Veelgestelde vragen over ontstoken tandvlees

Op deze pagina beantwoorden wij al uw vragen over de oorzaken, symptomen en het verhelpen van (ernstig) ontstoken tandvlees. Staat uw vraag over ontstoken tandvlees er niet tussen? Neem dan contact op met de praktijk bij u in de buurt.

De oorzaak van ontstoken tandvlees is slechte mondhygiëne. Er kunnen ook andere oorzaken zijn van ontstoken tandvlees. Erfelijkheid en bepaalde ziektes kunnen namelijk van invloed zijn op de gezondheid van je tandvlees. Roken en stress vormen een extra risico voor ontstoken tandvlees.

De symptomen van ontstoken tandvlees zijn:

  • Rood en gezwollen tandvlees;
  • Pijn of gevoeligheid bij het tandenpoetsen;
  • Bloed tijdens het tandenpoetsen of bij het eten van harde dingen;
  • Een vieze smaak of slechte adem;
  • Gevoelige tanden en kiezen bij temperatuurverschillen.
  • Bloedend/gevoelig tandvlees tijdens de zwangerschap.

Ontstoken tandvlees doet bij mij veel mensen geen pijn. Daarom wordt ontstoken tandvlees vaak niet of te laat ontdekt. Ontstoken tandvlees kan echter wel pijn doen, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of bij het eten van harde dingen. Ook kunnen temperatuurverschillen zorgen voor pijn of gevoeligheid als u ontstoken tandvlees heeft.

Ontstoken tandvlees kan gevaarlijk zijn wanneer er sprake is van ernstig ontstoken tandvlees. Dit heet parodontitis. Het niet op tijd behandelen van forse tandvleesontstekingen kan leiden tot verlies van tanden en kiezen en kan schadelijk zijn voor uw algehele gezondheid. Op deze pagina leest u meer over parodontitis. 

Ontstoken tandvlees is extra gevaarlijk wanneer u zwanger bent of een kinderwens heeft. Op deze pagina leest u meer over de risico’s van ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap.

Ontstoken tandvlees is te verhelpen door:

De mondhygiënist of (paro) preventie-assistent kan u helpen om ontstoken tandvlees te behandelen. De mondhygiënist kan uw mond professioneel reinigen en tandsteen verwijderen. Daarnaast geeft de mondhygiënist u tips om thuis zelf het ontstoken tandvlees te genezen. Dat doe je bijvoorbeeld door te stokeren en/of te rageren.

Er zijn veel fabels over tandpasta en het verhelpen van ontstoken tandvlees. Om ontstoken tandvlees te genezen is het belangrijk om dagelijks de bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor de ontsteking, weg te halen. Daarvoor bestaan geen speciale tandpasta’s, maar wel zelfzorgmiddelen zoals bijvoorbeeld ragers en een elektrische tandenborstel.

Wilt u ontstoken tandvlees zelf thuis verhelpen en heeft u gelezen over spoelen met zout of drinken van kamillethee? Dan moeten we u helaas teleurstellen. Ontstoken tandvlees spoelen met kamillethee of zout helpt niet omdat het onvoldoende de bacteriën weghaalt. Het drinken van kamillethee kan wel de pijn verzachten. Spoelen met zout wordt soms aangeraden door de tandarts, maar dat is over het algemeen bij problemen met een andere lokale oorzaak. Neem contact op met uw tandarts of mondhygiënist als u hier vragen over heeft.

 

Antibiotica wordt alleen voorgeschreven in het geval van zeer ernstig ontstoken tandvlees. Er is dan sprake van parodontitis en het voorschrijven gebeurt vaak door de parodontoloog.