Waarom is lachen gezond?

Lachen is gezond! Maar waarom eigenlijk? We schreven al eerder over een onderzoek waaruit bleek dat een echte, gemeende lach je levensduur kan verlengen. Maar lachen heeft nog veel meer positieve effecten op het lichaam.

Gelukshormonen

Wanneer je lacht wordt de aanmaak van verschillende gelukshormonen in het lichaam verhoogd. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van tevredenheid en geluk en werken bovendien pijnstillend. Daarbij werkt lachen ontspannend, geeft het energie en zorgt het ervoor dat je positiever tegen problemen aankijkt. Je hersenen kennen niet het verschil tussen een echte lach en een neppe lach. Hierdoor profiteer je ook bij een neppe lach van deze voordelen.

Kleinere kans op een hartaanval

Wie een half uurtje per dag lacht, heeft een kleinere kans op een hartaanval. Dit betekent natuurlijk niet dat mensen die lachen helemaal geen hartaanval kunnen krijgen, maar het vermindert de kans wel. Onderzoekers van de Loma Linda School of Medicine hebben ontdekt dat lachen de productie van cortisol remt. Cortisol is een stresshormoon dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van verschillende aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten. Cortisol zorgt ervoor dat je kransslagaderen verstijven. Wanneer de kransslagaderen minder verstijven, is de doorbloeding in je lichaam beter en daardoor de kans op een hartaanval kleiner. 1 minuut lachen stimuleert het hart en de bloedcirculatie zelfs net zo goed als wanneer je 10 minuten roeit.

Minder vaak ziek

Wie regelmatig lacht heeft een beter werkend immuunsysteem. Lachen helpt om het aantal afweerstoffen en zogeheten natural killer cellen in het bloed te verhogen. Hierdoor ben je minder vaak ziek en herstel je sneller in het geval van ziekte.

Workout voor het lichaam

Tijdens het lachen gebruik je veel spieren: in je gezicht in totaal 15, maar ook de spieren in je buik en middenrif. Als je 10 tot 15 minuten lacht verbrand je zelfs ongeveer 50 calorieën. Een leuke workout!

Genoeg redenen dus om (nog) vaker te lachen! Wilt u genieten van een gezonde, stralende lach? Lees hier alles over een goede mondhygiëne.