Veelgestelde vragen ouderenmondzorg

Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen over ouderenmondzorg voor u op een rij gezet. Wij doen ons uiterste best u van alle informatie over dit onderwerp te voorzien. Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel of mail dan naar uw tandartspraktijk.

U kunt uw mond gezond houden door twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta. Bij het ouder worden kan het zijn dat het poetsen van de tanden lastiger wordt. Bijvoorbeeld door stijve handen. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan dan een oplossing zijn. U hoeft dan namelijk zelf minder druk uit te oefenen en kunt uw handen vrijwel stilhouden.

Voor het schoonhouden van de ruimte tussen de tanden kunnen aanvullende mondzorgmiddelen gebruikt worden, zoals ragers, tandenstokers of flossdraad. Ook kan de tong gereinigd worden met een tongschraper. Overleg met uw tandarts welk mondzorgmiddel het beste bij u past en wat voor u de beste manier is om uw mond schoon te houden.

Er is een aantal problemen dat vaker voorkomt bij oudere patiënten, zoals tandbederf, onstekingen aan het tandvlees en kaakbot en aandoeningen van de slijmvliezen.

Oudere patiënten gebruiken vaak meerdere medicijnen. Het gebruik van medicijnen is een extra risicofactoor voor de mondgezondheid, omdat veel medicatie invloed heeft op de speekselproductie. Hierdoor neemt de natuurlijke bescherming van het speeksel af en de kans op een grote mond toe.

 

Ook met een kunstgebit is het belangrijk regelmatig naar de tandarts te gaan. Door het slinken van het kaakbot kan de gebitsprothese minder goed gaan zitten. Hierdoor kunnen beschadigingen aan het mondslijmvlies ontstaan. De tandarts kan beoordelen of uw kunstgebit nog goed zit en of uw tandvlees nog steeds gezond is.

 

 

Een tandarts-geriatrie is een tandarts met een aanvullende opleiding en veel ervaring met mondzorg aan (kwetsbare) ouderen. De tandarts-geriatrie voert dezelfde behandelingen uit als een reguliere tandarts, maar heeft extra kennis op het gebied van ouderenmondzorg en affiniteit met ouderen.

Tevens heeft een tandarts-geriatrie kennis van ziektebeelden, mondzorgproblemen en medicatiegebruik bij ouderen en overlegt hij indien nodig met de huisarts en/of een medisch specialist.