Veelgestelde vragen

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over de apexresectie, ook wel wortelpuntbehandeling, voor u op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best om u van alle informatie te voorzien, Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar uw tandartspraktijk.

Algemene informatie Apexresectie

Voor een chirurgische wortelkanaalbehandeling is speciale apparatuur en deskundigheid nodig. Uw eigen tandarts kan u om deze reden doorverwijzen naar een tandarts-endodontoloog of kaakchirurg die deze apparatuur heeft en bijzondere behandelingen kan uitvoeren.

Als er niet wordt behandeld en de infectie blijft bestaan, kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen gedeeltelijk verloren gaan. Als dat gebeurt kunnen tanden en kiezen los komen te staan en uiteindelijk verloren gaan.

Tijdens het eerste consult kunnen we een inschatting maken van de prognose van de behandeling. Is er bijvoorbeeld sprake van vergaand botverlies, dan zakt de kans op een succesvolle wortelpuntoperatie. Een andere mogelijkheid is om de tand of kies te trekken. Met uw tandarts kunt u bespreken of een tand of kies te vervangen is door bijvoorbeeld een brug of een implantaat.

Een wortelpuntbehandeling is meestal zonder complicaties. Omdat er in het tandvlees wordt gesneden, kunnen er na de behandeling wel wat complicaties ontstaan, zoals nabloeding, zwelling en napijn. Met een coolpack proberen we de zwelling tegen te gaan en u mag paracetamol innemen indien dit nodig is. Tijdens de behandeling is de kans op complicaties erg klein.

Verloop van de Apexresectie

De behandeling duurt ongeveer één uur. Dit geldt alleen voor de chirurgische behandeling aan de wortelpunt, die alleen zin heeft na een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling. Lees meer over een wortelkanaalbehandeling.

U wordt plaatselijk verdoofd, waardoor de behandeling over het algemeen vrijwel pijnloos is. Meestal zal door de verdoving de bestaande pijn onmiddellijk verdwijnen.

Uw hechting lost vanzelf op binnen 1 tot 2 weken op óf u krijg een vervolgafspraak om het hechtdraad te laten verwijderen. Trek niet aan uw lip of wang om naar de hechtingen te kijken; hierdoor kunt u de hechtingen lostrekken.

Voorafgaand, tijdens en na de behandeling maken we röntgenfoto’s. Deze drie momenten zijn belangrijk, want zo hebben we controle over het verloop van de behandeling en de genezing.

Nazorg en herstel

De genezing van de wond van de operatie zal enige tijd duren. Het kan zijn dat u nog een paar dagen tot 1 week last hiervan zult ondervinden. De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt.

Vermijd de eerste paar dagen het eten van hard voedsel. Ook veel praten, zwaar tillen of blazen kunnen de wondgenezing vertragen.

Zeer belangrijk voor een goede wondgenezing is het normaal reinigen van de tanden en kiezen. Wees in het begin wel voorzichtig op de plaatsen waar de behandeling heeft plaatsgevonden. Vaak geven wij een recept voor een mondspray mee, waarmee het behandelde gebied kan worden gereinigd.

Om de genezing te bevorderen, adviseren wij u om bij voorkeur 2 weken vóór tot 2 weken na de behandeling niet te rokenOnderzoek toont aan dat stoppen met roken de wondgenezing bevordert. Ook is het gebruik van alcohol de eerste dagen na de behandeling af te raden. Doordat alcohol een verdunnend effect op het bloed heeft, vergroot het de kans op nabloeding.

Soms worden medicijnen voorgeschreven ter bestrijding van infectie of pijn. Sommige van bovengenoemde medicijnen kunnen allergische reacties veroorzaken zoals huiduitslag of maag- en darmstoornissen. Ook kunnen medicijnen de rijvaardigheid beïnvloeden. In het geval van bijwerkingen dient u contact met de tandartspraktijk op te nemen.

Om napijn te voorkomen, is het is verstandig om na de behandeling alvast twee tabletten paracetamol van 500 milligram in te nemen. De pijnstillers werken namelijk veel effectiever als u ze inneemt voordat de pijn opkomt. De volgende dag kunt u zelf bepalen of verdere pijnstilling nog nodig is.

Gebruik bij voorkeur paracetamol en geen aspirine of acetylsalicylzuur-bevattende pijnstillers, omdat deze kunnen de kans op een nabloeding vergroten.

Het is normaal dat de wond de eerste 24 uur lichtelijk nabloed. U merkt dit door een verkleuring van het speeksel. Bij heftige nabloeding is het van belang dat u de wond droog maakt en vervolgens 10 minuten lang enige druk op de wond uitoefent. Gebruik hiervoor een gaasje of een schone zakdoek. Indien na 10 minuten drukgeven de bloeding niet stopt, dient u contact met ons op te nemen.

De meeste zwellingen zijn niet pijnlijk, maar kunnen wel vervelend zijn. Door 15 tot 20 minuten te koelen met ijs of een coolpack gaat u de zwelling tegen. U kunt dit tijdens de eerste dag vier keer herhalen. Daarna heeft koelen geen zin meer, maar het kan wel prettig aanvoelen. Vaak is de zwelling na een dag of 5 verdwenen.

Tarieven en vergoedingen

De tandheelkundige tarieven worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zijn geldend voor alle tandartsen in Nederland.  Deze tarieven vindt u op onze website.

Wij raden u aan om contact met uw zorgverzekeraar op te nemen, om te kijken of uw behandeling wordt vergoed. U ontvangt voorafgaand aan de behandeling een begroting.