Ga naar de hoofdinhoud
Dental Clinics - DC Krommenie 30-05-2024 21
uit 21.923 reviews

Zorgverleners in de tandartspraktijk

Wij werken nauw samen in een behandelteam, waarin iedereen zich heeft bekwaamd in bepaalde handelingen. Zo zetten wij ons samen in voor jouw mondgezondheid en krijg je altijd de beste behandelaar voor de benodigde zorg. Dit kan wel betekenen dat je niet altijd door dezelfde behandelaar wordt geholpen. Onze behandelaren zijn de (gespecialiseerde) tandartsen, mondhygiënisten, paro-preventieassistenten en preventieassistenten. Zij worden ondersteund door tandartsassistenten en sterilisatie-assistenten. En natuurlijk hebben we onze ondersteunende teamleden zoals de office-/praktijkmanager en receptionisten.

Bij wie in de tandartspraktijk is mijn afspraak?

Wij vinden het belangrijk dat je weet door wie je wordt geholpen in onze tandartspraktijk. Op de website zijn alle behandelaren te vinden met voor- en achternaam inclusief BIG-registratienummer, functie en aandachtsgebieden. In de tandartspraktijk is iedereen herkenbaar aan een naambordje met daarop voor- en achternaam en de functie.

Goed geregeld in de Wet-BIG

Jouw tandarts heeft altijd de regie over jouw behandeling. Hij kan bepaalde taken delegeren naar andere medewerkers in de praktijk. Deze vorm van taakdelegatie is geregeld in de Wet-BIG. Hierin staat beschreven wie wat mag doen en onder welke voorwaarden. Als de tandarts een voorbehouden handeling, zoals het maken van een röntgenfoto, delegeert aan een assistent heeft deze hiervoor een externe opleiding gevolgd. Daarvoor is een toets succesvol afgerond en dit is allemaal schriftelijk vastgelegd. Ook moet de tandarts altijd in de praktijk aanwezig zijn om de mogelijkheid tot tussenkomst te kunnen garanderen.

Specialist, differentiatie of aandachtsgebied: wat is het verschil?

Online zul je regelmatig het woord ‘specialist’ zien, maar ook ‘tandarts met differentiatie of aandachtsgebied’. Hiermee wordt een tandarts bedoeld die extra kennis en ervaring heeft over een bepaald onderwerp. Toch zit er wel een verschil in de officiële betekenis van het woord ‘specialist’ en hoe het veelal wordt gebruikt. In de tandheelkunde zijn er namelijk maar twee specialisaties: kaakchirurgie en orthodontie. Zo mogen alleen tandartsen die zich na hun basisopleiding 4 jaar specialiseerden aan een erkende universiteit zich orthodontist noemen. Op onze website zie je duidelijk vermeld staan of je behandeld wordt door een specialist of een tandarts met een differentiatie. Een overzicht van alle differentiaties vind je op tandarts.nl.

Meer weten over beroepen in de tandartspraktijk?

Meer weten? Wij zijn altijd bereikbaar voor vragen of aanvullende toelichting. Ook is er een folder beschikbaar ‘Door wie word je geholpen’ waarin we uitleggen welke functies, welke bevoegdheden hebben. Zo zijn wij volkomen transparant en is het voor jou duidelijk door wie je wordt geholpen.