho vallen, samen met zes andere mondzorgdiensten, onder de vlag van TopMondzorg. We delen onze kennis en kunde op het gebied van mondzorg, zodat we patiënten en cliënten de best mogelijke zorg kunnen bieden. In geval van spoed adviseren wij u telefonisch contact op te nemen met de tandartspraktijk of jouw orthodontiepraktijk voor het maken van een afspraak. Onder spoed wordt verstaan:

  • Erge pijn.
  • Risico op het doorslikken van een groot of scherp onderdeel van de apparatuur.
  • Een bar die loshangt of zeer pijnlijk in het gehemelte prikt.
  • Een loshangende hyrax (spin/vlinder), een loshangende herbst (scharnierbeugel), forsusveer of een ander loshangend deel van een beugel groter dan een bracket.
  • Een losse spalk die pijnklachten veroorzaakt.

Veelvoorkomende klachten beugels

Is er ’s avonds, in het weekend of tijdens de vakantie een probleem met uw beugel of met de beugel van uw kind? Lees dan eerst hieronder onze tips voor het oplossen van de meest voorkomende klachten. Mogelijk kunt u zelf het ongemak verhelpen en zo de klachten verminderen. Stuur de tandartspraktijk een mail zodat u zo snel mogelijk terecht kan, u wordt de eerstvolgende werkdag ingepland.

Wanneer u op vakantie bent, dan kunt u bij spoed een orthodontist of tandarts op uw vakantieadres om hulp vragen. Denk er wel aan dat tandheelkundige behandelingen in het buitenland niet altijd worden vergoed vanuit de verzekering. Neem eventueel van tevoren contact met op met uw verzekeraar om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan.

Laat de beugel uit en mail de tandartspraktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen. In sommige gevallen wordt de beugel voor reparatie opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. De reparatie duurt dan iets langer. Als u uw gebitsmodellen nog hebt, neem deze dan mee.

Vraag iemand om voorzichtig met een nagelknipper of kniptang het prikkende draadje af te knippen. Mail of bel de tandartspraktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen, ook als het draadje na uw handeling niet meer prikt.

Alleen wanneer u last van het ringetje hebt, mag deze verwijderd worden van de kies. Soms is het nodig om dan ook een stukje van een draad van de beugel af te knippen (zie bovenstaande vraag ‘Er prikt een draadje’).

Wanneer u een headgear/buitenboordbeugel draagt, dan moet u deze uitlaten tot het ringetje weer is vastgezet. Mail of bel de tandartspraktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen en neem de buitenbeugel mee.

Is er een bracket van je slotjesbeugel los geraakt? Alleen wanneer u last van de losse bracket hebt, mag deze verwijderd worden van de draad. Soms is het nodig om een stukje van de draad af te knippen (zie bovenstaande vraag ‘Er prikt een draadje’). Stop tijdelijk met het dragen van elastiekjes. Mail of bel de tandartspraktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen.

Prikt de spalk? Doe er dan wat wax op (of eventueel een stukje suikervrije kauwgom) en neem op de eerstvolgende werkdag contact op met de tandartspraktijk. Laat het spalkje in de mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Trek de spalk nooit los. Als de spalk uit uw mond is dan kunnen de tanden zich vrij snel weer verplaatsen! Vervolgens moet er een nieuwe spalk gemaakt worden waar ook extra kosten aan vastzitten. Wanneer u een nachtbeugel/retentiebeugel heeft, raden wij u aan deze zoveel mogelijk te dragen.

 

Als de schanieren los zitten probeer deze dan zelf met het meegeleverde imbussleuteltje vast te draaien. Mocht dit niet lukken probeer dan beide kanten los te draaien en de scharnieren te verwijderen. Mocht er een ringetje/bandje loszitten, volg dan de instructies bij ‘’Er zit een ringetje/bandje los’. Mail of bel de tandartspraktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen om de beugel te laten repareren.