Veelgestelde vragen facings

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over facings voor u op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best u van alle informatie over dit onderwerp te voorzien. Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar uw tandartspraktijk.

Een facing is een dun plaatje van composiet of porselein dat op uw tand wordt geplakt. Meer informatie over facings vindt u op deze overzichtspagina.

Bij Dental Clinics kan gekozen worden uit twee soorten facings: een facing van composiet of een facing van porselein. Samen met uw tandarts wordt bekeken welke facing het meest geschikt voor u is.

Een facing van composiet is goedkoper dan een facing van porselein. Een facing van porselein wordt namelijk in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarnaast wordt er bij het plaatsen van composieten facings minder van de eigen tand weggeslepen en kan de tandarts de facing al bij de eerste afspraak plaatsen. Echter, facings van composiet gaan minder lang mee en verkleuren sneller dan facings van porselein.

Porseleinen facings zijn minder gevoeling voor aanslag aan de tanden, zijn gladder en geven vaak een mooier cosmetisch effect, omdat ze transparanter zijn dan composieten facings. Wel kunnen porseleinen facings niet direct geplaatst worden. Meestal zijn hier meerdere afspraken bij de tandarts voor nodig.

De kosten van een facing hangen af van het materiaal dat wordt gebruikt. Een facing van porselein is duurder dan een facing van composiet. Dat heeft niet alleen met het materiaal te maken; een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt en een facing van composiet niet. Bovendien zijn voor een porseleinen facing meerdere bezoeken aan de tandarts nodig. Een composieten facing wordt meestal in één keer geplaatst.

De codes die gebruikt worden voor het plaatsen van een facing zijn R78 of R79. Op onze pagina met tandartstarieven vindt u alle codes die gebruikt worden bij het plaatsen van facings.

De kosten voor een facing zitten niet in het basispakket van de zorgverzekeraars. Vergoeding van (een deel van) de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering.

Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Door omstandigheden of door (mond)gewoonten zoals nagelbijten, tandenknarsen of het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen kan het zijn dat de facing los komt of breekt. Neem dan contact met ons op. Doe dat ook als u na het plaatsen van een facing klachten houdt die na een paar dagen niet over gaan.

Uw tandarts zal met u bespreken of een facing een goede oplossing in uw situatie is. Soms is een andere behandeling beter, zoals vullingen, kronen, een beugel of bleken.

Of de tandarts uw tanden moet slijpen voor het plaatsen van een facing ligt aan welk type facing bij u geplaatst gaat worden. Bij een porseleinen facing slijpen we een dun laagje van het glazuur af. Zo past de facing goed over uw tand heen. Uiteraard zorgen we ervoor dat de grootte van de facing precies past bij uw andere tanden.

Bij een facing van composiet wordt de tand vooraf behandeld met zuur om het oppervlakte wat ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengen we de composiet laagje voor laagje aan.

Ja, het is mogelijk om op één tand een facing te plaatsen.

Hoe we facings zetten is afhankelijk van het type facing dat gebruikt wordt.

Bij een porseleinen facing slijpen we een dun laagje van het glazuur af. Zo past de facing goed over uw tand heen. Uiteraard zorgen we ervoor dat de grootte van de facing precies past bij uw andere tanden.

Bij een facing van composiet wordt de tand vooraf behandeld met zuur om het oppervlakte wat ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengen we de composiet laagje voor laagje aan.

Ja, facings kunnen verwijderd worden. Na het verwijderen kunnen weer nieuwe facings geplaatst worden.