Ga naar de hoofdinhoud
uit 21.903 reviews

De kinderen in groep 1 van basisschool De Koperwiek in Venlo kregen poetsles. Onze collega Chantal Jacobs, tandartsassistent bij Dental Clinics gaf deze poetslessen en vertelt hoe haar dag is verlopen.

Woensdagochtend 08.45 uur. Bepakt en bezakt stap ik in mijn witte uniform basisschool De Koperwiek binnen. Ouders lopen heen en terug om hun kinderen naar school te brengen. Heb ik alles? In mijn hoofd ga ik het nog een keer na. Tasjes voor de kinderen elk gevuld met, tandenborstels, tandpasta, pepermuntjes en folders voor de ouders. Flossie, mijn tandenpoetsdraakje gaat ook mee; gebitsmodellen, lesmateriaal, handschoenen, mondkapjes en schortjes voor de kinderen die mijn assistent mogen zijn. Volgens mij heb ik alles!

Tandenpoetsles aan drie klassen

Vorige week heb ik op een andere school al aan 2 klasjes een tandenpoetsles mogen geven, maar nu is het anders. Nu geef ik 3 klassen van groep 1 les, waaronder die van mijn oudste zoon Sem die nu al een paar weken naar school gaat. De ouders zijn ook uitgenodigd door de juffen, omdat ook zij het heel belangrijk vinden dat de kinderen een goede mondhygiëne hebben. Ik zet alles rustig klaar in de speelzaal als om 9 uur de eerste groep binnenkomt. De groep van Sem…

Wat gebeurt er in een tandartsenpraktijk?

“Hallo allemaal!” Ik zit meteen in mijn rol. “Wie ben ik? De kapper? De bakker?” “Neee!” roepen ze allemaal in koor. “De tandarts!” Vooruit dan… Ik vraag wie de “kindjes van de dag” zijn en laat deze naast mij zitten. Ik trek ze een wit schortje aan en begin met mijn verhaal over de tandartspraktijk. Op een grote poster laat ik zien wat er allemaal gebeurd in een tandartsenpraktijk. En wat is het daar gezellig! Ik leg uit waarom we handschoenen dragen en een mondkapje op hebben. Hygiëne, dat is een moeilijk woord!

Plakmannetjes, zoetkoppen en de speekselmannetjes

Daarna begin ik met mijn verhaal over de plakmannetjes, zoetkoppen en de speekselmannetjes, die alle plak en zoetigheid proberen op te ruimen de hele dag door. Een mooi moment om met plaatjes in een boekje te laten zien wat een puinhoop de plakmannetjes en zoetkoppen in je mond maken! “Dat willen we niet he?” Neee!”. Ze hangen vol enthousiasme aan mijn lippen…

Samen oefenen met tandenpoetsen

De tasjes komen tevoorschijn, en iedereen pakt zijn tandenborstel om samen te gaan oefenen om alle viezigheid weg te poetsen. Binnenkant, Buitenkant en bovenop, niet vergeten! We oefenen met een zandloper hoe lang 2 minuten duren, en dat is best lang! Op het laatst poetsen we onze tong, wat grappig!

Maximaal aantal eet- en drinkmomenten per dag

Als laatst leg ik uit hoe belangrijk het is om het aantal eet en drinkmomenten op een dag te beperken. Water mag altijd! Voor ik het weet is mijn half uur voorbij. Er wordt voor me geklapt, en groep 1C gaat terug naar hun eigen klasje. Groep 1B stormt naar binnen, en daarna groep 1A.

Ik ben tevreden, de juffen en ouders ook. Wat een gezellige ochtend was dat! En stiekem weet ik: er is een basisschooljuffrouw aan me verloren gegaan.

Meer weten? Lees hier alles over tandenpoetsen