uit 20.246 reviews

Heb je vragen over het plaatsen van een kroon? Op deze pagina vind je antwoord op de meestgestelde vragen over dit onderwerp. Heb je meer vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op!

Hoe wordt een kroon geplaatst?

Het plaatsen van een kroon gebeurt meestal in twee bezoeken. Tijdens het eerste bezoek prepareert de tandarts de tand, maakt een afdruk en plaatst een tijdelijke kroon. Bij het tweede bezoek wordt de permanente kroon aangebracht en aangepast voor een perfecte pasvorm.

Hoelang duurt het om een kroon te plaatsen?

Een groot deel van onze praktijken beschikt over de modernste Cerec cad-cam apparatuur. Hiermee kunnen kronen snel en met precisie uit hoogwaardig porselein worden gemaakt en geplaatst. Er is dan maar één behandeling nodig.

Wat zijn de voordelen van een kroon?

Kronen bieden aanzienlijke voordelen. Ze herstellen niet alleen de vorm, grootte en functie van een tand, maar verbeteren ook de esthetiek van jouw glimlach. Daarnaast bieden ze extra bescherming aan de tand, waardoor verdere schade wordt voorkomen.

Is een kroon plaatsen pijnlijk?

Het afslijpen van jouw tand of kies kan soms wat gevoelig aanvoelen. Om dit te voorkomen passen we in de meeste gevallen lokale verdoving toe. Na het plaatsen van de kroon kun je een periode van tijdelijke gevoeligheid ervaren, die na verloop van tijd zal verminderen. Eten, drinken en tandenpoetsen kun je gewoon blijven doen, hoewel het aan te raden is de kroon op de eerste dag niet te zwaar te belasten. Mocht je langer last hebben van pijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Hoelang kun je niet eten na het plaatsen van een kroon?

Na het plaatsen van een tijdelijke kroon is het verstandig om minstens 30 minuten te wachten met eten, tot de verdoving is uitgewerkt. Met de permanente kroon kun je meestal direct eten, maar wees voorzichtig met harde of plakkerige voedingsmiddelen in de eerste dagen.

Kan er altijd een kroon op een afgebroken kies?

Niet elke afgebroken kies is geschikt voor een kroon. De tandarts moet voldoende gezonde tandstructuur hebben om de kroon te ondersteunen. In sommige gevallen kan een opbouw nodig zijn.

Hoelang gaat een kroon gemiddeld mee?

Een kroon gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, afhankelijk van het materiaal, de plaatsing in de mond, en hoe goed de kroon en het omliggende gebit onderhouden worden. Goede mondhygiëne en regelmatige tandartsbezoeken kunnen de levensduur van een kroon verlengen.

Welke risico’s zitten er aan kronen?

De behandeling voor het plaatsen van een kroon kent nauwelijks risico’s. Het kan voorkomen dat je in het begin wat gewenningstijd nodig hebt of dat jouw tand of kies wat gevoeliger is. Mocht de kroon bijvoorbeeld te hoog aanvoelen, dan kunnen we dit gemakkelijk voor je aanpassen.

Zijn er alternatieven voor kronen?

Hoewel er alternatieve behandelingsopties beschikbaar zijn, bieden deze vaak niet dezelfde kwaliteit of esthetiek als een kroon of brug. Voor situaties waarin je een kroon overweegt, behoren opties zoals vullingen, facings of het trekken van de tand of kies tot de mogelijkheden. In het geval van een brug, kunnen een implantaat of een uitneembare prothese overwogen worden.

Dental Clinics - Gezondheid & het gebit – Dental Clinics

Je bent van harte welkom!

Nieuwe patiënt?