Ga naar de hoofdinhoud
uit 20.919 reviews

Kindertandarts Dental Clinics - opgroeien zonder gaatjes

Volgens onderzoek van Pharos komt vijftien procent van de kinderen tussen de vier en zeventien jaar oud niet bij de tandarts. Bij peuters is dit zelfs 60 procent. In 2020 is dit cijfer verder verslechterd naar bijna een op de vijf kinderen (18%). Vermoedelijk komt dit door de corona-lockdown en waren ouders ook na de lockdown bang om besmet te raken waardoor zij het tandartsbezoek uitstelden.

Als kinderen niet naar de tandarts gaan worden problemen in de mond vaak te laat opgemerkt. Onbehandelde gaatjes zijn niet alleen pijnlijk voor uw kind en kunnen leiden tot verlies van melktanden, maar kunnen op latere leeftijd ook zorgen voor chronische gezondheidsproblemen.

Cijfers tandartsbezoek kinderen per wijk

Via waarstaatjegemeente.nl/gezondheid kunt u per stad en per wijk opzoeken hoeveel kinderen er zijn zonder periodieke controle bij een tandarts. Klik hier om te zien hoe uw wijk ervoor staat als het gaat om tandartsbezoeken. Deze cijfers staan achter de tegel ‘gezondheid’ onder het kopje ‘Gedrag en vaardigheden’. Opmerkelijk is dat de cijfers per regio sterk verschillen. Vooral in Zeeland, Groningen, Zuid-Limburg en sommige delen van Flevoland blijven kinderen weg van de tandarts. In Noord-Brabant, Gelderland, Noord-Holland en de Bollenstreek gaan kinderen daarentegen relatief vaak naar de tandarts.

Twee keer per jaar naar de tandarts?

Wellicht kent u nog uw eigen advies van vroeger: twee keer per jaar naar de tandarts. Tegenwoordig hangt het aantal bezoeken voor uw kind af van het persoonlijk behandelplan dat is afgestemd op het gebit van uw kind, het risico op gaatjes en de leeftijd van uw kind. Dat begint al bij de doorbraak van het eerste tandje. De tandarts meet tijdens de controle met de kleuren groen (laag risico), geel (hoog risico) en oranje (zeer hoog risico) het risico op gaatjes. In tandartstaal heet dit de NOCTP-score. Op basis van deze score adviseert de tandarts hoe vaak u naar de praktijk moet komen en door welke behandelaar uw kind wordt geholpen.

Wanneer was jullie laatste bezoek aan de tandarts?

We helpen u graag om uw kind op te laten groeien zonder gaatjes. Hier leest u meer over onze preventiemethode Gewoon Gaaf en hoe wij met Expeditie Tandarctica het tandartsbezoek een stuk leuker en makkelijker maken. Maakt u zich zorgen om de tandartskosten voor uw kind? Dat is niet nodig, want de basisverzekering vergoedt bijna alle mondzorg voor kinderen.

Is uw kind uit het ritme gevallen? Maak dan hier een afspraak voor controle voor uw kind.

Bron: