Tandartsweetjes

Melkgebit versus blijvend gebit: de verschillen

De meeste kinderen beginnen rond hun zesde jaar met wisselen. Dit gebeurt volgens een vast patroon, waarbij de laatste tanden rond de 12 jaar wisselen. Hoewel het melkgebit dus een aardige tijd meegaat, is het lang niet zo compleet als het blijvende gebit. Wij zetten de verschillen voor u op een rijtje: Melkgebit: 20 tanden…

Waarom is lachen gezond?

Lachen is gezond! Maar waarom eigenlijk? We schreven al eerder over een onderzoek waaruit bleek dat een echte, gemeende lach je levensduur kan verlengen. Maar lachen heeft nog veel meer positieve effecten op het lichaam. Gelukshormonen Wanneer je lacht wordt de aanmaak van verschillende gelukshormonen in het lichaam verhoogd. Deze hormonen zorgen voor een gevoel…

Waar blijft de tandwortel als je tanden wisselt?

Rond het zesde levensjaar is het zover: de tanden gaan wisselen. Een heel belangrijke fase in de ontwikkeling van het blijvend gebit. Maar waar blijven de tandwortels van de melktanden eigenlijk? Onder de melktanden ontstaan de tanden van het blijvend gebit. Deze tanden groeien langzaam omhoog en drukken vervolgens tegen de tandwortels van de melktanden…

Hoe komt het dat kauwgom niet aan echte tanden blijft plakken, maar wel aan een kunstgebit?

Wie een kunstgebit heeft kan kauwgom beter laten staan. Hoewel kauwgom niet aan echte tanden blijft zitten, plakken de meeste soorten kauwgom bij een kunstgebit aan de tanden vast. Niet ernstig, maar wel vervelend! Maar waardoor komt dit eigenlijk? Dit heeft de maken met het hoofdbestanddeel van kauwgom, gumbase genaamd. Gumbase is waterafstotend, maar het…

Hierdoor bijt je soms opeens op je tong

Soms komt het voor dat je tijdens het eten opeens op je tong bijt. En dat kan behoorlijk vervelend en pijnlijk zijn. Maar waardoor komt het eigenlijk? Duizenden kauwbewegingen per dag De Volkskrant legde de vraag voor aan oraal fysioloog Andries van der Bilt van het UMC Utrecht. Van der Bilt geeft aan dat het…