Veelgestelde vragen over röntgenfoto’s

Hieronder hebben wij de antwoorden op veelgestelde vragen over het maken van röntgenfoto’s voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met één van onze Dental Clinics-praktijken.

Problemen aan het gebit zijn in veel gevallen niet met het blote oog te zien. Daarom maakt uw tandarts regelmatig röntgenfoto’s. Zo kunnen eventuele problemen aan het gebit, zoals ontstekingen en gaatjes, op tijd verholpen worden.

Hoe vaak wij adviseren röntgenfoto’s te maken, hangt af van de conditie van het gebit. Dit kan variëren van elke 6 maanden bij een hoog risico tot elke 24 maanden bij een laag risico.

Er zijn drie soorten röntgenfoto’s: bite-wings, een solo-opname en een orthopantomogram.

Bite-wings zijn kleine overzichtfoto’s van het gebit. Een solo-opname laat slechts één tand of kies zien en een orthopantomogram laat het gehele gebit zien.

Nee. Het maken van röntgenfoto’s is niet schadelijk. Bij het maken van röntgenfoto’s komt een zeer kleine hoeveelheid straling vrij.

Eén kleine foto is gelijk aan het eten van 10 bananen (jazeker, een banaan bevat straling).

Voor de kosten voor het maken van röntgenfoto’s, verwijzen wij u graag door naar deze pagina.

Nee, het maken van een röntgenfoto tijdens de zwangerschap is niet schadelijk. De tandarts maakt alleen röntgenfoto’s van het gebit of de kaak. Er komt hierbij zeer weinig straling vrij. Tevens komt de straling niet in de buurt van de vrucht.

Wanneer u toch liever wilt wachten tot na de zwangerschap, kunt u dit aangeven bij uw behandelaar.