Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - Tandenpoetsen bij kinderen – Dental Clinics
uit 21.798 reviews

Wat leuk dat je meedoet aan onze poets-challenge! We zijn benieuwd wie er beter poetst, jij of je ouders? Hieronder vind je de gebruiksaanwijzing van de plakverklikkers die je nodig hebt om je poetsresultaat te controleren. Ook lees je meer over het voorkomen van gaatjes.

Zo gebruik je de plakverklikker

  1. Kauw thuis na het tandenpoetsen op het tablet.
  2. Verspreid de kleur met je tong over je tanden en kiezen.
  3. Daarna spoel je met een beetje water. Slik dit niet door.
  4. Wees voorzichtig met het uitspugen. Wanneer de kleurstof op je kleding komt kan er een vlek komen die er niet meer uit gaat.
  5. De blauwe en rode plekken op je tanden laten zien waar nog tandplak zit. Dit zijn de plekken waar je nog beter kan poetsen. De blauwe plekken zijn tandplak die er al wat langer zit. De rode plekken zijn nieuwe tandplak.
  6. Wie de minste gekleurde plekken heeft, heeft het beste gepoetst en dus de challenge gewonnen.
  7. Poets je tanden na de challenge om alle kleur weg te halen.

Maak een preventie-afspraak

Ging het poetsen goed of zitten er juist veel gekleurde plekken? De preventieassistent en mondhygiënist helpen jou om gaatjes te voorkomen, want met de juiste zorg is dit zeker mogelijk. Zij geven tips over gezonde voeding, het aantal eet- en drinkmomenten en het poetsen van je tanden. Heb jij al een preventie-afspraak gepland staan? Goed om te weten is dat het jouw ouders niks kost om een afspraak te maken. Mondzorg voor kinderen valt namelijk onder de basisverzekering.

Veelgestelde vragen over plakverklikkers

Plakverklikkers zijn tabletten waar je na het tandenpoetsen op kunt kauwen. De tabletten kleuren recent tandplak rood en ouder tandplak blauw en laten precies zien waar je nog beter kunt poetsen. De substantie die de kleuring veroorzaakt is een tijdelijke kleurstof, bestaande uit een voedingskleurstof die onschadelijk is voor de gezondheid en die gemakkelijk van de tanden kan worden gepoetst.

De kleurstof verliest z’n werking ongeveer een half uur na het kauwen van het tablet, tijdens dit half uur blijft de mond gekleurd. Je kunt de kleur weg krijgen door je tanden weer opnieuw te poetsen.

De substantie die de kleuring veroorzaakt is een tijdelijke kleurstof, bestaande uit een voedingskleurstof die onschadelijk is voor de gezondheid. Er zit geen erytrosine (E127) in. De plakverklikkers zijn glutenvrij.